Omar Hayssam, implicat într-o licitație cu cântec. Afaceri dubioase cu statul

Cristian Blănuţă, 9 mai 2014, Ora 08:47

  • print
  • |
omar-hayssam-implicat-intr-o-licita-ie-cu-cantec-afaceri-dubioase-cu-statul-40058-1.jpg

Parcurile Titan, Alexandru Ioan Cuza, Titanii şi Gheorghe Petraşcu vor fi, în următorii opt ani, administrate de firma Cris Garden. Asociatul unic este Cristian Sorin Cosac, fost partener de afaceri cu Mukhles Omar, fratele cunoscutului terorist Omar Hayssam.

O licitaţie, despre care nu se ştie prea multe cum s-a desfăşurat la Primăria Sectorului 3 din Bucureşti (condusă de Robert Negoiţă - PSD), a fost câştigată de firma Cris Garden. Conform contractului obţinut de hotnews, pentru întreţinerea spaţiilor verzi, plantat panseluţe, copăcei, pus băncuţe, locuri de joacă, coşuri de gunoi şi arteziene, primăria estimează să plătească peste 200 milioane lei, adică peste 45 de milioane de euro.

Contractul (disponibil la finalul articolului) prevede că firma Cris Garden va avea dreptul de a exploata aceste parcuri, iar redevenţa anuală minimă va fi de aproximativ 6.500 de euro. Conform hotnews, idea concesionării parcurilor a apărut din 2012, dar anunţul privind licitaţia propriu-zisă a fost publicat în toamna anului trecut. După anunţarea firmei câştigătoare, Adevărul a solicitat Primăriei Sectorului 3 punerea la dispoziţie a tuturor datelor relevante legate de această licitaţie, însă până acum reporterii ziarului nu au primit decât o asigurare că cererea este „în lucru".

Potrivit contractului de concesiune şi a anexelor acestuia, obiectul contractului este următorul:
servicii de întreţinere, amenajare şi reamenajare de spaţii verzi, toaletări şi defrişari în baza avizelor emise, cosit, tăieri de corecţie la arbuşti, tuns garduri vii;
servicii de ecologizare şi igienizare spaţii verzi;
servicii de întreţinere şi reparaţii zone de agrement existente;
construire şi exploatare toalete publice în parcuri;
construire şi exploatare zonă de agrement;
servicii de întreţinere, reparaţii, amenajare locuri de joacă, terenuri de sport, mobilier urban;
servicii de întreţinere, reparaţii, amenajare, conservare şi punere în funcţiune a sistemelor de irigaţii şi fântânilor arteziene.

"Concedentul va achita lunar, contravaloarea serviciilor prestate de concesionar şi confirmate de către concedent prin reprezentanţii desemnaţi, în contul concesionarului, pe baza facturii, însoţită de situaţia de plată lunară întocmită pe baza raportului de gestiune lunar şi de procesele verbale de recepţie acceptate de către concedent, pentru prestarea serviciului", se arată în contract.

Conexiuni cu fratele lui Omar Hayssam şi lumea siriană

Proprietarul firmei Cris Garden este un om de afaceri în vârstă de 36 de ani, Sorin Cristian Cosac. Numele său apare însă alături de un controversat om de afaceri, Mukhles Omar, nimeni altul decât fratele lui Omar Hayssam, sirianul devenit celebru după ce autorităţile au demonstrate activităţile sale teroriste. Acelaşi Omar Hayssam a fost un apropiat al PSD, acesta fiind văzut chiar şi în delegaţiile oficiale ale fostului preşedinte al României, Ion Iliescu. Revenind la Sorin Cristian Cosac, acesta s-a asociat cu Mukhles Omar în vara anului 2002, înfiinţând firma General Grup SRL Otopeni - Ilfov. Sorin Cosac avea 35% din acţiuni, fratele lui Omar Hayssam avea 5 procente, iar restul erau deţinute de bucureşteanul Sergiu Sorescu (30%), iar 30% din acţiuni erau deţinute de firma Ogharit din Siria.

Obiectul de activitate al firmei era comerţul cu aparate electrice şi de uz gospodăresc, aparate radio şi televizoare. Firma Cris Garden, abonată la afaceri cu statul.

De-a lungul timpului această firmă a avut mai multe de contracte cu statul:

în 2013, Primăria Sector 4 a cumpărat de la Cris Garden flori şi arbuşti în valoare de 3,5 milioane lei.
în 2012, Administraţia Domeniului Public Sector 2 a atribuit un contract în valoare de circa 50 milioane lei fără TVA firmei Cris Garden pentru furnizare produse şi montaj pentru sisteme de irigaţii spaţii verzi.
în 2011, ADP sector 6 a încheiat cu asocierea Cris Garden
Geca Impex- Garden Center Grup - MBC Construct Prest şi Pergola Grădini Decorative un contract în valoare de 6 milioane lei pentru lucrări de arhitectură peisagistică şi întreţinere a spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă din sector.
în 2009, Direcţia Parcurilor sector 3 a atribuit asocierii Cris Garden
AA Marketing and Management un contract în valoare de 42 milioane de lei pentru achiziţionare de plante vii, bulbi, rădăcini, butaşi.
ADP sector 2 a încheiat în 2008 un acord cadru în valoare de 63 milioane de lei cu asocierea Eco Horticultura
Garden Center Grup şi Cris Garden pentru plantări în parcuri, şi ansambluri de locuinţe.

Sursa: Adevarul

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:10
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou