Petrom-OMV pregateste infestarea terenurilor din jurul sondelor cu bacterii periculoase

Ziarul Atac, 17 aprilie 2011, Ora 13:27

  • print
  • |
petrom-omv-pregateste-infestarea-terenurilor-din-jurul-sondelor-cu-bacterii-periculoase-1.jpg

OMV-Petrom polueaza imprejurimile satului Cosmesti sub acoperirea unor tehnici moderne de protectie a mediului. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti a aprobat proiectul, incalcand prevederile legale, conform unei sesizari ajunse la Ministerul Mediului. Sesizarea provine, o data in plus, nu de la autoritati, ci de la reprezentanti ai societatii civile.

Ministerul Mediului si Padurilor, Consiliul Judetean Teleorman si Prefectura Teleorman au fost sesizate in februarie 2011 de doctor inginer Dan Hazaparu, presedintele Fundatiei Romane de Democratie prin Drept - reprezentantul in zona societatii civile romanesti a Comisiei de Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia), afiliata la Asociatia Organizatiilor Neguvernamentale de pe langa Consiliul Europei, despre un proiect al SC OMV-Petrom SA-ASSET IV Muntenia Sud, Grup de zacaminte Videle-Vadu Lat, numit “Statie bioremediere si depozit de deseuri nepericuloase comuna Cosmesti, satul Ciuperceni”, judetul Teleorman, pentru care Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti a emis Acordul de mediu 100/07.10.2010 incalcand prevederile legale. FRD a cerut suspendarea acordului de mediu deoarece:

1.Drumul de acces la Statia de bioremediere si depozitul de deseuri nepericuloase are urmatoarele probleme:

a.Amplasamentul real nu corespunde cu proiectul, deoarece in zona satului Ciuperceni in plan sunt prevazuti 11m latime de drum, iar in realitate distanta intre curti este de 9 m.

b.In partea dreapta a drumului, incepand cu km 0+000 (intersectia cu DJ601B) pana la km 0+400 este pozata conducta de alimentare cu apa.

c.Stalpii de electricitate intra in acostamentul drumului.

d.In extravilan, drumul de acces proiectat traverseaza 15 conducte de petrol active ale Petrom ingropate, care nu sunt prinse in proiect.

e.Jumatate din bornele topo nu exista.

f.Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman a incadrat gresit acest obiectiv la capitolul: “Proiectul propus nu se supune procedurii 2663/30.03.2010 de evaluare a impactului asupra mediului”.

2.Tehnologia propusa “Bioremediere cu bacterii” are componente neprecizate in proiect si poate produce consecinte grave asupra mediului, de care ARPM Pitesti trebuia sa tina cont. Agentia a dat acord de mediu pentru construirea unei platforme betonate, cu rigole si bazine de retentie, cladire administrativa, garaj si utilitati. Partea centrala “bioremedierea” a fost ignorata, cu sau fara stiinta, si a fost tratata superficial in proiect. Datoria agentiei era sa ceara detalii, probe, documente si sa impuna beneficiarului precizarile:

-Care este tipul bacteriei pe care o va folosi si pe care a identificat-o in urma unor teste facute intr-o instalatie-pilot proprie, in functie de caracteristicile hidrocarburilor din zona respctiva?

-La ce temperatura si umiditate lucreaza?

-Cine este furnizorul bacteriei?

-Cum se face transportul si unde se depoziteaza bacteria?

-Care este procedeul de introducere a bacteriei in materialul supus biodegradarii?

-Care este randamentul procedeului?

-Care sunt masurile de protectie contra migrarii bacteriei in afara incintei de prelucrare? Cum actioneaza daca intalneste un mediu favorabil si se inmulteste exploziv, daca ajunge usor de pe o platforma deschisa in freatic.

-Ce masuri de interventie se iau in cazul unei migrari accidentale?

-Cum se identifica si cum se masoara emisiile rezultate in urma procesului de biodegradare?

-Ce se intampla dupa moartea sau epuizarea bacteriei, daca rezulta un deseu, ce se face cu el?

-Care sunt costurile directe legate de bacterie?

-Ce proportii exista intre amestecul de rumegus, fosfogips si azotati prevazut in tehnologia propusa?

-Cu ce este dotat laboratorul prevazut? In proiect se descriu tot felul de lucruri nesemnificative, iar esentialul este ocolit. Sustinerea tehnica si stiintifica a proiectului se bazeaza pe un singur studiu efectuat in 2003 de Institutul de Pedologie si Agrochimie (care se refera la cu totul altceva si anume ca exista microorganisme “iubitoare” de petrol) si anuntul ca acest procedeu se foloseste in Austria (unde, cum, si cu ce rezultate?).

-In proiect este prevazuta o cantitate de 46.000 mc/an de deseu petrolier procesat. Daca nu se poate controla si mentine umiditatea si temperatura optima (incinta fiind deschisa), aceasta cantitate este imposibil de atins.

ARPM Pitesti trebuia sa tina cont ca pentru cantitati de deseu petrolier mai mari de 1.000 mc se foloseste alt procedeu: “Desorbtia termica la temperatura scazuta” (Low Temperature Thermal Desorption-LTTD) si ca bioremedierea cu microorganism se face in incinte inchise.

Nu este pentru prima data cand proiectantul (altadata consultantul) Halcrow pune autoritatile statului roman si diversi beneficiari in situatii delicate, care au dus si la pierderea unor finantari.

Cele 3 institutii sesizate nu s-au invrednicit sa raspunda in termenul legal de 30 de zile.

A facut-o in schimb Garda Nationala de Mediu prin Comisariatul Regional Arges.

Prim comisarul Mihai Serban sustine ca amplasamentul mentionat a fost cumparat de OMV-Petrom in 2006-2008. In 2010 terenul de 200.000 mp a fost scos din circuitul agricol si s-a obtinut Planul Urbanistic Zonal si Autorizatia de construire.

Pentru procesul de bioremediere se creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor native existente déjà in solul adus pentru bioremediere (umiditate asigurata prin hidrantii pozitionati si sistem de aspersoare distribuite pe suprafata platformei, apa fiind recirculata, aerare cu un utilaj specific, afanare cu rumegus sau paie si caldura asigurata de mediul ambiant). Teoretic se estimeaza ca procesul de bioremediere sa se realizeze intre lunile aprilie-noiembrie si in functie de gradul de contaminare sa fie 2-3 cicluri/an.

Cantitatile de sol supus bioremedierii vor fi monitorizate prin doua cantare-pod bascula din incinta statiei.

Laboratorul va fi utilizat numai pentru uz intern (monitorizarea procesului de bioremediere), doar intrarea si iesirea calitatii solului vor fi analizate de laboratoare acreditate.

OMV-Petrom va amplasa la nivel national 15 statii de bioremediere in zonele petroliere, dintre care, doar 4 au obtinut autorizatia de mediu.

Raportul cu concluziile studiului de evaluare a impactului si cu concluziile bilantului de mediu sunt supuse dezbaterii publice.

Acordul de mediu si autorizatia de mediu se suspenda de catre autoritatea emitenta, pentru nerespectarea prevederilor acestora, dupa o notificare prealabila.

Din pacate, comisarul Mihai Serban nu raspunde la niciuna dintre intrebarile puse de doctor inginer Dan Hazaparu, iar romanii pot sa moara linistiti infestati cu tot felul de bacterii. Interesul de a cheltui aproape o jumatate de miliard de euro pe proiecte fantoma este trecut sub tacere. Doar se stie ca obrazul subtire, ca si campania electorala ce se apropie vertiginos, cu bani se tin, nu?

Mihai Antoci

                 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
03:58
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou