Dezvaluiri si declaratii socante cu intangibilul Culita Tarata

Ziarul Atac, 29 mai 2011, Ora 20:28

  • print
  • |
dezvaluiri-si-declaratii-socante-cu-intangibilul-culita-tarata-1.jpg

La aproape un deceniu de la marea hotie din Insula Mare a Brailei, baronul Culita Tarata se afla tot pe cai mari, acum si cu girul presedintelui Traian Basescu. Drept multumire fata de binefacatorul sau, deputatul a demisionat din PSD in februarie 2010, ramanand in standby ca independent, pana la noi ordine pe relatia Cotroceni. Vinovatii principali ai megaescrocheriei sunt ori liberi inocenti, ori trimisi de ani buni in judecata. Degeaba. Timp in care statul are de platit oale sparte in suma de cateva milioane de euro. Plus paguba nerecuperata de la baronul insulei, apreciata, cu tot cu penalitati, la peste 23 de milioane de euro, la nivelul lui 2008.

Ca din Insula Mare a Brailei s-a furat pe rupte este un adevar pe care nimeni nu-l contesta. Ca au fost identificati si trimisi in instanta unii vinovati este la fel de adevarat. Iar suspiciunile cu privire la smecheri implicati, scosi basma-curata de complicitatea dintre puterea politica si justitie, au fost pe larg detaliate de presa. In ciuda acestor fapte, in toata povestea exista un singur si important beneficiar al afacerii, pozitionat dincolo de orice deranj al autoritatilor statului: CULITA TARATA.

Sarcina de partid

Agentia Domeniilor Statului a fost infiintata la 28 mai 2001, sub autoritatea Ministerului Agriculturii, condus de pesedistul Ilie Sarbu. La 19 iulie acelasi an, director general este numit Cristinel-Vasile Candet. Cu sarcina ca Insula Mare a Brailei sa-i fie arendata baronului de Neamt, in mod neconditionat. Ceea ce s-a si intamplat, o luna si ceva mai tarziu, la 27 august 2001. In baza unui contract de arendare al carui original a disparut subit, dupa o scurta perioada de timp. Tot la scurt timp, director urmarire contracte al ADS a fost numit Mihai Ciobanu, fost personaj purtator de epoleti pensionat la cerere, dar si angajat al celui mai mare latifundiar al tarii. Care atat de bine si-a indeplinit atributiile, incat nu prea l-a deranjat pe Tarata cu angajamentele de plata privind arendarea insulei.

Recolta acaparata fara pardon

Inainte de baronul PSD, in cea mai mare exploatatie agricola din estul Europei (circa 56.000 ha) functiona un contract de management incheiat intre SC Insula Mare a Brailei SA si SC REEN Import-Export SRL. Parafat de acelasi ministru, Ilie Sarbu. Asocierea dadea roade, salariile restante ale angajatilor fusesera achitate, la fel si cele la utilitati, iar datoriile istorice (587,9 miliarde de lei vechi) - reesalonate. REEN SRL n-a fost expulzata din insula imediat dupa incheierea contractului de arenda dintre ADS si SC TCE 3 Brazi SRL a deputatului, ci a fost lasata sa lucreze pamantul in continuare, pana la sfarsitul lui octombrie. Pana la recolta pe care a acaparat-o, fara niciun pardon - dar cu aprobarea statului - Culita Tarata.


"Daca nu ma potolesc, o sa fiu arestat"

Adrian Fernando Enciu - proprietarul SC REEN Import-Export SRL

"In 2001 am fost invitat de Alexandru Bittner (omul de casa al fostului premier Adrian Nastase - n.n.), Marian Petrache (PNL Ilfov) si Culita Tarata. Bittner mi-a recomandat sa predau Insula Mare a Brailei lui Culita Tarata si sa-mi iau toate utilajele pentru care am investit acolo opt milioane USD. Mi s-a spus ca banii imi vor fi restituiti si voi primi un alt teren agricol la schimb. Cum n-am fost de acord, Bittner mi-a comunicat ca premierul Nastase imi va cere sa parasesc insula si, daca nu ma potolesc, o sa fiu arestat. Tarata a afirmat cu aceeasi ocazie: <<Nu sunt de capul meu in Insula Mare a Brailei, reprezint niste persoane si avem o misiune de indeplinit>>. La 2 octombrie 2001 am fost invitat telefonic la Guvern, unde am purtat o discutie cu Adrian Nastase, Ilie Sarbu si Culita Tarata. Premierul mi-a spus ca nu ma mai poate sustine si ca trebuie sa plec din insula, asigurandu-ma ca Tarata imi va restitui cele opt milioane USD investite. De asemenea, am primit asigurari ca ministrul Sarbu imi va repartiza un alt teren agricol pentru a-l lucra cu utilajele achizitionate din Germania".


"Vom recupera intreaga datorie"

Ulteriorul presedinte liberal al ADS, Daniel Dragan, a depus plangeri penale impotriva fostei conduceri care a praduit Insula Mare a Brailei. Si el a fost amenintat ca va infunda puscaria, daca nu se potoleste. Ceea ce s-a si intamplat.
"Sub nicio forma nu vom renunta la drepturile pe care statul le are de incasat din 2001 si pana in prezent, sustinea Dragan dupa numirea in functie din mai 2007. Impreuna cu juristii si avocatii nostri, dupa ce evacuarea baronului va deveni definitiva si irevocabila, vom solicita expertize financiar-contabile, pentru ca sumele restante sa fie declarate certe de catre justitie. Din acel moment vom recupera intreaga datorie, chit ca-i vom vinde si ceasul de la mana lui Culita Tarata. Sau o va face cel care va veni dupa mine la conducerea ADS", ne-a mai declarat directorul general, in exclusivitate.

Tarata, singurul castigator - restul perdanti

La inceputul lui iunie 2008, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe Cristinel-Vasile Candet si Mihai Ciobanu pentru grave fapte de coruptie. In sarcina primului dintre acestia s-a retinut un prejudiciu adus statului de 28.008.391,63 RON, iar a celui de al doilea de 3.205.103,08 euro.

Candet este, astazi, bine mersi, om de afaceri pe persoana fizica autorizata, procesele penale in care este parat tergiversandu-se de la un an la altul. Ciobanu incaseaza o pensie nesimtita ca fost ofiter si se da bolnav cu capul.

Fernando Enciu, care a fost falimentat cu premeditare, s-a trezit cu o condamnare de noua ani si jumatate de puscarie, pentru inchipuite prejudicii aduse SC IMB SA. In cele din urma, sentinta a fost desfiintata, recunoscandu-i-se drepturi de incasat din partea statului de 7,5 milioane de euro.

Dragan a fost mai putin norocos, alegandu-se cu o condamnare penala de sase ani de puscarie, intr-o alta speta, pe care la momentul actual o si executa.

"Haideti sa facem repede si bine o strategie agricola!"

In iunie 2009, prezent la "Ziua Campului", fix in Insula Mare a Brailei - si secondat de deputatul Culita Tarata - Traian Basescu a declarat: "Mi-aduc aminte de o formidabila campanie de presa cu acest pamant, in care se spunea ca a fost luat, ca s-au facut ilegalitati; probabil marea ilegalitate este ca se face productie agricola performanta (...) Inainte de a veni am dorit sa ma documentez ce era cand ilegalitatea se facuse. Si am aflat ca era stuf, era parloaga, erau masinile agricole vandute, nu mai exista mai nimic pe aici, iar Insula Mare a Brailei devenise o zona neagra pe harta agriculturii romanesti. Haideti sa facem repede si bine o strategie agricola!"

La ora actuala, ADS are de recuperat de la Culita Tarata peste 24,3 milioane de euro (calculat in 2008). Enciu are de recuperat de la stat 7,5 milioane de euro, in contul investitiilor realizate si intrate fraudulos in patrimoniul baronului. Statul are de recuperat de la Candet si Ciobanu aproape 12 milioane de euro, in cazul in care justitia va dispune in acest sens, in viitorii ani sau zeci de ani. Iar restantele istorice ale SC IMB SA, de 587,9 miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2001 (pe care SC REEN SRl se angajase sa le achite in timp), au ajuns la datoria publica, fiind suportata din buzunarul tuturor traitorilor acestor meleaguri mioritice.

Dan Coste

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:40
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou