Procurorul Mihaela Cozmaciuc nu-și prea poate justifica averea

Ştefan Diaconu, 19 mai 2014, Ora 00:01

  • print
  • |
procurorul-mihaela-cozmaciuc-nu-si-prea-poate-justifica-averea-40307-1.jpg

Din ciclul „Săracii procurori bogați", fără frică de „Ilicit"!

Afirmația din titlu, chiar dacă pare extrem de curajoasă și ușor hazardată pentru vremurile în care trăim, poate fi foarte ușor justificată. Este rezultatul unor calcule simple, pe baza unor date oficiale, puse la dispoziție chiar de către procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, Mihaela Cozmaciuc, în propriile declarații de avere.

Nu este pentru prima oară când ATAC atrage atenția, la sesizările mai multor cititori, asupra averii cu adevărat impresionante a acestui magistrat. Tocmai pentru elimina anumite bănuieli asupra originii acestor venituri, am încercat să obținem un rspuns din partea Inspecției Judiciare, organul de control din acest domeniu. Până acum, tăcerea este totală. Sperăm că motivul ține de strângerea de date și nu de ascunsul gunoiului sub preș. Între timp, am făcut un nou exercițiu, unul de aritmetică. Și am descoperit că averea familiei Cozmaciuc crește într-un ritm amețitor, aproape de două ori mai repede decât ar fi normal, prin prisma veniturilor declarate de doamna judecător. Iar când plusurile pe un an sunt de ordinul sutelor de mii de euro, este normal, considerăm noi, să adăugăm încă un semn de întrebare lângă cele deja existente.

1+1=3

Nu am luat în calcul decât ultimele trei declarații de avere depuse de procurorul Mihaela Cozmaciuc. Trebuie să recunoaștem că ne-a surprins de fiecare dată multitudinea de depozite, conturi și contulețe din aceste declarații de avere. Atât cele în care familia își ține lichiditățile, cât și cele care reprezintă datoriile.

În cele din urmă, cu calculatorul în față, foaie, pix și multă răbdare, am purces la socoteli. Pentru că, în afara unei sume de aproximativ 10.000 de dolari SUA, care se păstrează în fiecare an și pe care n-am mai luat-o în seamă, depozitele și datoriile sunt, majoritatea, în euro, iar veniturile și o mică parte din depuneri în lei, am folosit un curs de 4,4 lei pentru un euro, ca să aducem totul la un numitor comun.
Din sumele totale depuse la bănci am scăzut datoriile, pentru fiecare an. În final, am comparat cu veniturile pe care le-au avut, în total, cei doi soți. Rezultatele sunt surprinzătoare. Descoperim că familia aproape că n-a mâncat, n-a băut, nu s-a îmbrăcat și nu și-a plătit întreținerea, că nu cheltuie mai mult de 1.000 de euro pe lună, deși câștigă zeci de mii. Ori e vorba de o modestie extremă, ori ceva nu este așa cum pare să fie.

Venituri tot mai mari, datorii tot mai mici

Familia Cozmaciuc avea, în luna iunie 2011, depuși la bancă puțin peste 150.000 de euro și 73.400 de lei. În total, la cursul de 4,4 lei/euro, pe care-l vom folosi pe parcursul întregii demonstrații, un total de aproximativ 168.263 de euro. Datoriile erau, și ele, pe măsură: echivalentul a 120.260 de euro. Diferența - 48.003 euro. Familia a câștigat, în această perioadă, 103.259 de euro.

După exact un an, în iunie 2012, sumele depuse la bancă erau sensibil mai mari: 230.000 de euro. Familia plătise și ceva mai mult de 25.000 de euro din datorii. „Balanța" începe să devină spectaculoasă: aproximativ 136.000 de mii de euro „curați", fără datorii, puși la diferite bănci. Din punct de vedere al câștigurilor, putem spune că a fost un an bun pentru familia Cozmaciuc: 120.000 de euro.

În iunie 2013, în cele 27 de conturi ale procurorului Mihaela Cozmaciuc regăsim echivalentul a 364.243 de euro. Datoriile s-au redus la 28.200 de euro. Diferența: 316.905 euri. Și veniturile s-au dublat față de acum doi ani: aproape 197.000 de euro.

În cele din urmă, după o ședință de redacție pe această temă, credem că am descoperit explicația: familia Cozmaciuc s-a îmbogățit, fără doar și poate, după ce și-a vândut, în urmă cu aproximativ un an, Olcitul din 1984 pe care-l deținea!

Posibil conflict de interese

Din dosarul prin care DNA i-a trimis în judecată pe Sorin Alexandrescu, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, dar şi alte persoane acuzate în dosarul privind șantajarea administratorului firmei RCS&RDS Ioan Bendei, s-a născut un nou dosar, în care Mihail Puiu, avocatul lui Sorin Alexandrescu, este cercetat penal pentru favorizarea infractorului. Puiu, unul dintre membrii fondatori ai Societății Civile de Avocaţi Cozmaciuc, Puiu & Oprea, este coleg, prieten și partener de afaceri cu Cezar Cozmaciuc. Coincidență sau nu, acesta este căsătorit cu Mihaela Cozmaciuc, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Ba chiar procuror general adjunct, conform ultimei declarații de avere. Tocmai aici, la Curtea de Apel București, va fi judecat și Puiu.

Între avocatul Mihail Puiu, acuzat de către DNA de favorizarea infractorului, și familia Cozmaciuc există relații extrem de strânse. Putem spune asta, ținând cont de faptul că Puiu n-a ezitat să împrumute 105.000 de euro, încă din 2008, Mihaelei Cozmaciuc. Ciudat este că banii au fost împrumutați doamnei procuror, nu domnului avocat, așa cum reiese din declarațiile sale de avere. Sau, poate, așa se practică în înalta societate...

După cinci ani, conform acelorași declarații de avere, scadența a trecut cam de multicel, iar familia Cozmaciuc și-a plătit doar o parte din datorie. Datele sună cam așa: scadența era în 2011. În 2009, Mihaela Cozmaciuc declara, pe proprie răspundere, că are o datorie la Mihail Puiu de 101.000 de euro. În 2010, datoria era de 105.000 de euro, în 2011 se redusese la 78.000 de euro, pentru ca în 2012 să ajungă la „doar" 51.500. Ulterior, în 2013, suma era de 28.200 de euro.

Conturi multe și grase

Probabil nu este decât o coincidență, dar conturile din bancă ale Mihaelei Cozmaciuc răsar, an de an, ca ciupercile după ploaie. Explicațiile oficiale au fost că banii provin de la împrumuturi în bănci, dar nu prea stă în picioare. Nimeni nu împrumută bani de la bancă pentru a-i ține în altă bancă.

Cu ani în urmă, la începutul carierei sale de procuror, Mihaela Cozmaciuc era o femeie modestă, care trăia din salariu. Anii au trecut, şi-a întemeiat o familie alături de Cezar, fost jurist în cadrul unei bănci, care în timp a ajuns un celebru avocat, cu propriul cabinet, cât şi parteneri de mare nădejde. Aceştia, în timp, au ajutat familia Cozmaciuc cu sume foarte mari de bani, aşa cum reiese din declaraţia de avere a soţiei.

Au mai trecut ceva anişori, timp în care "afacerile" cei doi au început să prospere. Cezar Cozmaciuc a devenit celebru în avocatură, el alegându-şi cu mare grijă clienţii. Unul dintre cei mai importanţi a fost și este Dan Voiculescu. Multe dintre respectivele dosare au ajuns și pe la Curtea de Apel. Chiar n-are nicio importanță când avocatul uneia dintre părți este tocmai soțul adjunctei procurorului șef?

Declarațile de avere arată cum depozitele familiei se înmulțesc vertiginos, pe an ce trece.

Chiar crearea acestor depozite este cel puțin ciudată. Pentru că majoritatea sunt depozite, nu conturi curente. În mod normal, motivul pentru care o persoană optează pentru un depozit, în defavoarea unui cont curent, este dobânda mai mare. Un calcul simplu, pentru care nu este nevoie să fii specialist, relevă faptul că raționamentul este valabil doar în cazul unor sume mai mari.
La depozitele mici, comisioanele și taxele ajung să însumeze, de multe ori, mai mult decât dobânda. Prin urmare, este evident că nu pentru dobândă a ales familia Cozmaciuc să-și deschidă 30 de conturi, contulețe și mini-depozite.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
20:32
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou