Polițiști în acțiune (7)

Alin Cătălinoiu, 12 martie 2023, Ora 15:58

  • print
  • |
politi-ti-in-actiune-7-47609-1.jpg

Polițiști în acțiune (7)

În continuarea seriei de dezvăluiri de presă despre o serie de practici cu certă relevanță infracțională de tip mafiot sesizate în materialul intrat în posesia redacției publicației naționale de informații și atitudine ,,Atac la persoană", publicăm un nou fragment din acesta, deoarece aspectele sesizate sunt de un cert interes pentru opinia publică.

În mod concret în materialul de sesizare este făcută referire concretă la situația în care o personalitate a societății românești, a făcut obiectul unei acțiuni ilegale a unui magistrat ieșean care acționa contrar atribuțiilor lui de serviciu, fiind motivat de primirea unei importante sume de bani de la persoane interesate ca celui împotriva căruia era îndreptată acțiunea magistratului să îi fie constituit dosar penal.

Situația prezentată pare extrem de îngrijorătoare pentru starea de legalitate și credibilitatea unor instituții și persoane din cadrul acestora în condițiile în care în materialul de sesizare nu este făcută referire la vreo situație singulară ci la o practică în sensul de a se acționa ,,pentru a elimina din zona de concurență economică și/sau de pe piață, a unor persoane”, motivația unor acțiuni de acest tip fiind obținerea de ,,foloase materiale și/sau financiare necuvenite”.

În fragmentul publicat astăzi din materialul de sesizare este prezentat  un alt indicator al conduitei unor persoane care își desfășoară activitatea în domeniul judiciar sau un alt mod de operare, după caz, acesta constând în obținerea de împrumuturi și nerestituirea acestora, situații în care în mod evident, logic și de bun simț, nu se poate face abstracție de calitatea oficială a împrumutaților, fiind foarte puțin probabil ca în mediul profesional să dea dovadă de mai multă moralitate decât în viața privată.

,,Disponibilitatea și practica constituirii de dosare penale de către magistrații ieșeni și de a acționa în baza unor solicitări din mediul extrajudiciar, în schimbul obținerii de foloase materiale și/sau financiare necuvenite, pentru a elimina din zona de concurență economică și/sau de pe piață, a unor persoane, este demonstrată de existența și documentarea judiciară a situației procurorului Ioan CIOFU de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași care a primit în perioada mai-august 2006 foloase de 10 000 euro pentru a instrumenta în mod părtinitor un dosar penal astfel încât omul de afaceri Adrian PORUMBOIU să fie pus sub învinuire pentru săvârșirea unor infracțiuni de natură economică.

Incorectitudinea celor la care este făcută referire, este demonstrată inclusiv de faptul că în 2013 Iulia DIACONU, la acea data fiind procuror, a fost executată  silit împreună cu soțul ei asupra unui teren în suprafață de 1600 mp situat pe strada Dealul Zorilor din Municipiul Iași, de către executorii judecătorești DOMINTE Cristinel de către un magistrat, soțul uneia dintre persoanele implicate în activitățile de contrabandă afectate de decizia omului de afaceri.

  În același fragment de material este prezentată implicarea constatată de către D.N.A. a unor polițiști în ,,îndepărtarea din circuitul de contrabandă a unor așa ziși competitori (în fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu țigări în aceeași zonă)”, fiind în concret o transpunere în practică a principiului infracțional, ,,Unde fur eu, nu mai fură și alții.”.

Extrem de interesant și îngrijorător este faptul că, în vederea eliminării sau afectării unor contrabandiști neagreați, polițiștii își folosesc posibilitățile legale ale funcțiilor lor oficiale și sub paravanul perdelii de fum a combaterii activităților infracționale ale unor contrabandiști, ei acționează promovând interesele ilicite ale altor contrabandiști pe care spre deosebire de cei împotriva cărora acționează, cei din a doua categorie sunt agreați, protejați și promovați.

Curat murdar, cum a scris un clasic al literaturii române, dar în aceste timpuri nu poți să fii prea exigent cu privire la modul lipsit de etică în care este practicată de către unii activitatea de contrabandă, în condițiile în care, așa cum se comentează, cei care fac contrabandă fără ajutorul polițiștilor sunt din ce în ce mai puțini.

Și fiindcă tot am scris despre fum, o vorbă veche spune că nu iese fum fără foc iar contrabandiștii din Iași au demonstrat o dată în plus că, lucrurile stau exact ca în acea vorbă veche.

În acest registru trebuie interpretată, cel mai probabil, incendierea într-o suburbie a municipiului Iași a unei vile folosite de către contrabandiști ca depozit de țigări de contrabandă, aspect ce demonstrează nu doar periculozitatea și lipsa de reținere a celor implicați în activitățile descrise, ci și slăbiciunea cel mai probabil bazată pe complicități, afinități, prietenii și alte motivații ,,lumești” a sistemului polițenesc și angajaților acestuia, care permite punerea în pericol și a altor persoane decât cele care sunt implicate în activitățile  infracționale.

În argumentarea acestei susțineri precizăm că la momentul incendierii imobilului cu destinație rezidențială folosit la depozitarea țigărilor, în incinta acesteia exista posibilitatea să fie persoane a căror viață să fie pusă în pericol sau incendiul să se întindă la alte imobile din localitate, ceea ce ar fi putut declanșa un lanț de tragedii.

Faptul că astfel de lucruri se întâmplă la Iași, pe fondul semnalărilor că polițiștii inițiază dosare penale la comanda unor persoane din afara instituției, că efectuează cercetări lipsite de obiectivitate sau părtinitoare, așa cum este menționat în materialul primit, ori că nu văd atunci când din diferite motive, așa cum a fost în cazul uciderii copilului Larisa Chelaru, nu vor să vadă, necesită o severă analiză a comportamentului polițiștilor.

Chiar dacă se susține că anumite lucruri nu le sunt cunoscute, ei au obligația legală să le cunoască, deoarece pentru aceasta sunt salarizați, iar pe fondul acceptării susținerilor că pot greși și ei, se ajunge să acționeze în mod intenționat și în modalitățile prezentate în partea de mai jos a fragmentului din materialul de sesizare în posesia căruia a intrat redacția publicației ,,Atac la persoană".

,,În mediul judiciar, în cel de afaceri și în cel interlop, sunt cunoscute numeroase situații în care polițiști ieșeni au acționat în mod părtinitor în cauze penale pe care le aveau în lucru ori în care erau delegați să efectueze activități procedurale, scopul îndeplinirii incorecte a atribuțiilor lor de serviciu fiind cel de obținere de foloase necuvenite.

În mod similar s-a procedat și în cazul omului de afaceri Gruia STOICA despre care se cunoaște că deoarece a întrerupt transportul de țigări de contrabandă pe calea ferată, a fost trimis în judecată de procurorul Iulia DIACONU al cărui soț a fost denunțat public ca fiind implicat în acele activități de contrabandă cu produse din tutun.

Modul în care procedează polițiștii de frontieră pentru înlăturarea concurenței infracționale, în materia contrabandei și a traficului de țigări, este prezentat public în partea de mai jos a Comunicatului nr. 514/VIII/3 al DNA, emis la 28 aprilie 2014, în care este prezentat modul de operare al acestora.

,,Pentru a-și asigura monopolul distribuţiei de ţigări din Ucraina pe raza județului Botoşani, precum şi pentru a majora cantităţile de ţigări ce urmau a fi trecute prin P.T.F. SIRET şi implicit câştigurile realizate din comercializarea acestora, la iniţiativa lui Horga Dumitru, dar şi a relaţiilor conflictuale apărute între Fediuc Nelu şi un ofițer de poliție, șef de tură aflat în subordinea inculpatului, cei doi au hotărât îndepărtarea din circuitul de contrabandă a unor așa ziși competitori (în fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu țigări în aceeași zonă). Astfel, unul dintre aceștia a fost depistat și sancţionat contravenţional cu suma de 5. 000 lei şi confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantităţii de 200 pachete de ţigări, iar altul a fost sancționat prin confiscarea cantităţii de 666 pachete de ţigări şi aplicarea unei contravenţii în valoare de 5.000 lei."

Un alt exemplu de eliminare a concurenței infracționale în domeniul traficului cu țăgări de contrabandă, beneficiind de sprijinul polițiștilor împotriva traficanților rivali, îl reprezintă provocarea la 18.12.2014 a unui incendiu la o vilă situate în Satul Vișan din Comuna Bârnova Județul Iași, care era folosită ca depozit pentru țigările de contrabandă aduse din Republica Moldova. Pentru stingerea incendiului au acționat pompierii găsind depozitate țigările de contrabandă în clădirea incendiată și au chemat polițiștii la fața locului, aceștia ridicând în scopul confiscării țigările găsite, traficanții înregistrând o pierdere de peste un million de euro și o perturbare a activității lor de concurare a celei desfășurate de incendiatori. În mod previzibil și traditional, persoanele implicate în acest eveniment multivalent, nu au fost identificate, pentru a nu fi nevoie să se ajungă la proceduri judiciare.”

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
21:01
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou