Institutul Pasteur a intrat în insolvenţă. Autori - Şefii ADS

Ştefan Diaconu, 8 iulie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
institutul-pasteur-a-intrat-in-insolventa-autori-sefii-ads-32290-1.jpg

În atenţia premierului Victor Ponta!

Institutul Pasteur își cere insolvența, potrivit unui dosar înregistrat la Tribunalul București. Este un lucru de necrezut pentru toți cei care știu că descoperirile făcute de cercetătorii care au lucrat, de-a lungul timpului, în această prestigioasă instituție, sunt de notorietate în întreaga lume.
Doar că, în anul 2000, Agenția Domeniilor Statului a vândut institutul, fără nicio licitație, unei societăți comerciale: A&S International 2000 SRL, care aparține omului de afaceri Sorin Stănescu. Prețul, după cum arată rapoartele întocmite ulterior, a fost unul derizoriu. În plus, a fost încălcată legislația în vigoare la acea dată, s-au dat declarații false, iar șefii ADS s-au prefăcut că sunt picați din lună. Ulterior, scenariul cu pricina a fost aplicat și în alte afaceri ale lui Sorin Stănescu. De fiecare dată, toată lumea s-a făcut că plouă și nimeni nu a fost tras la răspundere, cu toate că statul a pierdut sume enorme.

Vânzarea institutului, unul dintre cele mai mari tunuri de după '89

Trebuie amintit că, până la ciudata privatizare, institutul activa în subordinea Ministerului Agriculturii, ca urmare a unei decizii guvernamentale puse în practică imediat după sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

„În octombrie 2000, stresat probabil de alegerile care băteau la uşă, Ioan Avram Mureşan, fostul ministru al Agriculturii, a aprobat fără să clipească suspecta tranzacţie, susţinut fiind şi de Mona Cristina Gyemant, pe atunci director în cadrul ministerului. Motivaţia celor doi demnitari poate fi lesne de bănuit. Pe de altă parte, boom-ul pe care actualii proprietari l-au dat atunci este din ce în ce mai evident. În prezent, ei deţin monopolul pe tot ce înseamnă vaccin veterinar şi, în plus, printr-un artificiu asociativ beneficiază şi de facilităţi fiscale. Cu toate acestea, profiturile colosale ale firmelor care trăiesc în baza activităţii desfăşurate în ceea ce a mai rămas din Institutul Pasteur sunt direct proporţionale cu datoriile uriaşe pe care acestea le au către stat", semnala presa centrală a anilor 2004.

Dincolo de partea imobiliară a întregii afaceri, nu putem să nu observăm că firmele lui Stănescu au reușit să obțină un adevărat monopol pe zona medicamentelor veterinare. ATAC dezvăluia, în urmă cu puțin timp, că s-a ajuns chiar la a exercita presiuni considerabile asupra statului, pentru a fi modificată legislația în domeniu, în scopul creșterii profitului.

Din nefericire, pentru că este considerat un domeniu „de nișă", niciunul dintre politicienii de la vârf nu pare dispus să se aplece serios asupra acestor tunuri date statului român.

ATAC vă prezintă, începând cu acest număr, culisele uneia dintre cele mai controversate privatizări făcute de statul român. Vă vom dezvălui, de asemena, și efectele acestui atentat la bugetul statului, modul în care se reflectă, și astăzi, în economia românească și repercusiunile asupra societății.

Ministerul Agriculturii îl acuză pe Stănescu de fals

În 2006, Agenția Domeniilor Statului i-a vândut firmei lui Stănescu și ultimele acțiuni pe care le mai deținea la Institutul Pasteur. Direcţia Generală de Inspecţii Tehnice și Control din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prezenta, un an mai târziu, o Notă, aprobată de ministrul din acel moment, Decebal Train Remeș. În notă se arată că, la momentul vânzării, A&S International 2000 se afla în litigiu cu ADS și datora, către agenție, aproape un milion de lei. Mai mult, se spune că Stănescu a dat o declarație pe proprie răspundere, prin care susținea că nu are vreo datorie. Conform Caietului de sarcini, vânzarea trebuia anulată. Bineînțeles, însă, că acest lucru nu s-a întâmplat. De ce, oare?

Pentru conformitate, publicăm, mai jos, textul raportului întocmit de Direcţia Generală de Inspecţii Tehnice și Control din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Notă privind concluziile rezultate în urma verificărilor efectuate la Agenţia Domeniilor Statului referitor la modul de încheiere a Contractului de vânzare-cumpărare acţiuni nr. 2/2007.

Prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului nr. 19/14.02.2006, s-a aprobat nota privind propunerea de vânzare a acţiunilor deţinute de ADS la Societatea Naţională Institutul PASTEUR S.A., prin metoda negocierii directe.

În baza emiterii a trei certificate de atestare asupra dreptului de proprietate a terenului în suprafaţă de 32698,3 m.p. în Calea Giuleşti nr. 414, a suprafeţei de 433005,2 m.p. în Prelungirea Ghencea şi a suprafeţei de 295298,9 m.p. în Calea Giuleşti nr. 333, S.N. Institutul PASTEUR S.A. şi-a majorat capitalul social, în care Agenţia Domeniilor Statului a redevenit acţionar pe un pachet de acţiuni de 13,28 % .

Preţul pe acţiune stabilit de ADS, în baza evaluărilor efectuate a fost de 86 RON pe acţiune, în valoare totală de 19.819.388 RON, pentru un număr de 230.458 acţiuni.

Acţionar majoritar la SN Institutul PASTEUR S.A. şi participant la negocieri este firma S.C. A & S Internaţional 2000 SRL.
După mai multe runde de negocieri, această firmă a oferit la licitaţie un preţ pe acţiune de 31 RON, cu o valoare totală de 7.144.198 RON .
În acest sens, se întocmeşte Nota de informare a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului nr. 14717/19.12.2006, semnată de dl. Adrian Stan - vicepreşedinte, dl. Marian loan - director şi membrii comisiei de negociere, prin care se propune încheierea contractului de vânzare - cumpărare sau continuarea negocierilor.

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului, prin Hotărârea nr. 25/20.12.2006, a aprobat încheierea contractului de vânzare - cumpărare.

La data de 8.01.2007 s-a încheiat Contractul de vânzare -cumpărare acțiuni nr. 2, între ADS și S&C International 2000 SRL.

Din analiza derulării procedurii de negociere s-au desprins următoarele :

1 - La data derulării procesului de negociere S.C. A & S Internaţional 2000 SRL figura în evidenţele ADS cu un debit în valoare totală de 831.769,86 RON, în baza Contractului de arendă nr. 275/2002, privind exploatarea suprafeţei de 8546 ha teren agricol în localitatea Stelnica, judeţul Ialomiţa.

În prezent, litigiul între ADS şi această firmă se află pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, în Dosarul nr. 98/2005.
Conducerea ADS avea cunoştinţă de acest litigiu, întrucât pentru reprezentare în instanţă a fost mandatată firma de avocatură Katona, Şuică - Neagu şi asociaţii.

2 - Asupra nivelului datoriilor S.C. A & S Internaţional 2000 SRL către ADS, în baza derulării contractului de arendă, s-a pronunţat şi Corpul de control al MAPDR în Nota nr. 43171/2005.

3 - Comisia de negociere a solicitat direcţiilor de specialitate din ADS, prin diferite adrese, dacă SN Institutul PASTEUR S.A. are datorii către această instituție . Participant la negociere a fost S.C. A & S Internaţional 2000 SRL, în calitate de acţionar majoritar la SN Institutul PASTEUR S.A.

4 - În baza Caietului de sarcini întocmit de ADS, s-a solicitat ofertanților, printre altele, declarație pe proprie răspundere că „nu au contracte rezoluţionate sau reziliate din culpa lor, sau restanţe la plăţile datorate în baza unor contracte de vânzare-cumpărare acţiuni, respectiv în baza unor contracte de concesiune sau exploatare eficientă a terenurilor agricole încheiate cu ADS, MAPDR sau alte instituţii publice încheiate".
Ofertantul, prin reprezentantul său legal, dl. Sorin Paul Stănescu, a prezentat o astfel de declaraţie.

În Caietul de sarcini se specifică : „Prezentarea unor declaraţii pe proprie răspundere false sau incomplete dă dreptul ADS să excludă ofertantul din orice fază a procedurii sau după caz să rezilieze eventualul contract încheiat cu ofertantul respectiv, urmând reluarea procesului de privatizare".

La data derulării procesului de negociere privind vânzarea pachetului minoritar de acţiuni, firma S.C. A & S Internaţional 2000 SRL figura în evidenţele Direcţiei de urmărire contracte cu debite.

Considerăm că Agenţia Domeniilor Statului nu trebuia să continue negocierile cu S.C. A & S Internaţional 2000 SRL, urmând ca după soluţionarea definitivă a litigiului de către Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, să decidă în conformitate cu prevederile legale.
De asemenea, considerăm că prin Nota de informare nr. 14717/19.12.2006, Consiliul de administraţie al ADS trebuia informat asupra faptului că această instituţie se află în litigiu cu ofertantul".

În numerele viitoare vom prezenta și alte documente ce devoalează culisele afacerii „Institutul Pasteur".

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
04:45
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou