Cristian Poteraș, la un pas de închisoare

Ştefan Diaconu, 31 martie 2014, Ora 00:24

  • print
  • |
cristian-poteras-la-un-pas-de-inchisoare-39150-1.jpg

În atenția DNA! Sub oblăduirea Elenei Udrea, Cristian Poteraș a vândut o mare parte din sectorul 6. Sorin Stănescu a fost printre principalii beneficiari ai ingineriilor fostului primar

Stampila, pe undeva: Dați drumul și celorlalte dosare!

În acest dosar, procurorii DNA au lucrat sârguincios. Oare, în dosarul privatizării și distrugerii Institutului Pasteur aceiași procurori sau alții sunt opriți de cineva să lucreze ?

În rechizitoriul întocmit în martie 2011, procurorii DNA au reţinut următoarea stare de fapt:
Cercetările efectuate în prezentul dosar penal au relevat faptul că, în cursul anului 2006, Cristian Constantin Poteraş, Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, în calitate de funcţionari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

În mod identic, în toate cele şase situaţii, prin modalitatea în care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea în posesie şi au eliberat titlurile de proprietate, inculpaţii au încălcat dispoziţii legale imperative şi metodologia de soluţionare a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr. 18/1991, astfel că au fost retrocedate terenuri cu o situaţie juridică incertă sau chiar prin încălcarea dreptului de proprietate al altor persoane.

Prin actele abuzive ale inculpaţilor s-a realizat simularea reconstituirii dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane (una dintre acestea fiind vărul soţiei inculpatului Constantin Poteraş) şi, corelativ, a fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 de euro patrimoniului Municipiului Bucureşti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Academiei Române - Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparţinând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucureşti şi persoanelor juridice anterior menţionate.

DNA: Drepturile litigioase și existența unui sistem birocratic

Mecanismul prin care au fost obţinute în mod facil avantaje patrimoniale consistente a fost pus în operă pe fondul existenţei unui sistem birocratic şi a unui orizont de aşteptare extrem de restrâns pentru persoanele îndreptăţite la respectivele reconstituiri. Astfel, mai multe persoane au cedat drepturile litigioase către acelaşi grup de interese în schimbul sumelor totale de 417.900 euro şi 40.000 lei, pentru ca, în urma „reconstituirii dreptului de proprietate" iar apoi, prin comasare, terenurile astfel obţinute (situate pe Bd. Timişoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei) să fie valorificate cu profituri uriaşe: pentru suprafaţa de 68.428 mp vândută a fost încasată suma de 33.654.918,67 euro, preţul total al tranzacţiilor fiind de 82.324.529,67 euro.

În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Cine sunt cei trimiși în judecată și acuzațiile

CRISTIAN CONSTANTIN POTERAŞ, primar al Sectorului 6 Bucureşti şi preşedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale).

GHEORGHE FLORICICĂ, secretar al Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi secretar al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale).

DUMITRU VULTUR, Director executiv adjunct al Direcţiei Tehnice (Urbanism) din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2008, specialitatea juridică, şi membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (5 acte materiale).

MOISE DANIEL, şef Birou Evidenţa activităţilor agrare din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2006, specialitatea agronomie, şi membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (2 acte materiale).

BONCEA PETRE, referent în cadrul Serviciului Cadastru, Date Urbane şi Fond Funciar, specialitatea măsurători topografice, şi membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale).

CRISTINA POPESCU, şef Serviciu Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar în perioada 2005 - 2006, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale),
- fals intelectual în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată (6 acte materiale) şi
DORINA PIFTOR, consilier în cadrul Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (4 acte materiale),
- fals intelectual în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată (4 acte materiale).

Cazul Pasteur

Totul seamănă izbitor cu modul de operare folosit în cazul Institutului Pasteur. Doar că de acest dosar autoritățile stau departe, nu se știe din ce motive.

Povestea pornește de la Hotărârea Comisiei Judeţene Ilfov nr. 594/18.07.2003 prin care este înscris dreptul de proprietate al SN Institutul Pasteur SA pentru o suprafaţă de 107,91 ha.

Complet fraudulos: SN Institutul Pasteur SA nu a avut terenuri în proprietate pe teritoriul administrativ al localităţii Chiajna; pe cale de consecinţă, Comisia locală Chiajna nu avea dreptul să reconstituie dreptul de proprietate pentru societatea în cauză.

Mai mult, Primăria Chiajna reconstituie dreptul de proprietate pentru SN Institutul Pasteur SA, deşi nu a deţinut teren în acea localitate, pe teritoriul administrativ al municipiului Bucureşti.

În baza Protocolului de predare - preluare nr. 101012/07.10.2003 a fost emis pentru SN Institutul Pasteur SA, Titlul de Proprietate nr. 68401 din data de 05.02.2004 pentru o suprafaţă de 107,91 ha, teren situat în Bdul. Prelungirea Ghencea, sector VI, Bucureşti.

Prin încheierea ilegală a Actului adiţional nr. 3 la Contractul de concesiune nr. 66/13.12.2000, se urmărea nu numai ascunderea gravelor încălcări ale prevederilor contractuale stipulate în contractul respectiv, fapte soldate cu grave prejudicii cauzate statului român, dar şi trecerea în proprietatea SN Institutul Pasteur SA a suprafeţei de 107,91 ha, statul român fiind prejudiciat în acest fel cu peste 200 milioane euro.

Presa latră, Stănescu trece

Ca o pată de culoare, am găsit un fragment dintr-un material publicat cu ani în urmă. Semnatarii textului erau la fel de surprinși de ce se întâmpla. Nu se așteptau, în mod sigur, ca lucrurile să rămâna așa. Și totuși, se poate.

„În orice ţară civilizată, un institut care produce grosul produselor farmaceutice necesare medicinei veterinare autohtone este de interes naţional. La noi, Institutul „Pasteur", cel mai mare institut românesc de profil, s-a transformat în agenţie imobiliară în interesul unor samsari de terenuri. Cheia acestei schimbări a fost privatizarea institutului.

Pînă atunci, ca să aibă şi DNA ce face, vă prezentăm o anomalie imobiliară, un fel de mutant genetic produs de „Pasteur" în laboratorul propriu de făcut şmen. Prin titlul de proprietate numărul 68.401, din 05.02.2004, Prefectura Ilfov, după o solicitare a comunei Chiajna, a dat institutului un teren de 107 hectare situat în sectoarele 5 şi 6 ale Bucureştiului. Alo, DNA, v-aţi prins? Prefectura Ilfov, în numele comunei Chiajna, dă teren în sectoarele 5 şi 6, care ţin de alte primării şi de altă prefectură.

Teleportare de teren mai tare ca-n Star Trek! Situaţia nu e singulară. Aşa cum v-am spus în ediţiile trecute, Primăria sectorului 6 i-a dat în proprietate, tot Institutului „Pasteur", un teren din sectorul 5. În spatele acestei manevre cu terenuri stau bani mulţi. În cazul mutării din sectorul 5 în sectorul 6, caz care ulterior a ajuns în Justiţie, Institutul „Pasteur" şi Prefectura Bucureşti au de plătit peste 26 de milioane de euro firmei Sten Consulting, care a fost ţepuită de Institutul „Pasteur" cu acel teren.

În perioadă de criză, statul îşi permite să plătească despăgubiri de 26 de milioane de euro, plus salariile unor procurori care investighează cazul de vreo doi ani şi nu găsesc cine-i vinovatul. N-or avea actele buclucaşe, cu prefecţi şi primari care teleportează terenuri de la ei din comună în sectoarele Bucureştiului", scriau colegii noștri.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:10
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou