"Penalii" din interiorul ADS

Ştefan Diaconu, 9 septembrie 2013, Ora 00:01

  • print
  • |
penalii-din-interiorul-ads-34013-1.jpg

În atenţia preşedintelui, premierului şi SRI: Câţiva funcţionari din ADS au pus umărul la falimentarea Institutului Pasteur

Până la Dumnezeu, te mănâncă sfinții, spune o veche zicală românească. Și îi descoperim înțelesul, din păcate, din ce în ce mai des.

Este pe deplin valabilă și când vine vorba despre Agenția Domeniilor Statului. Teoretic, funcționarii care lucrează în această agenție au, drept primă obligație, servirea intereselor statului român. Practic, descoperim că banul public este devalizat, fără rușine sau remușcări, tocmai de cei care sunt plătiți ne noi toți. Aceștia fură de la stat și dau unor privați care le fac, bineînțeles, parte.

De cele mai multe ori, directorii ADS nici n-au habar despre toate acestea. Au, în schimb, directorașii diferitelor direcții ale Agenției, care nu se sfiesc să încalce grosolan legea, acțiuni în urma cărora statul pierde sute de milioane de euro, în defavoarea unor oameni de afaceri „descurcăreți".

Elena Rotaru, director al Direcţiei Executări Contracte, apoi director al Direcţiei Economice a ADS, este un bun exemplu pentru a demonstra asta.

A avut grijă să „uite" să aplice legea când a fost vorba despre firma lui Sorin Stănescu, SC A&S Internaţional 2000 SRL, societatea care a „cumpărat" Institutul Pasteur. Nu degeaba Stănescu s-a tot lăudat că are „cel puțin șase prieteni în ADS". Prejudiciile aduse statului sunt enorme. Poate că este timpul să și plătească pentru asta. Cerem organelor competente să-și facă datoria!

Este indiscutabil faptul că încălcările flagrante ale legislaţiei specifice şi a normelor interne ale Agenţiei Domeniilor Statului însoţite de grave prejudicii provocate bugetului de stat, care prin proporţiile lor se încadrează la subminarea economiei naţionale, nu ar fi fost posibile fără complicitatea unor angajaţi din Ministerul Agriculturii sau Agenţia Domeniilor Statului.
Între aceştia, un loc de frunte îl ocupă Elena Rotaru, director al Direcţiei Executări Contracte în perioada 2005 - 2011, după care director al Direcţiei Economice, post care-l ocupă şi în prezent.

Deşi cunoştea foarte bine situaţia Contractelor de privatizare al SN Institutul Pasteur SA respectiv Contractul de concesiune aferent terenului cu destinaţie agricolă, Elena Rotaru nu a apărat interesele statului în sensul monitorizării contractelor pentru respectarea obligaţiilor contractuale; dimpotrivă, prin activitatea sa, a favorizat SC A&S Internaţional 2000 SRL, multe din acţiuni având iz penal.
Vom exemplifica în continuare cele prezentate mai sus, cu precizarea că am arătat în numerele trecute ale ziarului unele dintre aceste fapte, care prin multitudinea lor pot constitui un veritabil serial.
Deşi cunoştea foarte bine faptul că SC A&S Internaţional 2000 SRL înregistra în baza Contractului de arendă nr. 275/2002, un debit în valoare de 831.769,86 RON, fapt atestat de numeroase adrese semnate de către Elena Rotaru, aceasta falsifică realitatea în adresa transmisă către Direcţia Privatizare Concesionare Activităţi şi Servicii.

Prejudicii de sute de milioane

Acesta nu era singurul debit înregistrat de către SC A&S Internaţional 2000 SRL.
Conform adresei Direcţiei Juridice nr. 54124/15.12.2008, „Sentinţa comercială nr. 11230/15.12.2008, pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia a VI-a comercială, în Dosarul nr. 19792/3/2008, prin care s-a respins ca NEÎNTEMEIATĂ acţiunea introdusă de SC Agrozootehnica SA Pietroiu, prin care aceasta a solicitat constatarea faptului că nu datorează suma de 1.138.305,45 RON, reprezentând penalităţi de întârziere pretinse de ADS, în temeiul Convenţiei nr. 5/07.09.2006, privind aplicarea Legii nr. 190/2004, cu modificările şi completările ulterioare."

SC A&S Internaţional 2000 SRL este acţionar la SC Agrozootehnica SA Pietroiu. Acest fapt a permis societăţii în cauză să poată cumpăra un pachet de acţiuni de 13,28%, în urma încheierii Contractului de vânzare - cumpărare acţiuni nr. 2/08.01.2007.

Reamintim că în cadrul acestui contract, pentru o suprafaţă totală de 761.002,50 mp, teren situat în Municipiul Bucureşti s-a plătit suma de 7.144.198 RON , adică 9,39 ron/mp, echivalent cu aproximativ 2 euro/mp. Ţinând seama că SC A&S Internaţional 2000 SRL a vândut terenuri în aceeaşi zonă şi-n aceeaşi perioadă, cu peste 200 euro/mp, rezultă un prejudiciu de minim 150 milioane euro.

Faptele de mai sus au constituit obiectul Notei de control nr. 239539 din data de 07.06.2007, întocmită de către Direcţia Generală de Inspecţii Tehnice şi Control din cadrul Ministerului Agriculturii, care la capitolul Propuneri, prevedea printre altele, următoarele:

1. Consiliul de Administraţie al ADS, în baza analizei efectuate să decidă în conformitate cu prevederile legale asupra rezilierii celor două contracte de vânzare - cumpărare acţiuni.

2. Conducerea ADS va dispune măsuri de sancţionare, în conformitate cu prevederile Codului muncii a persoanelor ce se fac vinovate de încălcarea normelor legale."

Stănescu: "Sunt cel puţin 6 angajaţi ai Agenţiei Domeniilor Statului care imi sunt prieteni"

Niciuna dintre aceste măsuri nu a fost pusă în aplicare; deşi falsul şi a uzul de fals a fost produs un prejudiciu de minim 150 milioane euro, Elena Rotaru nu a suferit nici măcar o sancţiune disciplinară ca să nu mai vorbim de una penală.
În calitate de director al Direcţiei Executări Contracte, Elena Rotaru avea un rol esenţial în apărarea intereselor statului în sensul respectării clauzelor contractuale, dar din păcate, deşi oficial este angajata Agenţiei Domeniilor Statului, în realitate a apărat cu înverşunare interesele SC A&S Internaţional 2000 SRL.

De altfel, este de notorietate faptul că, în repetate rânduri, Paul Stănescu, patronul SC A&S Internaţional 2000 SRL, a afirmat că "sunt cel puţin 6 angajaţi ai Agenţiei Domeniilor Statului care imi sunt prieteni".
Astfel, deşi cunoştea perfect care sunt obligaţiile contractuale aferente contractelor cu SN Institutul Pasteur SA, fapt probat de numeroase adrese semnate de către Elena Rotaru, în respectarea clauzelor contractuale a dovedit o pasivitate totală, favorizând în mod evident SC A&S Internaţional 2000 SRL şi producând grave prejudicii statului.

Prin numeroase adrese ale Direcţiei Executări Contracte, semnate de Elena Rotaru, SN Institutul Pasteur SA era somată, printre altele, ca anual să îndeplinească următoarele sarcini aferente Contractului de concesiune nr. 66/13.12.2000:
- să asigure culturile, poliţa de asigurare fiind cesionată ADS-ului;
- să constituie gaj pe culturi;
- documentele justificative privind realizarea investiţiilor să poarte viza reprezentantului ADS din teritoriu.

Sancţiunea neîndeplinirii respectivelor clauzele contractuale era rezilierea contractului. Cum au fost duse la îndeplinire clauzele contractuale de către SC A&S Internaţional 2000 SRL?

Prin adresa nr. 129/29.01.2010, SC A&S Internaţional 2000 SRL comunică Agenţiei Domeniilor Statului următoarele: „Prin prezenta vă transmitem alăturat situaţia realizării lucrărilor şi investiţiilor de către SN Institutul Pasteur SA, în calitate de concesionar, în cadrul contractului de concesiune nr. 66/13.12.2000 cu Agenţia Domeniilor Statului, pentru perioada 2001 - 2008".
Pentru a fi asigurate culturile, a se constitui gaj pe culturi sau a realiza investiţii era necesar ca pe terenul cu destinaţie agricolă să fie înfiinţate culturi.

In conformitate cu cele stipulate în Contractul de concesiune nr. 66/13.12.2000, în Bucureşti, la Biobaza Boja, situată în Prelungirea Ghencea, sector VI, exista în perioada în care director al Direcţiei Executări Contracte era Elena Rotaru o suprafaţă totală de 185,93 ha. teren cu destinaţie agricolă.

Trebuie să recunoaştem că existau investiţii pe terenul în cauză, dar sub forma unor construcţii de diferite forme şi dimensiuni, fapt ce poate fi constatat cu uşurinţă printr-o simplă verificare a documentelor şi o deplasare la faţa locului.
Facem precizarea că nerealizarea acestor sarcini contractuale într-un an ducea la sancţiunea rezilierii contractului de concesiune ori SN Institutul Pasteur SA a trimis la data de 29.01.2010 situaţia investiţiilor pe care le-ar fi făcut în perioada 2001 - 2008.

Cu capul în nisip

Deşi sancţiunea neîndeplinirii acestor clauze contractuale era rezilierea contractului, fapt foarte bine cunoscut de către Elena Rotaru, aceasta nu a luat nicio măsură în acest sens.

Neîndeplinirea clauzelor contractuale referitor la realizarea investiţiilor, Elena Rotaru, director al Direcţiei Executări Contracte nu a aplicat măsura legală care se impunea şi pe care a reiterate-o în repetate rânduri în cadrul a numeroase adrese transmise SN Institutul Pasteur SA, respectiv rezilierea Contractului de concesiune nr. 66/13.12.2000.

Dimpotrivă, Elena Rotaru a făcut toate eforturile pentru a ascunde conducerii Agenţiei Domeniilor Statului adevărata situaţie a Contractului de concesiune nr. 66/13.12.2000, situaţie care, repetăm, impunea rezilierea de urgenţă a respectivului contract începând cu anul 2005, an în care a ocupat postul de director al Direcţiei Executări Contracte.

Pentru nerealizarea programului de investiţii, Direcţia Executări Contracte trebuia să calculeze penalităţi pînă la data realizării acestora, fapt pe care directorul Elena Rotaru nu l-a dispus nici până la data prezentei, producând bugetului de stat alte prejudicii.

Acțiuni cu iz penal

Mai mult, directorul Elena Rotaru a căutat să "îngroape" gravele încălcări ale legalităţii în derularea Contractului de concesiune nr. 66/13.12.2000, care au produs grave prejudicii statului român.
Astfel, în repetate rânduri, în perioada 2010 - 2011, sub semnătura directorului Elena Rotaru, Direcţia Executări Contracte transmite spre avizare celorlalte direcţii, Actul Adiţional nr. 3 la Contractul de concesiune nr.66/13.12.2000, în baza căruia situaţia aferentă contractului devine 206,89 ha, din care 166,81 ha teren agricol şi 40,08 ha teren neagricol, teren situat în localitatea Bulbucata, judeţul Giurgiu.
Având în vedere caracterul profund ilegal al respectivului document, el nu primeşte Avizul de legalitate din partea Biroului Legislaţie, fapt pentru care, în mod firesc Preşedintele şi Vicepreşedintele Agenţiei Domeniilor Statului refuză să semneze actul adiţional care diminua suprafaţa contractului.

Documentul este semnat în schimb, printre alţii, de următorii:
- directorul Direcţiei Fond Funciar, Aurel Solcan;
- directorul Direcţiei Juridice, Florina Dinicuţu;
- directorul Direcţiei Executări Contracte, Elena Rotaru

Deşi cunoşteau foarte bine că respectivul document este ilegal, că avizarea lui prejudiciază grav bugetul de stat, cei trei directori au semnat respectivul document.

De altfel, cei trei directori au încălcat în repetate rânduri prevederile legale, favorizînd în repetate rînduri SC A&S Internaţional 2000 SRL şi producând statului român prejudicii de ordinul sutelor de milioane de euro, din motive lesne de înţeles.

Este de remarcat faptul că, de bună credinţă, şefa Biroului Legislaţie nu avizează Actul Adiţional nr. 3 în timp ce directorul Direcţiei Juridice - Florina Dinicuţu, mereu aproape de SC A&S Internaţional 2000 SRL, avizează documentul (şefa Biroului Legislaţie era subordonată directoarei Florina Dinicuţu).

Actul Adiţional nr. 3 la Contractul de concesiune nr. 66/13.12.2000 avea ca justificare Protocolul de predare - preluare nr. 108012/07.10.2003, având ca obiect o suprafaţă de 188.91 ha teren cu destinaţie agricolă, situat în str. Prelungirea Ghencea. sector 6. Bucureşti.

Din această suprafaţă, 107,91 ha reveneau SC A&S Internaţional 2000 SRL, în baza Titlului de proprietate nr. 68401/05.02.2004.
Asupra ilegalităţilor comise în vederea emiterii acestor documente, a mecanismelor prin care a fost posibil întocmirea lor, de natură să acopere toare fărădelegile săvârşite în derularea contractelor de vânzare - cumpărare de acţiuni, respectiv de concesiune aferente Institutului Pasteur, prin care statul român a fost prejudiciat cu sute de milioane de euro, vom reveni în numerele viitoare.

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
21:51
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou