Best Dental

Meleșcanu: Spionajul este o meserie

Dan Alexandru, 17 ianuarie 2014, Ora 08:54

  • print
  • |
melescanu-spionajul-este-o-meserie-37494-1.jpg

Șeful Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat că serviciul pe care îl conduce nu se implică în campania electorală, în ciuda zvonurilor care au circulat în anii trecuți în care au avut loc alegeri.

Teodor Meleșcanu a explicat că, înaintea alegerilor din 2012 a fost vorba despre acuzații „din afară, fără să existe un argument".

„SIE e considerat de foarte multă lume ca un fel de briceag elevețian cu care poți să rezolvi orice. Un instrument mic, un cuțit, cu care poți să schimbi șuruburi, să repari o motocicletă, o mașină. Din păcate, în momentul în care ai o asemenea imagine, este foarte greu pentru politicieni, pentru publicul larg, să nu creadă că tu nu poți să faci și alte lucruri, inclusiv în materie politică", a spus Teodor Meleșcanu la postul TV - Digi24.

El a explicat că șeful SIE este singurul numit politic în această instituție, în timp ce toți ceilalți angajați, începând cu adjuncți, sunt numiți strict pe criterii de competență.

„Acest lucru îi face pe toți angajații SIE să fie conștienți că singura apărare pentru ei este apărarea legii. În al doilea rând, nu au niciun fel de motivație să ajute pe unii împotriva altora, pentru că ei nu fac politică", a spus Teodor Meleșcanu.

Șeful SIE a subliniat că, atunci când vine vorba de promovare în cadrul serviciului, criteriile sunt foarte stricte, pe bază de punctaj, astfel încât nimeni nu poate avansa pe baza sprijinului politic.

„Chiar dacă ai fost foarte loial unuia în subteran, să zicem, nu te ajută cu nimic în carieră. De aceea, din punctul meu de vedere, nu înțeleg care ar putea fi motivația", a spus Teodor Meleșcanu.

El a explicat că este singurul din cadrul SIE care ține legătura cu politicienii.

„Mai ales în perioadele electorale sau de mai mare tensiune, unul din principiile fundamentale pe care le-am urmat a fost de a avea contacte cu toată lumea. Nu consider că trebuie să dam unora informații despre alții. Dacă sunt necesare în activitățile decidenților, se transmit tuturor fără favoritisme sau discriminare", a spus el.

Pe de altă parte, Teodor Meleșcanu a spus că se va întoarce în politică, după această „paranteză deschisă", cum a numit el mandatul la conducerea SIE.

„Îmi place, mi se potriveşte şi aş dori să o exercit în continuare, dar sunt conştient că se va termina la un moment dat sau altul, dar asta nu înseamnă că viața mea s-a terminat la un. Percep poziţia de director al SIE ca o paranteză în cariera politică, o paranteză deschisă, care oricând îmi va da posibilitatea să revin. Mă gândeam că ar fi mare păcat să nu pot fructifica toate informațiile pe care le-am obţinut în această perioadă", a spus el.

Teodor Meleșcanu a continuat: „Fructificarea se poate face într-o singură situaţie, în care ai o poziţie care îţi dă autoritate şi ai prerogative pe un anumit domeniu, că e politică de securitate, de apărare, cunoşti foarte mulţi oameni din spatele scenei. Dacă e să fac o paralelă a SIE, mă gândesc la perioada din tinereţe când am jucat polo. Era o diferenţiere foarte clară între ceea ce se întâmplă la suprafaţă, spectaculos şi frumos, şi ceea ce se întâmplă sub apă, unde se dau picioare, coate. Sunt două lumi paralele. E foarte important nu să ai o informație, dar să înţelegi de ce s-au întâmplat anumite lucruri".

În plus, spune Teodor Meleșcanu, „îmi doresc să pot veni în fiecare seară la televiziune și să fac comentarii, să-mi exprim opiniile".

Întrebat dacă ia în considerare o posibilă candidatură la prezidențiale, șeful SIE a răspuns: „N-am discutat cu nimeni asemenea chestiuni. Din punctul meu de vedere, sunt disponibil, în cazul în care va exista un interes".

 

 

EDITORIAL

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

Ce se întâmplă azi în România nu sunt accidente și nici întâmplări banale. Este efectul disoluției autorității publice, prin politizarea și, implicit, mediocrizarea profesională a administrației publice. O administrație infestată de sistemul clientelar, servil, controlată politic până la cel mai m ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
20:25