Fostul şef Sorin Crivăţ, o victimă a justiţiei din România

Ziarul Atac, 15 octombrie 2011, Ora 01:54

  • print
  • |
fostul-sef-sorin-crivat-o-victima-a-justitiei-din-romania-1.jpg

În ajunul sărbătorilor de iarnă, în data de 21.12.2006, conform tradiţiei Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a face arestări în ajunul sărbătorilor sau la sfârşit de săptămână, Şeful Serviciului Teritorial DNA Braşov, procurorul Horia Valentin Şelaru, l-a reţinut pe fostul şef al Structurii de securitate din cadrul OPSPI, din Ministerul Economiei şi Comerţului, Sorin Crivăţ, pentru cercetări în legătură cu presupusa infracţiune de trafic de influenţă. Ulterior, în data de 27 martie 2007, aflat încarcerat în Penitenciarul Codlea, Sorin Crivăţ a decedat în mod suspect, la vârsta de 33 de ani şi cu 17 ore înainte de a fi eliberat.

În cazul lui Sorin Crivăţ nu numai moartea lui este suspectă, ci tot ce s-a întâmplat în jurul lui, începând cu dosarul care i-a fost fabricat în perioada de detenţie.

Totul a fost, este şi rămâne suspect şi poate că la un moment dat adevărul va ieşi la lumină şi vom afla cauza reală a morţii, dar asta nu se va întâmpla decât în momentul în care un procuror fără apartenenţă politică va dori să elucideze toate aspectele din dosar.
La data reţinerii, 21.12.2006, dosarul întocmit de DNA Braşov a fost înaintat unui judecător, cu propunerea de arestare preventivă. Şedinţa de judecată a început la ora 21.20 şi s-a încheiat la 23.20, s-a desfăşurat conform legii, în sala de consiliu, în prezenţa avocatului şi a procurorului de caz Valentin Horia Şelaru, care era chiar şeful DNA Braşov.

În acest interval de timp, părinţii lui Sorin Crivăţ şi soţia acestuia aşteptau hotărârea, pe holurile tribunalului. Într-un final, apărătorul ales al lui Sorin Crivăţ a ieşit din sala de consiliu şi a anunţat familia că judecătoarea i-a dat mandat de arestare "cu scuzele de rigoare", adică doamna judecătoare îi cere scuze fostului şef al structurii de securitate că deşi ştie că are o fetiţă de un an şi şase luni şi era şi în ajunul sărbătorilor de iarnă ea este nevoită să-i dea mandat de arestare. Sorin Crivăţ trebuia arestat, şi în timpul arestului el urma să "fie stors ca un burete" de toate informaţiile compromiţătoare privind unii politicieni şi oameni de afaceri. Aceste informaţii compromiţătoare au fost obţinute de şeful structurii de securitate, Sorin Crivăţ, în decursul unei perioade de câţiva ani, în perioada când activa ca ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii românesc, precum şi în timpul unei deplasări în interes de serviciu, pe care a efectuat-o în perioada 21 noiembrie - 4 decembrie 2006 în Nigeria, Kenya şi Egipt, ţări în care anumiţi politicieni importanţi îşi desfăşoară afaceri departe de ochii lumii.

Viaţa unui om în mâna unui procuror

La data de 13 ianuarie 2007, un complet de 3 judecători din cadrul Tribunalului Braşov, după ce au analizat dosarul întocmit de domnul procuror şef al DNA Braşov, Şelaru Horia Valentin, au hotărât că el poate fi judecat în libertate. Dar, urmărindu-şi interesul, domnul procuror reuşeşte să anuleze hotărârea completului de judecată. În motivarea recursului sau, procurorul invoca înregistrări ale convorbirilor telefonice pe care Sorin Crivăţ le făcuse din Penitenciarul Codlea. Este vorba despre înregistrările convorbirilor făcute de Sorin Crivăţ de pe telefonul deputatului Dorin Lazăr Maior, telefon care funcţiona în interesul şi beneficiul procurorului şi prin grija gardienilor, care aveau ordin ca la controalele periodice din celulă să nu îl găsească. Cu toate acestea, în ziua de 13 ianuarie, în timp ce Sorin Crivăţ pleacă la instanţă, în mod misterios şi inexplicabil, pe patul său din celulă rămâne la vedere telefonul personal şi, culmea, în acel moment apare şi controlul de celulă, care printr-o cercetare rapidă află de la colegi că este telefonul lui Crivăţ.

Două luni fără hrană la pachet

Se întocmeşte un proces verbal de constatare, iar ca sancţiune lui Sorin Crivăţ i se suspendă dreptul de a mai primi hrană la pachet timp de două luni. Dar, contrar tuturor normelor de sancţionare, pedeapsa nu este pusă în aplicare de la data săvârşirii faptei, ci de la 1 ale lunii următoare.

Fără hrana, apă, cafea, şeful structurii Securităţii, Sorin Crivăţ se vedea nevoit să consume alimentele puse la dispoziţie de gardienii din penitenciar şi de la colegii de celulă, conştient fiind că nu este deloc bine ce face.  Astfel că, în data de 27 Martie 2007, la revenirea de la activităţile sportive, în jurul orei 17.00 inima lui Sorin Crivăţ cedează, în urma unui aşa-zis stop cardio-respirator.

Autopsia a arătat că Sorin Crivăţ a decedat din cauza unei insuficienţe cardio-respiratorii acute. "Arteroscleroza aortică şi coronariană, boală cardiacă ischemică - moarte subită", conform raportului de expertiză medico-legală 114/AUT/28.03.2007, care spune că "în cazul de faţă nu se precizează ca fiind existentă vreo simptomatologie coronariană preexistenţa decesului, dar în literatura de specialitate, precum şi în practica medico-legală se constată deseori că odată cu debutul clinic al bolii coronariene se produce şi decesul persoanei". Este de menţionat faptul că Sorin Crivăţ nu era în evidenţele nici unui medic de specialitate, cu nici o afecţiune clinică, fiind sportiv de performanţă de la vârsta de 14 ani, şi era într-o formă excelentă.

Vom continua în numărul următor...

Victor şi Elena Bogdan

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
02:27
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou