Justiția de cumetrie

Ştefan Diaconu, 17 martie 2014, Ora 00:01

  • print
  • |
justitia-de-cumetrie-38904-1.jpg

O glumiță care, din păcate, conține foarte mult adevăr, este aceea că și acum suntem conduși tot de PCR. Pile-cunoștințe-relații.

Dincolo de latura anecdotică, o serie de politicieni de vârf susțin că fostele cadre sunt cele care stabilesc și în zilele noastre regulile. Și că aparatul justiției nu face rabat de la regulă.

Acestea sunt explicațiile pe care tot mai mulți dintre cititorii noștri le oferă, în postările de pe site-ul nostru, cu privire la lipsa de reacție a autorităților la anchetele Atac privitoare la distrugerea Institutului Pasteur, dar și a altor anchete prin care se demonstrează implicarea unor reprezentanți ai instituțiilor statului în afaceri dubioase.

Am dezvăluit o serie de semne de întrebare privitoare la actualul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Bordea, despre faptul că tatăl său a fost un membru marcant al fostei Securități. Am dezvăluit legăturile dintre Mihaela Cozmaciuc, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și Dan Voiculescu, având ca legătură pe partenerul soțului său, unul dintre avocații trustului Intact.
Concluzia cititorilor este aproape unanim acceptată: în sistem intră doar anumite persoane, cele mai multe dintre ele pe baza relațiilor sau apartenenței la anumite grupuri de influență, fără merite și aptitudini deosebite. Că nu fac față sarcinilor pe care ar trebui să le îndeplinească, nu mai miră pe nimeni. Din nefericire, este la fel de clar, pentru toată lumea, că nici nu sunt trase la răspundere pentru faptele lor. Adică, în schimbul unor servicii, primesc protecție.

Grupuri de interese transpartinice joacă în telenovela justițiară

În urmă cu o săptămână, v-am prezentat prima parte a unui material apărut în presa românească prin anul 2005. Printre principalii actori îi regăsim pe aceia care au dus până la capăt devalizarea institutului Pasteur. Autoritățile au fost, deci, prevenite, încă de acum 7-8, dar n-au făcut nimic să evite furtul. După cum arătam în anchetele realizate de reporterii Atac, anumiți reprezentanți ai statului, printre care și cei doi, amintiți mai sus, au avut și alte legături cu Sorin Stănescu, beneficiarul dispariției Pasteurului. Ceva nu sună OK.

Vă prezentăm, acum, și o a doua parte a semnalului de alarmă tras în urmă cu atâția ani:

În momentul în care reprezentanţii firmei Sten Cosulting - cumpărătoare de bună credinţă a terenului în cauză - a început studiile la faţa locului pentru demararea unui proiect imobiliar, MApN a aflat de jongleriile Grupului Poteraş şi a acţionat în instanţă toate instituţiile şi societăţile implicate, solicitând anularea titlului de proprietate al Institutului, precum şi toate contractele de vânzare cumpărare ulterioare. Procesul se afla în derulare la Judecătoria Sectorului 6.

Dar, pe lângă statul român, păgubita în această afacere este firma bucureşteană Sten Consulting, care s-a împrumutat de la bancă şi a plătit 23 de milioane de dolari, pentru un teren - fantomă.

Realizând țeapa pe care a luat-o, firma a depus, la rândul ei, plângere penală împotriva tuturor celor vinovaţi de această escrocherie. Domnul Eugen Stănculescu, patronul firmei Sten Consulting, a declarat: "În momentul în care am negociat şi am încheiat contractele de vânzare-cumpărare, am avut convingerea că vânzătorii sunt proprietarii terenului.

Toate actele, care erau emise şi ştampilate de autorităţile statului, aveau aparenţa de legalitate. Mi s-a prezentat hotărârea prefecturii, apoi titlul emis de prefectură, punerea în posesie, întabularea, inclusiv certificatul de număr poştal şi extrasul de carte funciară. La data încheierii celor două contracte de vânzare-cumpărare, dat fiind faptul că patru autorităţi ale statului au emis, verificat şi validat documentele, nu aveam niciun motiv să pun la îndoială legalitatea titlului de proprietate. În baza acestor documente, s-au încheiat contractele pentru teren, iar eu am achitat un preţ de peste 23 de milioane de euro, pe care îl plătesc, în continuare, în rate lunare către banca creditoare".

Afaceri cu terenurile institutelor de cercetare

În malaxorul acestui grup au intrat şi terenuri aparţinând unor institute de cercetare din Bucureşti, precum Institutul de Biologie şi Biochimie al Academiei Române şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (ICECHIM). Intermediarii au fost, de această dată, Căpăţână Cezar şi Căpăţână Şerban Alexandru Gheorghe. Pentru un teren moştenit în comună Domneşti, din judeţul Ilfov, aceştia au primit, "în compensare", mai multe suprafeţe, însumând 4 hectare, tocmai în Bucureşti, pe Splaiul Independenţei.

"Retrocedarea" s-a făcut tot cu aprobarea Subcomisiei de aplicare a Fondului Funciar condusă de primarul Poteraş şi cu acordul Prefecturii Capitalei, condusă de Mioara Mantale. Imediat după dobândire, terenurile de pe malul Dâmboviţei au fost vândute de Clanul Căpăţână unor intermediari. Printre aceştia şi omniprezentul Grecu Lucian Viorel, omul lui Poteraş. Tranzacţia s-a realizat la un preţ de 400 euro/ mp (la acea dată, metrul pătrat în zonă varia între 600 şi 1200 euro).

Apoi a urmat pasul cunoscut: intermediarii au vândut terenurile unei firme serioase care se ocupă cu tranzacţii imobiliare - S.C. Global Property Invest Team S.R.L, cu profituri de câteva milioane de euro. Astfel, un teren s-a vândut cu 5.008.000 euro, iar celălalt cu 5.982.809 euro.

Gaşca lui Poteraş


Că "gaşca lui Poteraş" a pus ochii pe terenurile Armatei din Bucureşti, dar nu numai, reiese şi din alte mânării. De exemplu, omul lui Poteraş Grecu Lucian Viorel, precum şi intermediarul Căpăţână Marian Jean apar şi în alte tranzacţii cu terenuri din Sectorul 6, în urma cărora câştiga milioane de euro. Astfel, la data de 14 iunie 2006, aceştia, împreună cu Bolboceanu Mihai şi Bolboceanu Ana încheie, cu SC Blue Park Dezvoltare SRL, un contract de vânzare-cumpărare a unei suprafeţe de teren de 19.213 mp, situat în Bulevardul Ghencea nr 77A, lângă Stadionul Steaua, la preţul de 1.629.200 euro.

Toţi cei patru vânzători cumpăraseră terenul anterior, în cota indiviză de la Teodorescu Ecaterina, care primise terenul prin retrocedare, de către Comisia Judeţeană, cu acordul Primăriei Sectorului 6. În cuprinsul contractului se precizează, la un moment dat, că cei patru, au mai încheiat cu Blue Park încă trei precontracte de vânzare-cumpărare, pentru alte trei suprafeţe, situate în aceeaşi zonă.

Lovitură după lovitură

Că este vorba de o grupare de tip mafiot, foarte bine organizată, o demonstrează o altă lovitură, din care au fost câştigate nu mai puţin de şapte milioane de euro, în doar zece zile, folosind aceeaşi reţetă. La data de 14 decembrie 2007, SN Institutul Pasteur îi vinde aceleaşi firme - SC Highstown România SRL, mai multe terenuri şi imobile situate în Calea Giuleşti, din Bucureşti, pe care le intabulase la acelaşi Oficiu de Cadastru din Sectorul 6. Preţul: 5.558.490 euro.

Din care, cumpărătorul achita la încheierea contractului doar un avans de 851.474 euro. După doar 10 zile, firma Hinghstown vinde aceleaşi terenuri şi imobile, către SC Akcent Development SRL, cu un preţ de peste două ori mai mare, şi anume, de 12.751.830 euro. Aşadar, ca şi în celelalte cazuri, mafioţii câştigă zeci de milioane de euro, în urma traficării unor terenuri şi imobile provenind din proprietatea statului.

Pentru că trebuie precizat că terenurile şi imobilele în cauză au ajuns în proprietatea Institutului Pasteur cu sprijinul ex-ministrului Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, care, pentru a putea privatiza institutul dotat cu aceste terenuri l-a transformat din regie autonomă în societate comercială pe acţiuni".

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
21:12
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou