Dezvăluiri în cazul fostului şef al structurii de securitate OSPI, Sorin Crivăţ

Ziarul Atac, 23 octombrie 2011, Ora 17:38

  • print
  • |
dezvaluiri-in-cazul-fostului-sef-al-structurii-de-securitate-ospi-sorin-crivat-1.jpg

Potrivit unui memoriu înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Urmărire Penală şi Criminalistică, Serviciul de Criminalistică, cu numărul 15833 din 19.04.2007, privitor la moartea suspectă a defunctului Sorin Crivăţ în Penitenciarul Codlea reies următoarele:

Din data de 2.05.2006 şi până la arestarea sa din 21.12.2006, defunctul Crivăţ Sorin a ocupat funcţia de consilier şef oficiu în cadrul Ministerului Articulaţiunilor Statului şi Privatizării în Industrie, având printre atribuţii şi efectuarea controalelor privind modul de aplicare a măsurilor legale de protecţie a informaţiilor clasificate şi a contractelor interne şi externe încheiate de către instituţie.

Din ordinul ministrului Economiei şi Comerţului, Codruţ Şereş, la acea vreme, ordin cu numărul 146003 din 20.11.2006, Sorin Crivăţ s-a deplasat în interes de serviciu, în perioada 22.11.2006 - 04.12.2006 în următoarele ţări: Egipt, Kenya, Nigeria. Întrucât temperatura din aceste trei ţări din Africa era foarte ridicată, peste 40 de grade Celsius, lui Sorin Crivăţ i s-a recoltat un set de analize complexe, din dispoziţia şefilor superiori din cadrul MEC, atât la plecare cât şi la revenirea în ţară, rezultând faptul că Sorin Crivăţ nu suferea de nicio boală şi mai ales una de inimă, cum ar fi cea depistată la autopsie, "arteroscleroză aortică şi coronariană şi boală cardiacă ischemică sau insuficienţă cardio-respiratorie acută", boală care este de notorietate, faptul că debutează în timp având semne caracteristice uşor de depistat, iar ministerul nu risca să trimită un om în misiune, care ar fi putut să moară acolo.

Arestarea la comandă

La două zile după întoarcerea din misiune, în data de 06.12.2006, în baza unei autorizaţii de percheziţie emisă de Tribunalul Braşov, procurorul şef DNA - Biroul Teritorial Braşov, Şelaru Horia Valentin a procedat la efectuarea unei percheziţii la domiciliul lui Sorin Crivăţ, de unde a ridicat un număr de 486 file, reprezentând rapoarte informative care descriau conţinutul unor fapte ilicite săvârşite de persoane din sfera politică, magistraţi şi funcţionari publici.

Sorin Crivăţ a fost reţinut în ziua de 21.12.2006 de către DNA, în speţă de procurorul Şelaru Horia Valentin, în baza denunţurilor penale formulate în baza art. 19 legea 54/ 2006 privind DNA, de numiţii Guran Florin Daniel şi Gămălie Cristian, care erau cercetaţi tot de Horia Şelaru, pentru fapte de evaziune fiscală de peste 15.000.000 euro.

Tribunalul Braşov a admis propunerea de arestare preventivă, emiţând mandat de arestare pentru 30 de zile. Astfel, această măsură preventivă a arestului s-a prelungit până la data decesului lui Sorin Crivăţ din 27.03.2007.

La data de 31 ianuarie 2007, Tribunalul Bucureşti, Secţia a II a penală l-a chemat ca martor pe Sorin Crivăţ în dosarul nr. 41070/3/ 2006 în care era cercetat Scaleţchi Florentin, însă procurorul Şelaru a refuzat să-şi dea acordul cu privire la acest transfer. Ulterior, în data de 15.02.2007, Sorin Crivăţ a fost audiat în calitate de martor în acest dosar,în care a fost condamnat Scaleţchi Florentin, şi care avea părţi civile şi totodată ca denunţători tot pe Gămălie Cristian şi Guran Daniel, fiind se pare reţinut tot de procurorul Şelaru.

Procurorul şi informatorii

Deţinutul Rauca Ion a fost până la sfârşitul lunii ianuarie coleg de cameră cu Sorin Crivăţ, fiind cunoscut drept informatorul penitenciarului. El a fost transferat în cadrul Penitenciarului Jilava, fiind coleg de cameră, coincidenţă, cu Florentin Scaleţchi.
Alţi doi colegi de cameră ai lui Sorin Crivăţ au fost Dorin Lazăr Maior şi Ovidiu Titian. Potrivit unui comunicat DNA, în data de 27 decembrie 2006, cei doi a fost prinşi în flagrant delict, acuzaţi de şantaj şi reţinuţi pe data de 28 decembrie, tot de procurorul Şelaru Valentin. Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi celulă cu Sorin Crivăţ.

Pact cu diavolul

La sfârşitul lunii decembrie 2006, Dorin Lazăr Maior a introdus în cameră un telefon mobil, cu ajutorul "gardienilor", telefon de pe care şi Sorin Crivăţ a fost ademenit să vorbească. Mai mult, procurorul şef Şelaru Horia, având cunoştinţă despre acest aspect, cei doi fiind dispuşi să facă orice pentru "îndulcirea situaţiei lor juridice". Procurorul a cerut Tribunalului Braşov autorizarea interceptărilor telefonice ale lui Dorin Lazăr Maior de pe acest telefon, telefon folosit dealtfel şi de Sorin Crivăţ, "având date şi indicii temeinice privind pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni pentru care urmărirea penală se efectuează din oficiu", aşa cum prevăd dispoziţiile art. 91 indice 1, alineatul 1 cod de procedura penală şi cu toate acestea l-a lăsat să comită aceste fapte cu bună ştiinţă.

Oare aceste convorbiri, cu ajutorul cărora Sorin Crivăţ a fost ţinut în continuare în arest, deşi instanţa de fond a dispus revocarea arestului preventiv şi înlocuirea acestuia cu obligaţia de a nu părăsi ţara, nu trebuiau lovite de nulitate absolută, având în vedere dispoziţiile art. 68 alineatul 2 cod procedura penală, conform căruia "de asemenea este oprit a determina o persoană să săvârşească sau să continue săvârşirea unei fapte penale, în scopul obţinerii unei probe", cât şi a art. 64 alineatul 2 cod procedură penală conform căruia "mijloacele de probă obţinute în mod ilegal nu pot fi folosite în procesul penal", dar procurorul şef dorea cu orice preţ reţinerea lui Sorin Crivăţ, tocmai pentru a-l determina să "vorbească", având în vedere că până la prezentarea materialului de urmărire penală acesta şi-a rezervat dreptul de nu face nici o declaraţie.

Din cei şase colegi de celulă, doar Sorin Crivăţ a fost pedepsit

Cert este că, deşi toţi cei şase colegi de cameră au folosit acest telefon, totuşi în ziua de 15.01.2007, când Sorin Crivăţ se afla la Curtea de Apel Braşov, în urma unui control de cameră al gardienilor, s-a găsit telefonul mobil chiar pe patul lui Sorin Crivăţ. Deşi existau aceste interceptări telefonice în posesia procurorului Horia Şelaru,faptul că de pe acest telefon au vorbit toţi colegii de cameră nu a mai contat, totuşi procurorul a prezentat instanţei doar interceptările lui Sorin Crivăţ, Penitenciarul Codlea pedepsindu-l doar pe acesta conform dispoziţiilor art. 7 litera d din legea 275/2006 cu suspendarea dreptului de a primi şi cumpăra bunuri pentru două luni, începând cu data de 17.01.2007.

Obligat să mănânce de la colegii de celulă şi de la gardieni

În fapt, Penitenciarul Codlea a interzis ca Sorin Crivăţ să mai primească mâncare prin intermediul pachetului la care avea dreptul legal, timp de două luni, acesta mâncând doar de la cei 4 colegi de cameră, întrucât între timp Rauca Ion fusese trimis în "misiune" de către procurorul Şelaru Valentin la Penitenciarul Jilava.

Cei 4 colegi erau următorii:
- Dorin Lazăr Maior, cunoscut cu antecedente penale, arestat preventiv de Procurorul Horia Şelaru;
- Titian Ovidiu, cunoscut cu antecedente penale, executând tot în cadrul acestui penitenciar 2 ani şi 10 luni, arestat preventiv tot de procurorul Horia Valentin Şelaru;
- Sze Kreny Tamaş Andras, condamnat la 7 ani de închisoare pentru complicitate la viol - regim închis;
- Tareanu Daniel, arestat preventiv pentru viol asupra unui minor.

Două luni la mâna procurorului Valentin Horia Şelaru

De asemenea, dintre sancţiunile ce ar fi putut să le primească pentru faptul că a vorbit la acest telefon, Sorin Crivăţ a avut parte de una dintre cele mai grele, litera d din art. 71 alineatul 1 din legea 275/2006, care dispune că această sancţiune se poate aplica pe o perioadă de cel mult 2 luni. Or, penitenciarul lipsindu-l în drept timp de două luni şi o săptămână, întrucât măsura expiră la data de 17.03.2007, familia fiind la vizită în data de 24.03.2007, dată la care i s-a interzis dreptul la pachet, fără temei legal.

Abuz de procuror - şef

De precizat faptul că din momentul arestării, respectiv 21.12.2006, şi până în data de 05.02.2007, când avocatul ales de Sorin Crivăţ a comunicat procurorului Horia Şelaru faptul că acesta doreşte să facă un denunţ în baza art 19 din legea 54/2006 privind DNA, modificată şi completată, deşi sub rezerva dreptului de a nu face declaraţii până la proces, la presiunile procurorului cedează şi acceptă colaborarea.
Astfel, în datele de 06.02.2007, 07.02.2007 şi 09.02.2007, înainte de trimiterea în judecată, rechizitoriul fiind întocmit în data de 12.02.2007, Sorin Crivăţ a înţeles să facă mai multe denunţuri despre magistraţi şi înalţi funcţionari publici. Toate se întâmplau în lipsa apărătorului ales de Sorin Crivăţ.

Deşi trimiterea în judecată se făcea în data de 12.02.2007, Sorin Crivăţ era chemat în continuare la DNA Braşov, de către procurorul Horia Şelaru, pentru a continua aceste denunţuri. Au fost denunţate un număr de aproximativ 20 de persoane, în zilele de:
- 28.02.2007 ora 11.00
- 01.03.2007 ora 10.00
- 14.03.2007 ora 10.00
- 15.03.2007 ora 09.30
- 19.03.2007 ora 09.30
- 20.03.2007 ora 09.30
- 22.03.2007 ora 09.30

Astfel, odată cu arestarea lui Sorin Crivăţ, procurorul şef Horia Şelaru, profitând de funcţia pe care o deţinea, prin abuzuri şi presiuni asupra inculpatului a intrat în posesia următoarelor documente şi dosare:
- 7 file reprezentând dosar Theodor Stolojan;
- 27 file reprezentând dosar CNSAS Traian Băsescu;
- 26 file reprezentând dosar Dan Ioan Popescu;
- buletin SRI privindu-l pe George Cristian Maior;
- note informative DGA - Vasile Blaga, Patriciu şi Tărău;
- laptopul al cărui hard conţinea fişierele cu rapoartele informative, alte documente şi nu în ultimul rând denunţurile făcute de Sorin Crivăţ la presiunile acestui prim-procuror, Horia Valentin Şelaru.

Acum ne punem şi noi întrebarea: oare, aceste documente obţinute de procurorul şef Horia Şelaru prin "trudă" maximă şi o moarte încă suspectă au ajuns unde trebuia, sau sunt folosite de acesta pentru promovarea sa în cariera de procuror?

Vom reveni.

Victor N Bogdan

 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
21:17
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou