CSM, a cincea roată la căruță

Ştefan Diaconu, 10 februarie 2014, Ora 00:01

  • print
  • |
csm-a-cincea-roata-la-caruta-38065-1.jpg

La o zi după ce Comisia de revizuire a Constituției a a adoptat o serie de amendamente prin care se stabilesc măsuri legate de interceptări, percheziții, probe obținute în mod ilegal și altele, asemenea, privitoare la diferitele faze ale actului de justiție, s-a trezit și președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Adrian Bordea a trimis o scrisoare către Comisie, prin care cere ca reprezentanții CSM să fie invitați la lucrări atunci când se discută probleme care au legătură cu puterea judecătorească. Reacțiile, atât din partea specialiștilor, cât și a nespecialiștilor, au fost prompte. Unii îl acuză pe Bordea că încalcă separația puterilor în stat și vrea să implice magistrații în crearea legilor, rol care îi revine, evident, legislativului. Aceștia spun că, prin reciprocitate, s-ar putea ca senatorii și deputații să ceară, apoi, să participe și să aibă un cuvânt de spus în cadrul proceselor aflate pe rol, în ședințele de judecată.

De partea cealaltă, adepții participării magistraților la modificarea Legii fundamentale observă că demersul președintelui CSM este tardiv, că a anunțat disponibilitatea CSM de a se implica în acest proces exact după ce comisia și-a înceiat treaba, iar documentul a fost trimis către Curtea Constituțională, iar forma sa poate fi considerată aproape finală. Aceștia spun că Bordea a jucat, ca de obicei, alegând neimplicarea, astfel încât să nu fie nevoit să adopte o poziție clară, riscând, astfel, să trezească nemulțumiri în rândul politicului și a amânat până la capăt să dea curs solicitărilor din sistem de a transmite rugămintea reprezentanților CSM.

"Având în vedere recomandările cuprinse în ultimul Raport MCV şi discuţiile purtate cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, Consiliul Superior al Magistraturii considera necesară participarea la dezbaterile privind elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei ce vizează autoritatea judecătorească sau au un impact în activitatea judecătorilor şi procurorilor. (...)

Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, şi-a exprimat disponibilitatea de a se implica responsabil, cu eficienţă, în aspectele care privesc autoritatea judecătorească, în strictă conformitate cu literă şi spiritul actelor normative care guvernează justiţia română şi în directă conlucrare cu celelalte puteri ale statului de drept (...)

Având în vedere că în spaţiul public au fost diseminate o serie de informaţii referitoare la unele modificări operate de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, cu privire la proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei, vă adresăm rugămintea de a transmite Consiliului Superior al Magistraturii ultima formă modificată a acestui proiect. Totodată, vă adresam rugămintea de a invita şi reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii la lucrările Comisiei pentru revizuirea Constituţiei", se arată în scrisoarea trimisă de președintele CSM.

Codurile sunt bune, chiar dacă nu pot fi aplicate

În aceeași notă, Adrian Bordea a reacționat și în momentul în care a fost întrebat cum se poate ca judecătorii să dea sentințe privind arestul la domiciliu, deși nu există mijloacele tehnice obligatorii pentru punerea în aplicare a măsurii, conform legii.

„Este o întrebare destul de subtilă. Ce să vă spun? În mod normal codul trebuie aplicat, legea trebuie aplicată. Nu putem să spunem: nu o aplicăm pentru că nu avem mijloace tehnice. Trebuie să o aplicăm. (...) Sunt aspecte tehnice care trebuiau într-adevăr reglementate cumva pentru că, iată, codul acesta este de trei -patru ani aproape. În mod normal, toate organismele statului trebuiau să-şi ia măsurile necesare pentru punerea în aplicare", a replicat Bordea.

Adjunctul său i-a ținut isonul. „Trebuie să pornim de la premisa că actualele coduri sunt mai bune decât vechile coduri, iar judecătorii şi procurorii vor face în aşa fel încât codurile să fie aplicate, nu să fie criticate", a spus și vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscalu.

La ordin

Întrebări cu privire la relațiile de subordonare ale lui Adrian Bordea s-au pus încă de la începutul mandatului său, atunci când, abia numit în funcție, a dat fuga la Ambasada Statelor Unite, la convocarea unui membru al acestei instituții. Ulterior, a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a încercat să explice că a fost doar un gest de curtoazie.

"Să nu credeţi cumva că noi vom fi pionii vreunei ambasade. Noi avem foarte bine trasate regulile noastre, încercăm pe cât putem ca aici să le rezolvăm, nici să ne mai plângem într-o parte sau în alta pentru că oricum prea mult ajutor nu primim. (...)

A fost o întâlnire neprevăzută, o întâlnire pe care noi am cerut-o la sediul CSM-ului, dar pe care Ambasada Statelor Unite a dorit să o facă pe un teren neutru. A fost o altă locaţie decât consiliul sau ambasada. (...)

În ceea ce priveşte Ambasada Statelor Unite, în raporturile pe care iniţial le-am derulat, urma ca la începutul săptămânii viitoare să avem o întrevedere, însă intempestiv ni s-a solicitat o întrevedere care a vizat, în principal, stabilirea unor puncte de discuţie la acea întrevedere care să vizeze imparţialitatea, statul de drept, dar şi un element punctual şi anume condiţiile de detenţie din penitenciare", declara Bordea, la conferința de presă.

Toate acestea arată o atitudine șovăielnică, dublată de grija permanentă de anu deranja pe nimeni, în special în relațiile cu reprezentanți ai clasei politice, autohtoni sau de peste hotare. Așa îi este firea sau președintele CSM se teme de ceva?

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou