Gruparea Udrea - Cocoș - Poteraș - Stănescu a căștigat 7 milioane de euro în 10 zile

Ştefan Diaconu, 12 decembrie 2014, Ora 14:10

  • print
  • |
gruparea-udrea-cocos-poteras-stanescu-a-castigat-7-milioane-de-euro-in-10-zile-44775-1.jpg

Tunul Pasteur: cum s-au înstrăinat în București 100 de hectare de teren public la 2 euro/mp. Cu un senator UDMR la serviciu și persoane din grupul Cocoș-Udrea la Primăria Sectorului 6

Numele lui Barna Tanczos, președintele Comisiei de Agricultură din Senatul României, implicat într-un dosar penal deschis pe numele său de DNA, urmare a unor tranzacții dubioase cu terenurile valoroase ale Stațiunii de Cercetare Pomicolă Băneasa, apare și în altă controversă legată de înstrăinarea terenurilor statului.

Afacerea, de miză mult mai mare, s-a întâmplat în aceeași perioadă, în 2007, când Barna Tanczos era președintele ADS: Societatea Națională Institutul Pasteur SA, cândva perla cercetării medical-veterinare românești, transformată în 1998 de Guvernul Radu Vasile, prin HG 638/1998, din Regie Autonomă în Societate Națională, pentru a putea fi privatizată. În 2000, Ministrul Agriculturii, Ioan Avram Mureșan, l-a privatizat cu un investitor chipurile strategic, de fapt un SRL obscur, "A&S Internațional 2000 SRL", care a cumpărat institutul la preț de chilipir, 1,5 milioane RON, bani plătiți în rate.

Miza privatizării Pasteur a fost nu atât producția de vaccinuri animale, cât patrimoniul imobiliar imens al institutului, aspect punctat încă din contractul de vânzare-cumpărare semnat de SRL-ul A&S International SRL cu statul român, în contract fiind anexată o listă cu proprietățile ce urmau a intra în patrimoniul Pasteur, după obținerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate (conform prevederilor OUG 198/1999).

În total e vorba de 889.659 mp de teren, dintre care 433.000 mp în Prelungirea Ghencea (București), 328.000 mp pe Calea Giulești (București), Sucursala Arad cu 9.000 mp (pe str. Liviu Rebreanu nr. 91-93), Sucursala Constanța cu 7.700 mp (pe Bulevardul Mamaia la nr. 304), Sucursala Brașov cu suprafața de 14.975 mp (pe strada Stejarului, la nr 8) și 1.114 mp pentru care Ministerul Agriculturii obținuse deja certificatul de atestare a dreptului de proprietate și 107.000 mp la Bulbucata, în Giurgiu (ultimul menționat fiind pus sub semnul întrebării încă de la momentul privatizării institutului, fiind revendicat de moștenitori).

Partenerul "strategic", partener de afaceri cu Dorin Cocoș

La momentul privatizării Pasteur, firma cumpărătoare, "A&S Internațional 2000 SRL", îl avea acționar majoritar pe anonimul Adrian Alexandru Stîngă, cetățean american domiciliat în New York. La momentul semnării contractului de privatizare cu statul român, firma a fost reprezentată de Paul Stănescu. În fapt "americanul" Adrian Alexandru era doar un paravan, preluarea Pasteur de la stat fiind controlată de Paul Stănescu, reprezentantul său legal în România.

Din Monitorul Oficial aflăm că în baza hotărârii din 25.03.1999, Stîngă Alexandru Adrian, deși deținea aproape toate părțile sociale ale firmei, 98,67% din "A&S", renunță benevol la drepturile pe care i le conferă participația sa, mulțumindu-se cu o cotă de 0,001% din beneficiile și pierderile firmei în favoarea acționarului minoritar Stoenescu Stelea, care deținea doar 1,33% din firmă.

În 19.04.2005, în primele luni ale guvernării PDL-PNL, se modifică acționariatul firmei "A&S Internațional 2000 SRL", acționarul minoritar, Stoenescu Stelea, cedându-și pachetul de 1,33% din acțiuni, împreună cu cota de participare la beneficii și pierderi de 99,999%, către Mitre Mihai Claudiu, partener de afaceri în "BOS Investment Grup SRL" cu Narcisa Georgescu (cea mai bună prietenă a Elenei Udrea, conform presei vremii, numită politic la șefia ANSVSA în guvernarea PDL-PNL) și cu Bogdan Georgescu, fost șef al piețelor în Sectoarele 2 și 6, plantat în 2005 director tehnic al RAAPPS.

Numirea Narcisei Georgescu la șefia ANSVSA trebuie privită și în contextul intereselor economice uriașe ale lui Paul Stănescu în domeniul veterinar. De altfel Mitre Mihai Claudiu, partenerul de afaceri al soților Narcisa și Bogdan Georgescu apare în mai multe afaceri controlate de Paul Stănescu, cum ar fi "Pasteur Animal Health", "A&S Superior Nutrition SRL", "A&S Silozuri SRL".

Paul Stănescu și soția sa au botezat pe unul din gemenii cuplului Narcisa-Bogdan Georgescu.. La evenimentul monden, cuplul Narcisa Georgescu-Bogdan Georgescu s-au fotografiat la acel moment cu Adrian și Dana Năstase, însă printre invitați s-au numărat și Elan Schwarzenberg (apropiat al grupării Udrea-Cocoș, sediul firmei Neocity, condusă de Schwarzenberg fiind pe Str Ion Ionescu de la Brad Nr 53, locul unde au funcționat mai multe SRL-uri implicate în afaceri cu statul ale grupării Cocoș-Bittner), familia lui Gabriel Oprea (vicepremier în funcție, fost ministru al Apărării) și Rareș Mănescu (primarul Sectorului 6).

În 16.10.2007 "investitorul american", Stîngă Adrian Alexandru, își cedează pachetul majoritar de părți sociale (98,67%) deținute în "A&S Internațional 2000 SRL", către Stănescu Doina Mariana, soția lui Paul Stănescu. În iulie 2009, partenerul de afaceri al familiei Narcisa-Bogdan Georgescu, Mitre Mihai Claudiu, își cedează părțile sociale (1,3%) către fiica lui Paul Stănescu, Cristina Alexandra, care la 23 de ani a ajuns să controleze în scripte cel mai mare Institut de Cercetare cu profil veterinar din România.

De-a lungul vremii, Paul Stănescu apare în mai multe firme care au pus mâna pe grosul afacerilor din domeniul veterinar, de la "Institutul Pasteur", care se ocupa cu cercetarea, producția și comercializarea de seruri și vaccinuri, până la "Farmavet SA", cel mai mare distribuitor de medicamente de uz veterinar al țării și "Protan SA", firmă a statului responsabilă cu incinerarea leșurilor animale, privatizată de APAPS în 2002 și cumpărată de "Phoenix-Pharm SA", firmă din acționariatul căreia făceau parte, printre alții "A&S" și "Daim Imobiliara SRL" (controlată de controversata familie Creștin, implicată în "Dosarul Bancherii" al DNA, prin care membrii grupării au obținut credite frauduloase de 80 de milioane de euro). "A&S International SRL" a mai fost asociată cu Dumitru Creștin și în "CYF SRL".

"SN Institutul Pasteur SA" , reprezentat de Paul Stănescu, a fost acționar și în cadrul "Piețe Grup SA" din București, printre cofondatori numărându-se și celebrele "Trei Cocoși Complex Internațional SRL" și "SC Dalli Exim SRL". De-a lungul timpului, prin acționariatul firmei "Trei Cocoși" s-au perindat Gabriel Oprea, Dorin Cocoș și sora sa Anca Dinu, iar în "Dalli Exim" printre asociați s-au numărat Dorin Cocoș și Elena Udrea. Subliniem și că în cadrul "Piețe Grup SA", printre administratori s-au numărat Dorin Cocoș și Paul Stănescu.

Al doile tun imobiliar din București?

După tunul imobiliar al lui Puiu Popoviciu, care a pus dintr-o singură lovitură mâna pe 224 de hectare ale USMVB în Băneasa, privatizarea Institutului Pasteur ar putea foarte bine să fie al doilea, dacă ne gândim că în Guvernul Năstase și Guvernul Tăriceanu, Institutul Pasteur a obținut dreptul de proprietate pentru suprafețe imense de teren în Capitală.

A&S, cei care cumpăraseră Institutul Pasteur de la stat, aveau dreptul, conform legii, să devină proprietari și pe patrimoniul imobiliar al acestuia, cu condiția să achite statului contravaloarea respectivelor terenuri. Cea mai corectă estimare a valorii terenurilor la momentul vânzării de către stat în favoarea Institutului Pasteur, controlat de Paul Stănescu, era compararea cu prețul de piață al terenurilor. Așa cum face orice cetățean de rând al României, care atunci când își cumpără o parcelă de teren, o cumpără la prețul pieței.

Însă valorile estimate de către autoritățile statului (adică cele care trebuiau să apere interesul statului,functionarii ADS, vânzând la un preț cât mai apropiat de valoarea de piață) la momentul vânzării și publicate în Monitorul Oficial, sunt scandalos de mici:
- 433.000 mp de pe Prelungirea Ghencea nr. 414 au fost evaluați în 2004 la 1,1 milioane RON.

- 32.698 mp din Calea Giulești nr 248, au fost evaluați în 2005 la 122.072 RON.

- 295.298 mp de pe Calea Giulești nr 333, au fost evaluați în 2006 la 1,079 milioane RON

Suma totală este de 2.3 milioane RON pentru 760.996 mp, adică 3,02 RON/mp de teren în Capitala României.

Legea prevede că societățile privatizate au dreptul să obțină certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor de incintă, urmând ca respectivele societăți privatizate să-și majoreze capitalul social cu valoarea terenurilor cu care au fost împroprietărite, majorarea de capital social urmând să fie convertită în acțiuni care revin statului.

Astfel, am putea lua în calcul estimările ADS în momentul vânzării pachetului de acțiuni deținut de stat la Pasteur (13,28%) în urma majorării capitalului social după retrocedări. Artizanul acestor socoteli a fost Barna Tanczos, președinte al ADS, care în intervalul decembrie 2006-ianuarie 2007 a vândut și ultimele dețineri ale statului român din institutul de cercetări. Astfel, în data de 4 decembrie 2006, Comisia de Negociere Directă din partea vânzătorului ADS cu cumpărătorul "A&S" a cerut 19.819.388 RON, sumă care înseamnă 26 RON/mp în Capitală.

Contraoferta privaților Paul Stănescu și Cristiana Gyemant (fost funcționară care a privatizat Pasteur-ul) a fost de 5,53 milioane RON, adică de 7,26 RON/mp. Au urmat alte 5 runde de negocieri "dure", care au dus în final la semnarea de către Barna Tanczos, pe 8 ianuarie 2007, a unui contract prin care statul român se alegea în urma cedării către Pasteur a 760.996 mp de teren, cu suma de 7.144.198 RON, adică 9,38 RON/mp. Asta în contextul în care, toți știm, în anul 2007 a fost vârful bulei imobiliare, când prețurile urcau de la o săptămână la alta.

Valoarea reală a terenurilor Pasteur o intuim și din relatările din presa vremii, când, la începutul lui 2007, imediat după reconstituirea dreptului de proprietate de către Comisia de Fond Funciar a Sectorului 6, condusă de Cristian Poteraș, Institutul Pasteur a dezmembrat și întabulat cele 19 hectare de teren primite de la Poteraș în Prelungirea Ghencea drept compensare pentru o parte din terenul pe care Institutul Pasteur l-a deținut în zona unde acum e Lacul Ciurel.

Atfel, în aprilie 2007, Pasteur a vândut 14 hectare firmei Sten Consulting cu 16 milioane de euro. În aceeași perioadă Pasteur a vândut alte două hectare firmei Highstown România SRL cu 2,8 milioane de euro, firmă care după doar două săptămâni le-a revândut firmei Sten Consulting cu 7,5 milioane de euro.

Cristian Poteraș, alături de Narcisa Georgescu, Bogdan Georgescu și Paul Stănescu și Dumitru Creștin, fac parte dintr-o grupare de interese economice în care se regăsesc Elena Udrea și Dorin Cocoș și Nicolae Dumitru (alias NIRO). Astfel, este notorie povestea înstrăinării în 2008 pe 25 de ani de către Consiliul Local al Sectorului 6, în mandatul lui Poteraș, a administrării Pieței Crângași către firma "Zenith Business Group&Partners", controlată de sora lui Dorin Cocoș, NIRO și Creștin, firmă pentru care sub-antreprenor a fost "All Plan Construction SRL", deținută la acea vreme de soția lui Poteraș, Aureliana Poteraș. Aceeași acționari se regăsesc și în compania "Central Residential Park Doi SA", care a ridicat un turn de oțel și sticlă pe Bulevardul Expoziției, lângă Romexpo. Pe NIRO, Udrea și Cocoș, împreună cu aghiotanții lui Nicolae Dumitru îi regăsim în 2006 și parteneri în firma "New Global Investments SRL".

În loc de epilog

Statul român poate să încerce chiar și în ultimul ceas să se apere de abuzurile făcute la și în jurul Institutului Pasteur dacă se vrea. Însă vrea? Dăm doar un exemplu. Ministerul Apărării Naționale, căruia Cristian Poteraș i-a luat cele 19 hectare de teren, pentru a le da firmei controlate de Paul Stănescu, ar trebui să lupte cu sârg pentru recâștigarea acelor parcele.

Însă în contextul în care doi foști Miniștri ai Apărării Gabriel Oprea și Teodor Atanasiu au fost printre invitații de la botezul copiilor cuplului Georgescu de către Stănescu, e greu de crezut că statul se va lupta cu toate armele din dotare împotriva firmelor lui Stănescu și Georgescu. Asta cu atât mai mult cu cât Atanasiu era în funcție în perioada când Poteraș cocea confiscarea pământurilor Armatei, iar Oprea e cel în mandatul căruia s-a dus o parte din bătălia în instanță. Mai mult, Gabi Oprea a fost asociat în firma "Trei Cocoși", iar Paul Stănescu a fost asociat cu firma "Trei Cocoși" după ce Oprea ieșise din acționariat.

Ultimul pe baricade este actualul primar al Sectorului 6, Rareș Mănescu (PNL), care deține documente ca să reprezinte cu sorți de izbândă Primăria ca parte într-un proces împotriva lui Cristian Poteraș, cel care care a jonglat cu o parte din terenurile puse în posesia Institutului Pasteur.

Precizăm că și Rareș Mănescu a fost pe lista de invitați la party-ul de lux al familiilor Georgescu-Stănescu. Și, mai mult decât atât, numele soției sale, Ramona Mănescu (europarlamentar PNL și ministru al Transporturilor pentru o perioadă în Guvernul Ponta), apare într-o firmă alături de Tudor Paraschiva, personaj nominalizat alături de gruparea Jean Marian Căpățână-Grecu Lucian Viorel, într-un proces legat de o tranzacție dubioasă cu terenuri, ulterior retrocedării acestora de primarul Poteraș.

Astfel, cele două, Ramona Mănescu și Tudor Paraschiva, apar în firma "Arhitect Construct Design SRL", în anii 2006-2007. Mai mult, Tudor Paraschiva apare în 2005 și ca parteneră de afaceri în cadrul "Locato Grup SRL" cu milionarul Marius Gaga, directorul inamovibil de la ANAF (după cum am arătat mai sus în cadrul articolului). Iar ca cercul să fie complet, în 2011 Tudor Paraschiva apare în firma "TFT Invest SRL", avându-l co-asociat pe Grecu Lucian Viorel, ruda lui Poteraș.
Lovitură după lovitură

Că este vorba de o grupare de tip mafiot, foarte bine organizată, o demonstrează și lovitura din care au fost câştigate nu mai puţin de şapte milioane de euro, în doar zece zile. La dată de 14 decembrie 2007, SN Institutul Pasteur îi vinde aceleaşi firme - SC Highstown România SRL, mai multe terenuri şi imobile situate în Calea Giuleşti, din Bucureşti, pe care le intabulase la acelaşi Oficiu de Cadastru din Sectorul 6. Preţul: 5.558.490 euro.

Din care, cumpărătorul achită la încheierea contractului doar un avans de 851.474 euro. După doar 10 zile, firma Hinghstown vinde aceleaşi terenuri şi imobile, către SC Akcent Development SRL, cu un preţ de peste două ori mai mare, şi anume, de 12.751.830 euro. Aşadar, ca şi în celelalte cazuri, mafioţii câştigă zeci de milioane de euro, în urma traficării unor terenuri şi imobile provenind din proprietatea statului.

Pentru că trebuie precizat că terenurile şi imobilele în cauză au ajuns în proprietatea Institutului Pasteur cu sprijinul ex-ministrului Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, care, pentru a putea privatiza institutul dotat cu aceste terenuri l-a transformat din regie autonomă în societate comercială pe acţiuni. De câteva săptămâni, a început urmărirea penală împotriva primarului Cristian Poteraş pentru câteva inginerii imobiliare regizate pe raza Sectorului 6.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:29
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou