Justiția nu-i oarbă, dar are stele pe umeri

Ştefan Diaconu, 15 aprilie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
justi-ia-nu-i-oarba-dar-are-stele-pe-umeri-30206-1.jpg

Când se întâmplă ca o persoană publică să readucă în discuție vechea temă a foștilor securiști care conduc, în continuare, tot ce mișcă în România, se ridică imediat un cor de proteste din care fac parte voci din toate domeniile posibile. Din mediul politic, social, economic, de peste tot. Pe de altă parte, nu trece o săptămână fără să avem nu știu câte știri cu generali, cu ofițeri, cu colaboratori ai Securității, bănuiți sau dovediți, cu acte.

Ca un exemplu, săptămâna trecută am aflat că un fost general este responsabil pentru casele date, de la stat, ilegal, unor terțe persoane. Am mai aflat că prin Ministerul Sănătății, cei care se ocupă sau au controlul asupra achizițiilor de medicamente, deci la bani, sunt doi foști generali, unul de Securitate, celălalt...nu se știe. Mai mulți foști ofițeri superiori au bătut, zi de zi, toate studiourile televiziunilor, pentru a se plânge că li s-au tăiat ceva bani din pensiile de zeci de milioane. Și au reușit să-i facă pe guvernanți să găsească soluții pentru rezolvarea problemei. Dacă ar fi fost vorba de o altă categorie socială, care nu deține informații și documente despre unul sau altul, nu i-ar fi primit nimeni, iar politicienii nici nu s-ar fi sinchisit de doleanțele lor.

Nu este de mirare, prin urmare că și în justiție regăsim aceleași mecanisme ascunse. Doar că aici este cu mult mai grav că lucrurile stau în acest fel. Este unul dintre motivele pentru care rapoartele pe justiție sunt catastrofale, iar primirea noastră în Spațiul Schengen se tot amână.

Adrian Bordea - exponentul unei anume lumi

Revoluţionarii din Asociaţia Apolitică Societatea Târgovişte şi Fundaţia Redarea Istoriei din judeţul Dâmboviţa s-au revoltat împotriva judecătorului Adrian Bordea, fost magistrat la Tribunalul Dâmboviţa.

Când acesta a făcut public faptul că vrea să devină vipreşedinte al CSM, s-a considerat drept o candidatură imorală, Adrian Bordea fiind fiul unui fost general de Securitate care activa în judeţul Dâmboviţa.

Candidatura la CSM a judecătorului Adrian Bordea, preşedintele Secţiei Comerciale a Înaltei Curţi, a declanşat furia revoluţionarilor din judeţul Dâmboviţa, judeţ în care magistratul în cauză a fost preşedinte al tribunalului până în anul 2001. În revista „Golanul" difuzată în acele zile în Piaţa Universităţii, în memoria mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, este publicat un protest la adresa judecătorului Adrian Bordea.

În protestul semnat de juristul Virgil Gabriel Păun se arată: „Revoluţionarii din Asociaţia Apolitică Societatea Târgovişte şi Fundaţia Redarea Istoriei din judeţul Dâmboviţa se revoltă împotriva faptului că judecătorul Adrian Bordea (fost magistrat la Tribunalul Dâmboviţa) şi-a depus candidatura pentru postul de membru în noul CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie unde funcţionează în prezent ca magistrat.

AAST şi FRI consideră această candidatură ca fiind una imorală şi extrem de periculoasă pentru actualul stat de drept - stat în care nu s-a aplicat legea lustraţiei. În calitate de fiu al fostului general de Securitate care activa în judeţul Dâmboviţa, judecătorul Adrian Bordea a poluat, prin candidatura sa, imaginea ICCJ şi, indirect, a CSM. (...) Atragem atenţia noului CSM că revoluţionarii anticomunişti din Dâmboviţa vor monitoriza candidatura fiului de general SECU Adrian Bordea. FRI îşi rezervă dreptul civic şi moral de a protesta, în numele eroilor şi martirilor anticomunişti din România, în fața forurilor UE (la Bruxelles, la CEDO Strasbourg etc.) în cazul în care acest fost judecător din Târgovişte - implicat în muşamalizarea unor dosare cu mari fraude economice din judeţul Dâmboviţa - va ajunge în vârful puterii judecătoreşti.

Vom oferi CSM, ICCJ, Parchetului General, DNA şi DIICOT dovezi despre impostura morală şi profesională a judecătorului Bordea. O parte din dovezi au apărut în lucrarea "Târgoviște - Descăunarea dictatorilor", publicată de jurist Virgil Gabriel Păun şi AAST. Acolo, numele acestui magistrat compromis apare în "Rechizitoriul moral din 22 decembrie 2009", întocmit de revoluţionarii anticomunişti dâmboviţeni. Judecătorul Adrian Bordea este acuzat, ca făptuitor, de pauperizarea vieţii românilor şi jefuirea patrimoniului naţional".

CULMEA JUSTIŢIEI: Magistratul care şi-a judecat singur cauza!

Sub acest titlu, "Evenimentul zilei" publica, în 2006, un material jurnalistic ce îl avea drept personaj principal pe cel care avea să devină, după ceva timp, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Nimeni, însă, nu pare să fi controlat trecutul acestui magistrat mai "special". Ca și în cazul VITIFAM, pe care ATAC îl prezintă, de ceva vreme, judecătorul Bordea a judecat nu după legile în vigoare, ci în funcție de interesele sale. Pentru aducere aminte a celor în drept, reluăm, mai jos, materialul publicat de Evenimentul zilei în urmă cu șapte ani:

Judecătorul Adrian Bordea, cel care a făcut parte din completul care i-a eliberat din arest pe sereiștii Ovidiu Soare şi Gheorghe Dumitrache, este verificat de CSM.

Inspectorii judiciari ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor verifica situaţia judecătorului Adrian Bordea, care a decis luni seara, alături de alţi opt magistraţi, eliberarea din arest a generalului SRI Ovidiu Soare şi a colonelului Gheorghe Dumitrache, deşi este şi el cercetat de procurori în acelaşi dosar.

„În opinia mea, dacă un judecător este chemat de procurori să dea explicaţii într-un dosar, ca martor sau în altă calitate, ar trebui să se abţină de la judecarea cauzei respective", ne-a declarat preşedintele CSM, judecătorul Iulian Gâlca.

Potrivit dezvăluirilor publicate acum două zile în „Evenimentul zilei", în septembrie 2005, judecătorul Adrian Bordea a fost audiat de procurorii DNA în legătură cu un presupus trafic de influenţă pe care l-ar fi comis în 1998, când era preşedinte al Tribunalului Târgovişte, la cererea ofiţerilor SRI anchetaţi astăzi pentru fapte de corupţie.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a confirmat oficial, ieri, o parte dintre aceste informaţii. „Judecătorul Adrian Bordea a fost audiat, în septembrie 2005, într-o cauză penală din care s-a disjuns apoi dosarul în care sunt anchetaţi Soare şi Dumitrache", a precizat Livia Saplacan, purtător de cuvânt al DNA. Contactat telefonic, judecătorul Adrian Bordea a susţinut, ieri, că nu ştie de niciun dosar în care să fie cercetat.

„Am discutat cu procurorul Doană la o cafea"

„În urmă cu aproximativ un an, procurorul Doană m-a rugat, colegial, să-i dau nişte relaţii legate de două societăţi comerciale aflate în litigiu, prin anii 1998-1999, la Tribunalul Dâmboviţa. M-a întrebat dacă şeful de la SRI Dâmboviţa a venit la mine să-mi solicite un ajutor, în sensul de a se rezolva favorabil cazul uneia dintre firme.

Sereiştii Ovidsiu Soare şi Gheorghe Dumitrache

Eu i-am explicat că, după 6-7 ani, nu mai reţin aspectele respective şi i-am făcut şi o notă scrisă pe care i-am trimis-o prin şofer", ne-a declarat judecătorul Bordea.

Magistratul a recunoscut, ulterior, că a existat şi o a doua discuţie cu procurorul Doană. „Nu a fost o interogare, m-a rugat să bem o cafea împreună", a susţinut însă Bordea. Judecătorul Adrian Bordea nu-şi aminteşte dacă a avut o discuţie cu şefii SRI Târgovişte. „Mă sunau o grămadă de şefi de instituţii. Nu ştiu dacă a trimis pe cineva şeful Inspectoratului de Poliţie sau SRI.

Ei mai dădeau telefoane şi mă mai rugau: „Domnule, poţi să primeşti pe nu ştiu cine în audienţă?", iar eu îi trimiteam la preşedinţii de secţie", a explicat magistratul. Bordea susţine că atacul împotriva să vizează, de fapt, desfiinţarea soluţiei prin care cei doi ofiţeri SRI au fost eliberaţi. „Scopul este cert: lasă că-i fac ăstuia o figură şi după aia revizuiesc hotărârea", a încheiat Bordea.

LANŢUL SECURIŞTILOR: Colonelul Dumitrache, coleg cu tatăl judecătorului

Judecătorul Adrian Bordea de la ICCJ este fiul generalului de securitate Aron Bordea. Surse din SRI au confirmat pentru EVZ că, înainte de 1989, generalul Aron Bordea a fost şeful coloneilor prahoveni Gheorghe Dumitrache, Corneliu Paltanea şi Daniel Bucur, cercetaţi pentru fapte de corupţie.

Deci, Adrian Bordea, magistratul care a pus umărul la eliberarea colonelului Gheorghe Dumitrache, a făcut practic şi un serviciu unui coleg vechi de-al tatălui său. Judecătorul şi foştii comandanţi ai SRI Prahova sunt cercetaţi de DNA pentru trafic de influenţă în favoarea unor afacerişti italieni, fraţii Pilieri, aflaţi în vizorul procuraturii din Palermo pentru asociere cu organizaţia mafiotă Cosa Nostra.

Generalul de poliţie politică

Aron Bordea a fost şeful Direcţiei I a Departamentului Securităţii Statului (DSS), unitatea implicată, în timpul regimului comunist, în cele mai grave acţiuni de poliţie politică. Direcţia I (UM 0610) supraveghea tot ce se întâmpla în România, inclusiv urmărirea operativă a tuturor opozanţilor regimului ceauşist.

În 1985, generalul Bordea a semnat un raport despre disidenta Doina Cornea. Înaltul ofiţer se remarcase, încă din 1982, prin urmărirea unor oameni de cultură în cadrul celebrei operaţiuni securistice „Meditaţie Transcendentală", căreia i-au căzut victime personalităţi precum Andrei Pleşu şi Paul Goma.

Procurorul Doană

Tatăl judecătorului Adrian Bordea a fost dovedit public de CNSAS că a făcut poliţie politică. Recent, generalul s-a aflat în atenţia CNSAS şi pentru presupuse legături informative cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor.

În 1975, Aron Bordea era colonel şi avea funcţia de şef al Securităţii judeţene Dâmboviţa. De altfel, aceasta a fost perioada în care actualul colonel (r) Gheorghe Dumitrache s-a împrietenit cu bătrânul general, ambii fiind originari din Târgovişte.

Dumitrache a devenit ofiţer de securitate în secţia dâmboviţeană condusă de Aron Bordea. Ulterior, acesta din urmă a fost avansat la Bucureşti, iar Dumitrache a aterizat la Securitatea judeţeană Prahova, ajungând, după Revoluţie, chiar comandantul adjunct al secţiei.

Trecut în rezervă, generalul Aron Bordea s-a orientat spre afaceri şi trăieşte bine-mersi într-o vilă din luxosul cartier Primăverii. Şi Gheorghe Dumitrache, „oficial, se simte bine", el devenind anul acesta cuscrul baronului sindical Liviu Luca.

 

"Felicitări" de la cititori

Imediat după numirea lui Bordea în funcția de vicepreședinte al CSM, au început să apară și reacții ale cititorilor, în special pe pagina de internet a publicațiilor. Unele dintre ele, cum este și următoarea, aduc noi și noi date despre trecutul acestuia: "Felicitări, domnule fiu de general de securitate. Eşti omul lui Valeriu Stoica, căci el te-a propulsat la ICCJ ca preşedinte. Ai avansat, deci, în Sistem. Dar cum rămâne cu judecata strâmbă făcută în dosarele BCR? Când, preşedinte de secţie fiind, ai avantajat pe față această bancă. Unde, culmea, avocatul care apăra banca era chiar cel care te-a propulsat, nimeni altul decât Valeriu Stoica. Aşadar, la vremuri noi, aceeaşi oameni. Pleacă ai noştri, vin ai noştri". Fără comentarii!

Fostul sediu al Direcţei Departamentului Securităţii Statului

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
09:57
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou