MAFIA DIN ADS - PREJUDICIU PESTE 70 MILIOANE DE EURO

Ştefan Diaconu, 15 decembrie 2014, Ora 01:44

  • print
  • |
mafia-din-ads-prejudiciu-peste-70-milioane-de-euro-44791-1.jpg

Am scris și vom continua seria dezvăluirilor despre multiplele infracțiuni săvârșite de unii funcționari și șefi ai ADS.

În acest material vă prezentăm, cu acte oficiale , cum au fost vândute mai multe terenuri aparținând Institutului Pasteur unui obscur SRL, cu un preț diminuat la maxim, mai exact 2 euro mp în ianuarie 2007, când în acea zonă prețul era între 100 și 300 euro mp. Ingineria tunului imobiliar a fost posibilă cu sprijinul unor funcționari și a fostului președinte ADS, BARNA TANCZOS.

Cadou de la Barna Tantosz pentru Paul Sorin Stănescu - 76 hectare intravilan.


Miza privatizării Pasteur a fost nu atât producția de vaccinuri animale, cât patrimoniul imobiliar imens al institutului, aspect punctat încă din contractul de vânzare-cumpărare semnat de SRL-ul A&S International SRL cu statul român, în contract fiind anexată o listă cu proprietățile ce urmau a intra în patrimoniul Pasteur, după obținerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate (conform prevederilor OUG 198/1999).

Peste 76 ha cadou pentru Paul Sorin Stănescu


A&S, cei care cumpăraseră Institutul Pasteur de la stat, aveau dreptul, conform legii, să devină proprietari și pe patrimoniul imobiliar al acestuia, cu condiția să achite statului contravaloarea respectivelor terenuri. Cea mai corectă estimare a valorii terenurilor la momentul vânzării de către stat în favoarea Institutului Pasteur, controlat de Paul Stănescu, era compararea cu prețul de piață al terenurilor. Așa cum face orice cetățean de rând al României, care atunci când își cumpără o parcelă de teren, o cumpără la prețul pieței.

Iată dovada că în acea zonă prețurile sunt între 100 și 300 euro mp


Legea prevede că societățile privatizate au dreptul să obțină certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor de incintă, urmând ca respectivele societăți privatizate să-și majoreze capitalul social cu valoarea terenurilor cu care au fost împroprietărite, majorarea de capital social urmând să fie convertită în acțiuni care revin statului. La pretul real.
Instrumentul de măsură al valorii reale a terenurilor Pasteur

În anul în care ADS-ului condus de Barna Tanczos i-au fost virate sub 2,5 milioane de euro pentru 76 hectare de teren în București, valoarea activelor imobilizate (categorie în care intră și terenurile) Institutului Pasteur a sărit de la 17 milioane RON la 558,5 milioane RON, iar profitul net al Pasteur-ului a fost de 62 milioane RON, echivalentul a aproape 19 milioane de euro. Asta înseamnă că ceea ce statul (păgubit) n-a știut să estimeze la valoarea reală, a știut să o facă beneficiarul privat.

 

 

 

Cine este Barna Tanczos ?

Direcția Națională Anticorupție anunță, într-un comunicat, că a dispus începerea urmăririi penale în cazul lui Tanczos Barna, "la data faptelor președinte al Agenției Domeniilor Statului (ADS) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (2 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (2 acte materiale)".

Ce spune ordonanța DNA de efectuare a urmăririi penale:

La data de 19.06.2006, Tanczos Barna (care deține în prezent calitatea de senator în Senatul României), în exercitarea atribuțiilor aferente funcției de președinte al Agenției Domeniilor Statului, cu complicitatea unor persoane, a semnat adresa nr.53690/2006, prin care informa Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1, cu privire la faptul că, în urmă măsurătorilor efectuate la S.C.D.P. Băneasa - locația București, a rezultat o suprafața totală de 60,44 ha teren, din care 45,77 ha sunt disponibile în vederea retrocedării. Aceasta, fără ca suspectul Tanczos Barna să fi solicitat avizul sau opinia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Academiei de Științe Agricole și Silvice sau S.C.D.P. Băneasa, singurele instituții în măsură să stabilească suprafețele de teren ce sunt indispensabile cercetării, conform prevederilor HG 1832/2005.

Ulterior, la data de 19.12.2006, Tanczos Barna a încheiat, fără a verifica legalitatea documentației depuse, conform prevederilor legale, un protocol de predare - preluare a terenurilor cu destinație agricolă din locația București, prin care predă suprafața de 2,8 hectare către Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1.

În cuprinsul protocolului, în mod neadevărat se arată că suprafața predată se găsește în domeniul privat al statului, deși în realitate se află în domeniul public, precum și că nu se impunea acordarea de despăgubiri, neexistând nici un prejudiciu produs Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, cu toate că pe suprafețele respective se aflau plantații pomicole destinate strict cercetării.

În urma acestor demersuri făcute cu încălcarea prevederilor legale, de către Tanczos Barna, în calitate de președinte al Agenției Domeniilor Statului, a fost emis, de către Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor a Municipiului București, un titlu de proprietate pe numele unei persoane ce nu a făcut dovada vechiului amplasament pe suprafețele de teren exploatate de Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa.

Atestarea unor fapte neconforme realității de către Tanczos Barna, în calitate de președinte al Agenției Domeniilor Statului în cuprinsul adresei nr. 53690 din 19.06.2006, a facilitat de asemenea încheierea frauduloasă de către DRAGAN DANIEL a șapte protocoale.

La data de 21.03.2014, în prezentul dosar, a fost începută urmărirea penală față de DRAGAN DANIEL, fost președinte al Agenției Domeniilor Statului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru altul un folos necuvenit în formă continuată (7 acte materiale) și fals intelectual în formă continuată, (7 acte materiale).

Pentru formularea acestor acuzații s-a reținut faptul că, în perioada 2007-2008, suspectul Dragan Daniel, în calitate de președinte al Agenției Domeniilor Statului, fără a verifica legalitatea documentației depuse,conform prevederilor legale, a încheiat un număr de 7 protocoale de predare - preluare a terenurilor cu destinație agricolă din București, prin care a predat Subcomisiei de Fond Funciar a Sectorului 1 suprafața de 29,17 hectare aflate în administrarea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa.

În cuprinsul acestor protocoale, în mod fals, se atesta că suprafața predată face parte din domeniul privat al statului, deși în realitate se află în domeniul public, precum și că nu există prejudiciu sau despăgubiri ce ar trebui acordate Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, deși pe suprafețele respective se aflau plantații pomicole destinate strict cercetării.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu și a întocmirii frauduloase a acestor documente de către Dragan Daniel, Tanczos Barna și de alte persoane, funcționari în cadrul Agenției Domeniilor Statului, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa a suferit un prejudiciu evaluat la suma de 15.977.585 lei.

Tanczos Barna este senator UDMR din 2012, iar din 2010 a fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Anterior, Tanczos Barna a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (2010), secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (2007-2009) și președintele Agenției Domeniilor Statului (2005-2007).

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:56
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou