În atenția DNA! Corupție la APIA Călărași!

Ştefan Diaconu, 23 iunie 2014, Ora 00:01

  • print
  • |
in-atentia-dna-coruptie-la-apia-calarasi-41189-1.jpg

APIA Călărași a fost implicată, de-a lungul timpului, în mai multe scandaluri de răsunet, cu arestări și mită de sute de mii de euro.

Conducerea instituției nu pare, însă, să fi învățat nimic din toate astea. Un grup de funcționari de aici a trimis, pe adresa redacției ATAC, o scrisoare în care susțin că se pregătește o nouă fraudă, programată peste doar câteva zile. Este vorba despre trucarea unui concurs de angajare, contra unei sume de bani, și aducerea pe acest post a unei persoane care nu îndeplinește condițiile legale.

Pentru că timpul este scurt, iar instituția este „blindată" împotriva exteriorului, funcționând pe principiul stat în stat, vom publica această scrisoare și cerem, în mod oficial, instituțiilor abilitate să supravegheze îndeaproape desfășurarea acestui concurs. Ne luăm, totuși, libertatea de a continua, în paralel, ancheta jurnalistică pe acest caz.

„Suntem un grup de funcționari din APIA Călărași care nu mai suportam abuzurile conducerii, respectiv Dumitrașcu Bogdan şi Dinulescu Marinela. Chiar în aceste zile se va produce un nou abuz şi posibile infracțiuni de corupție, APIA Călărași organizând pe data de 01.07.2014 examen pentru ocuparea unui număr de trei posturi de funcționari publici. Acest examen este doar o mascaradă regizată de Dumitraşcu şi Dinulescu pentru a-şi aduce pe aceste posturi oamenii lor, oameni care le dau șpagă, fiind vehiculată suma de 2000 euro pentru fiecare post.

Unul din aceste posturi a fost transformat cu dedicaţie de către conducere pentru domnișoara Pană Gabriela, pentru a evita condițiile de vechime pe care această domnișoară nu le îndeplinea. Inițial, postul a fost de consilier superior și a fost transformat în consilier debutant pentru domnișoara Pană (oare, există o legătură între ea şi Pană Aurel, fostul director adjunct APIA central, arestat pentro o șpagă de 1.200.000 de euro?!). Din surse foarte apropiate, această domnișoara Pană Gabriela este prietenă foarte bună, intimă chiar, cu directoarea instituției noastre, această domnișoară având şi în trecut legături cu APIA prin diverse contracte, fără a avea în schimb competenţa necesară, domnișoara fiind de profesie FOTOGRAF.

Oameni serioşi au dorit să se înscrie la acest concurs, dar conducerea le-a sugerat că mai bine nu, că posturile sunt deja ocupate! Este garantată suma de 2000 euro pentru fiecare post! Apelăm la ziarul dumneavoastră deoarece am văzut că de-a lungul timpului ați mai scris de abuzurile comise de Dumitraşcu Bogdan şi Dinulescu Marinela, abuzuri împotriva unei importante societăți agricole din județul nostru, societate cu un istoric serios în agricultura românească, pe care acești doi indivizi l-au desființate, l-au călcat în picioare.

Noi, funcționarii din cadrul APIA, ne-am săturat de abuzurile celor doi directori şi sperăm ca ziarul dumneavoastră, un ziar onorabil de altfel, să investigheze în timp util cele semnalate de către noi, să le facă publice şi dacă este cazul să sesizeze organele competente. Acești doi directori vor lua șpagă pentru acest concurs şi domnişoara Pană Gabriela este ca şi admisă, ea intrând deja în posesia subiectelor, subiecte concepute în APIA, sub directa coordonare a directoarei. Sperăm că dumneavoastră veți reuși să stopaţi abuzurile din această instituție", se arată în scrisoarea primită pe adresa redacției.

Șpagă de 1,2 milioane de euro

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, a fost trimis în judecată de procurori pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei George Mugur Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL. Mugur George Voinea era membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relaţia cu reprezentanţele diplomatice.

Potrivit DNA, în perioada mai - august 2013, Aurel Pană, în calitate de director general adjunct la APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, împreună cu Mugur Voinea, în baza unei înţelegeri prealabile, a pretins de la denunţător un comision de 10% din valoarea contractelor adjudecate de societatea administrată de denunţător, circa 5.200.000 lei (aproximativ 1.200.000 de euro) şi externalizarea serviciilor de transport, în scopul de a-şi îndeplini sau de a nu întârzia îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu în legătură cu procedura de achiziţie pentru ulei organizată de APIA.

În schimb, cei doi urmau să-şi exercite influenţa asupra celorlalţi membri ai comisiei de licitaţie astfel încât ofertele formulate de către societatea denunţătorului să fie declarate câştigătoare şi pentru a asigura societăţii susţinere în ceea ce priveşte derularea contractelor (plăţi în avans, modificarea favorabilă a graficului de livrări, confirmarea unor livrări neefectuate).

Totodată, Aurel Pană a pretins, la data de 8 aprilie 2013, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale suma de 1.000.000 euro şi subcontractarea serviciilor de transport către o firmă indicată de acesta, în scopul de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu în sensul favorizării câştigării licitaţiei şi pentru a-şi exercita influenţa asupra membrilor comisiei de licitaţie.

În aceeaşi perioadă, Mugur Voinea a obţinut foloase necuvenite constând într-un contract de lucrări prin care firma denunţătorului se obliga să plătească către SC Evalserv Standard SRL suma de 516.871 lei la care se adaugă TVA de 124.049 lei şi a înlesnit lui Aurel Pană semnarea unui contract de transport încheiat de către o societatea comercială cu societatea denunţătorului.

La data de 15 august 2013, Aurel Pană şi Mugur Voinea au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, ulterior această măsură preventivă a fost prelungită până la data de 11 noiembrie 2013.

La puțin timp după aceea, un fapt asemănător s-a întâmplat la filiala din Călărași, unde numele directorului executiv adjunct a fost implicat într-un caz de trafic de influenţă şi dare de mită.

Cele două cazuri, aparent fără nicio legătură între ele, au totuși, un numitor comun. Între Pană și conducerea de la Călărași există legături strânse, se arată în sesizările trimise către APIA București și DNA de către cetățeni din Călărași.

În urma anchetei publicistice realizate de reporterii ATAC, rezultă că anumite relații există între șefii APIA Călărași și omul de afaceri Sorin Stănescu, și că, pe această filieră, se pot regăsi și unele implicații politice care explică tot acest păienjeniș.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
01:34
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou