Peștele APIA de la cap se-mpute VIDEO

Ştefan Diaconu, 9 decembrie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
pe-tele-apia-de-la-cap-se-mpute-video-36618-1.jpg

Marinela Dinulescu, șefa APIA Călărași, anchetată de DNA!

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură apare, din ce în ce mai des, în tot mai multe scandaluri. De la cel mai înalt nivel și până la filialele județene, reprezentanți ai APIA au fost implicați în procese penale. La mijloc au fost, invariabil, banii. Bani europeni, sume mari, de care unii funcționari ai APIA dispun după bunul lor plac.

În urmă cu câteva luni, directorul general adjunct al APIA a fost arestat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită. La puțin timp după aceea, un fapt asemănător s-a întâmplat la filiala din Călărași, unde numele directorului executiv adjunct a fost implicat într-un caz de trafic de influenţă şi dare de mită.

Cele două cazuri, aparent fără nicio legătură între ele, au totuși, un numitor comun. Între Pană și conducerea de la Călărași există legături strânse, se arată în sesizările trimise către APIA București și DNA de către cetățeni din Călărași.

În urma anchetei publicistice realizate de reporterii ATAC, rezultă că anumite relații există între șefii APIA Călărași și omul de afaceri Sorin Stănescu, și că, pe această filieră, se pot regăsi și unele implicații politice care explică tot acest păienjeniș.

De la Dumitrașcu la Stănescu

Directorul executiv al APIA Călărași se numește Marinela Dinulescu. Din sesizarea la care făceam referire și pe care v-o prezentăm ceva mai jos se înțelege, însă, că nu neapărat competența sa în domeniu a propulsat-o în această funcție. Nu știm dacă așa stau lucrurile, dar, din modul în care a reacționat adjunctul ei în discuția cu reporterii noștri am putea trage concluzia că el este cel care taie și spânzură în instituție.

La insistențele noastre de a sta de vorbă cu doamna director, am avut de ales între două variante: ori discutăm doar cu adjunctul, Bogdan Dumitrașcu, ori, în cel mai bun caz, acesta va asista la discuție.

În cele din urmă, Dumitrașcu ne-a răspuns la câteva întrebări. Ce ar fi de remarcat este faptul că acesta a recunoscut că, în procesele pe care le are, ca persoană fizică, dar angajat al APIA, se folosește de aceeași casă de avocatură care reprezintă și interesele lui Sorin Stănescu, un om de afaceri „greu" din zonă, cunoscut, în special, pentru faptul că a luat de la stat Institutul Pasteur și l-a băgat în faliment. Mai mult, Dumitrașcu spune că l-a cunoscut pe avocat prin sălile de judecată, unde reprezenta anumite firme ce aveau calitatea de intervenient în procese cu APIA. Pentru că pare că nu-și mai amintește ce firmă reprezenta respectiva casă de avocatură, îi amintim noi: A&S International2000, care aparține lui Sorin Stănescu.

Bogdan Dumitrașcu, directorul adjunct al APIA Călărași, dat în vileag - VIDEO


De curând, Matei Roșu, ginerele aceluiași Sorin Stănescu, a fost numit președinte al organizației de tineret a PSD Ialomița. Prin târg se spune că această mutare ar putea avea implicații și la nivelul APIA, mai ales că, spun aceleași voci, juniorul nu pregetă să se laude că va avea de spus un cuvânt greu la nivel național, folosindu-se de influența ministrului Dan Șova, cu care are o relație foarte bună.

Încuscriri la Călărași

Sesizarea pe care v-o prezentăm în continuare a fost adresată directorului general APIA, dar și DNA. Dacă cele susținute sunt reale, ar trebui să vedem, cât de curând, ce măsuri va lua Bucureștiul la APIA Călărași. De aceea, prezentăm, integral, această sesizare, care a fost remisă și redacției noastre. Sperăm ca ea să fie luată în considerare de autoritățile competente.

„Stimate domnule Director General APIA,

Mă numesc Popescu Ion Cristian şi sunt din Călăraşi, judeţul Călăraşi. Prin prezenta sesizare vă aduc la cunoştinţă o serie de ilegalităţi şi de acte de corupţie comise de către funcţionari publici din APIA Bucureşti şi APIA Călăraşi.

În anul 2012, la APIA Bucureşti, în calitate de Director General Adjunct a fost numit domnul Aurel Pană, fost administrator al SC Minerva SRL şi unic asociat al SC Plugaria SRL, firme care au ca obiect principal de activitate producţia agricolă. Mă întreb, oare la numirile în funcţii aşa înalte nu verifică nimeni aceste situaţii generatoare de conflicte de interese? După numire, domnul Pană Aurel şi-a impus prietena în funcţia de director APIA Călăraşi, pe doamna Marinela Dinulescu. Cred că prietenii ştiu de ce a fost doamna numită în această funcţie, sau mai bine zis ce servicii presta doamna pentru domnul Aurel Pană. (sunt cunoscute şi locaţiile de întâlnire: Frumuşani, Bucureşti).

Din acest moment, la APIA Călăraşi au început schimbările de personal în posturi cheie, cum ar fi numirea doamnei Ichim Edith în funcţia de șef Birou Economic - fina directoarei. Aşa au fost puse bazele unei grupări infracţionale care dorea să controleze APIA Călăraşi, grupare coordonată de către domnul Pană Aurel.

Astfel, în luna decembrie 2012, APIA Călăraşi a achiziţionat fără licitaţie, fără selecţie de oferte, de la firma SC Delpi SRL cu sediul în localitatea Chiselet, judeţ Călăraşi, anvelope de aproximativ 30.000 lei. Firma SC Delpi SRL aparţine domnului Nae Valentin. Acest Nae Valentin este asociatul domnului Pană Aurel în firma SC Feronia Agritech SRL, cu o cotă de 50%, conform rezoluţiei 36774/02.04.2010, aşa cum apare în M.O. partea a IV-a, nr 1789/26.04.2010.

Deci metoda era foarte simplă. Pană Aurel, Director General Adjunct la APIA Bucureşti, acţionar în SC Feronia Agritech SRL, împreună cu Nae Valentin facturau către APIA Călăraşi anvelope în valoare de 30.000 lei de pe firma Delpi SRL, deţinută de asociatul Nae Valentin, iar APIA Călăraşi, reprezentată prin Marinela Dinulescu, Director, Ichim Edith, Şef Birou Economic şi Tuluca Georgiana, reprezentant achiziţii, efectuau plata anvelopelor în contul societăţii Delpi SRL. Şi asta fără a respecta procedura de achiziţii, fără licitaţie, fără nimic.

Şi toate aceste fapte se derulau în preajma Crăciunului, în anul 2012! Oare, toţi aceşti funcţionari ai statului aveau nevoie de bani pentru sărbători? Concluzia... o trageţi singur. Pană Aurel aloca sumele bugetare de la Bucureşti către APIA Călăraşi, iar prietena lui, doamna Dinulescu, împreună cu cele două complice cheltuiau repede banii alocaţi... surpriză... la firma asociatului lui Pană. Ăsta da management performant la APIA.

Un alt caz de ilegalităţi şi corupţie în care sunt implicaţi aceeaşi funcţionari, respectiv Pană, Dinulescu, Ichim şi Tuluca este deja în atenţia procurorilor DNA şi se referă la lucrările executate la APIA Bucureşti şi APIA Călăraşi de către firma SC Evalserv Standard SRL, reprezentată de către Mugur George Voinea (arestat alături de Până Aurel în dosarul de corupţie privind șpaga cerută societăţii Argus SRL). Aşa cum se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată din data de 07.11.2013, întocmit de către procurorii DNA în dosarul nr. 215/P/2013, al celor doi, respectiv Pană Aurel şi Mugur George Voinea, la capitolul VIII-alte soluţii, punctul 4, pag 145, cu privire la achiziţia de servicii şi derularea contractelor încheiate de Ministerul Agriculturii, APIA Bucureşti şi APIA Călăraşi cu SC Evalserv Strandard SRL se va dispune disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii de către persoanele implicate a infracţiunilor de trafic de influenţă şi abuz în serviciu cu folos.

Deci, conform rechizitoriului întocmit de DNA împotriva funcţionarilor publici de la APIA Călăraşi, Marinela Dinulescu, Ichim Edith şi Tuluca Georgiana a început urmărirea penală. Funcţionarii APIA Călăraşi au fost chemaţi la DNA pentru declaraţii, în data de 17.09.2013, aşa cum se poate vedea în rechizitoriu, filele 164-165, 168-169 şi 170-171.

Această grupare infracţională conduce şi în acest moment destinele APIA Călăraşi, în funcţii cheie, şi gestionează, după bunul plac şi interese personale, banul public.

Vă solicit, domnule Director al APIA Bucureşti să efectuaţi cercetările de rigoare asupra celor semnalate şi să luaţi toate măsurile legale care se impun, în caz contrar vă veţi face şi dumneavoastră vinovat, prin tăinuire, de ilegalităţile comise la APIA Călăraşi.

Sesizarea mea a fost trimisă şi către DNA Bucureşti, dar şi către presa locală din Călăraşi şi presa centrală.

Cu respect, Ion Cristian Popescu".

Marinela Dinulescu, în atenția DNA!

Într-adevăr, rechizitoriul întocmit de procurorii DNA relevă că șefa de la APIA Călărași a fost invitată să dea cu subsemnatul în cazul scandalului de la București. În acest caz a apărut și numele ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, liderul Partidului Conservator. De altfel, din același partid făceau parte și cei doi protagoniști trimiși în judecată.

Surse judiciare ne-au dezvăluit faptul că ancheta a descoperit mult mai multe nereguli la nivelul APIA Călărași și că e de așteptat ca Marinela Dinulescu, directorul executiv al acestei intituții să-și piardă scaunul, în scurt timp. Cu atât mai mult cu cât din dosarul respectiv s-a disjuns cauza legată de Călărași. Este vorba, deci, de un dosar separat.

„Cu privire la achiziţia de servicii şi derularea contractelor încheiate de Ministerul Agriculturii, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Călăraşi cu SC Evalserv Standard SRL se va dispune disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii de către persoanele implicate a infracţiunilor de trafic de influenţă şi abuz în serviciu cu folos", se arată în rechizitoriu.

Pentru cei care nu cunosc speța, spicuim din materialul realizat de procurori:

În perioada mai - august 2013, în baza unei înţelegeri prealabile inculpaţii Voinea George Mugur şi Pană Aurel au pretins de la martorul denunţător Păuna Ioan - director general la SC Argus SA, un comision de 10% din valoarea contractelor de furnizare de ulei pe care SC Argus SA urma să le încheie cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti, pentru a asigura:

- adjudecarea de către SC Argus SA a licitaţiei având ca obiect „Furnizare de ulei de floarea soarelui, îmbuteliat în sticle de plastic de 1 litru, achiziţionat de pe piaţa comunitară din mijloace financiare puse la dispoziţie de Comisia Europeană, în cadrul aplicării Programului European de Ajutoare pentru Persoanele cele mai Defavorizate din România (PEAD) - 2013"

- susţinere societăţii în derularea contractelor, respectiv plăţi în avans, un grafic de livrări favorabil, confirmarea unor livrări neefectuate.
Inculpatul Pană Aurel era la acel moment director general adjunct la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, numit prin Decizia nr. 542/14.05.2013.

Inculpatul Voinea George Mugur reprezenta pe bază de procură SC Eval Serv Standard SRL, societate prin intermediul căreia derula contracte de prestări de servicii cu Ministerul Agriculturii, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Călăraşi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Piteşti, intenţionând să se extindă şi cu privire la alte sucursale.

Din cercetările efectuate rezultă că cei doi inculpaţi au premeditat săvârşirea faptelor, stabilind încă de la momentul publicării anunţului în SEAP modalitatea în care vor acţiona. Inculpatului Voinea George Mugur i-a revenit sarcina de a contacta ofertanţii la care putea ajunge în baza relaţiilor sale cu anumite persoane ce beneficiau de trecere la acele societăţi prin prisma atribuţiilor pe care le exercitau.

Inculpatul Pană Aurel, în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, lua cunoştinţă de informaţii nepublice privind procedura de achiziţie şi le transmitea inculpatului Voinea George Mugur pentru ca prin utilizarea acestora să creeze reprezentanţilor societăţilor contactate convingerea că are influenţă asupra membrilor comisiei de evaluare şi a conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bucureşti. În calitate de preşedinte al comisiei de evaluare, inculpatul Pană Aurel avea şi drept de vot având posibilitatea efectivă de a şicana un ofertant prin solicitarea de clarificări sau interpretarea discreţionară a unor documente.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:48
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou