Motivul pentru care a fost schimbat procurorul Papici

Cristian Blănuţă, 5 octombrie 2013, Ora 09:26

  • print
  • |
motivul-pentru-care-a-fost-schimbat-procurorul-papici-34688-1.jpg

Premierul a cerut de două ori să fie audiat pentru a-şi susţine colegul de partid, Liviu Dragnea. De fiecare dată i s-a transmis că declaraţiile sale sunt inutile.

Premierul Victor Ponta a declarat: "Băsescu a sunat la procurori să dea ordine. Eu nu fac aşa ceva!". În timp ce premierul a pus la cale un abuz asupra Justiţiei pentru a-l salva pe prietenul şi colegul de partid Liviu Dragnea, preşedintele Traian Băsescu a sunat pentru a-i avertiza atât pe ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, cât şi pe procurorul general Tiberiu Niţu că nu este legală schimbarea pe care au şi făcut-o între timp, fără propunerea şi consultarea şefului DNA, Codruţa Kovesi. Îndepărtarea procurorului Lucian Papici din funcţia de şef de secţie din cadrul DNA are legătură directă cu refuzul, în două rânduri, de a-l audia pe Victor Ponta în dosarul lui Dragnea, scrie Evenimentul Zilei.

Nu şi-a explicat cererea


Premierul a sperat până în ultimul moment că se va ajunge la o soluţie de scoatere de sub urmărirea penală pentru prietenul său şi a cerut să fie ascultat, chipurile, ca martor, fără a da vreun indiciu despre ceea ce avea de spus. Ponta a cerut de două ori să fie audiat, pe 27 august şi pe 4 septembrie 2013, adică cu mai puţin de o lună înainte de finalizarea urmăririi penale şi întocmirii rechizitoriului.
"În concret, opinăm că este lipsită de utilitate în ansamblul cauzei penale cererea formulată de Victor Viorel Ponta de a fi audiat în calitate de martor în dosarul antemenţionat, câtă vreme aceasta nu este însoţită de niciun indiciu referitor la raportul de cauzalitate dintre funcţia de co-preşedinte al USL a lui Victor Viorel Ponta şi faptele penale reţinute în sarcina învinuitului Liviu Nicolae Dragnea", se arată în răspunsul DNA remis premierului.


Papici i-a transmis, chiar la sediul Guvernului, că audierea sa nu-i necesară şi nici utilă cauzei. Altfel spus, amândoi şi-ar fi pierdut timpul cu această întâlnire. Refuzul procurorului şef nu i-a picat deloc bine lui Ponta, orgoliul său având de suferit. "Lipsa de utilitate a audierii martorului Victor Viorel Ponta rezultă şi din împrejurarea că între încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina lui Liviu Dragnea referitoare la folosul necuvenit şi atribuţiile de co-preşedinte al USL la momentul referendumului, nu există nicio legătură directă sau indirectă de natură să convingă procurorul de caz că se impune audierea sa", se mai arată în motivarea refuzului.


Într-un final, Lucian Papici îl anunţă pe Ponta că a luat act de insistenţele lui de a fi audiat în acest caz, dar îi explică faptul că declaraţia lui nu este utilă cauzei: "În atare situaţie, luăm act de insistenţa dvs. de a fi audiat ca martor în acest dosar penal, însă vă precizăm faptul că eventuala dumneavoastră audiere în acest caz penal nu este concludentă şi utilă cauzei"

Temerile vicepremierului


Săptămâna viitoare este de aşteptat ca procurorul şef al DNA, Laura Kovesi, să avizeze soluţia propusă de Papici şi să-l trimită în judecată pe Liviu Dragnea alături de alţi 69 de inculpaţi. Faţă de aceştia, procurorii au început urmărirea penală în septembrie anul trecut, fiind investigate fraudele electorale care au condus la creşterea artificială a alegătorilor în vederea referendumului privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.


Dragnea a avut un comportat de vătaf la primele întâlniri cu procurorii. Potrivit unor surse din interiorul instituţiei, înainte de a fi pus sub urmărire penală, adică momentul septembrie 2012, aroganţa celui care peste câteva luni avea să devină vicepremier al României era maximă. O eventuală punere sub acuzare într-un dosar penal nu era luată în calcul de Dragnea. Dacă totuşi s-ar fi întâmplat asta, aspiraţiile politice ale secretarului general al PSD ar fi fost aruncate în aer, lucru care s-a împlinit câteva luni mai târziu. Rămâne de neînţeles de ce un aşa numit "dosar politic" provoacă atâtea dispute. Dacă nu există probe în dosar, Dragnea nu are motiv de teamă, el având şansa de a fi achitat de judecători.


Ambasada SUA invită la consultări pentru funcţiile de şefi din DNA


În timp ce premierul Ponta l-a făcut "băsist" pe Lucian Papici, acuzând DNA că a făcut dosare politice, cu referire exactă la dosarul colegului său de partid, Liviu Dragnea, Ambasada SUA îşi arată consideraţia totală faţă de cei doi procurori.
"Ne exprimăm admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă desfăşurată de domnul Lucian Papici şi de doamna Mariana Alexandru. Este esenţial ca numirile înlocuitorilor acestora, care au o importanţă crucială, să fie rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei", se arată în comunicatul Ambasadei SUA. Sens în care, Ambasada SUA i-a îndemnat pe şeful DNA, procurorul general, ministrul Justiţiei, CSM şi Preşedinţie să coopereze şi să se consulte în legătură cu acest subiect.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:53
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou