Rețea de acte false descoperită de la o amantă șantajată de jandarm

Cristian Blănuţă, 27 august 2013, Ora 12:40

  • print
  • |
re-ea-de-acte-false-descoperita-de-la-o-amanta-antajata-de-jandarm-33659-1.jpg

Pentru a lua împrumuturi de la bănci mult mai mari decât îşi puteau permite, sute de jandarmi de la IJJ Alba Iulia au obţinut adeverinţe de salariu false. Operaţiunea a fost pusă la cale cu acordul şefi lor Jandarmeriei judeţene. Descoperirea a fost făcută de procurorii DNA, pornind de la anchetarea unui şantaj între doi foşti amanţi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descoperit o reţea de falsificatori chiar în interiorul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Alba Iulia. Aproape 50 de jandarmi de la această structură sunt urmăriţi penal pentru că au folosit adeverinţe de salariu falsificate pentru a obţine împrumuturi de la bănci ca să-şi cumpere case, maşini sau terenuri.

Potrivit surselor EVZ, reţeau a început să funcţioneze începând cu anul 2007 şi s-a întins cel puţin până în 2010. Ulterior, mai mulţi jandarmi nu au mai putut să plătească ratele lunare. Printre cei care au beneficiat de aceste servicii se află inclusiv fiul fostului inspector şef al Jandarmeriei Alba, Herţa Ioan Onac, acesta pensionându-se la scurt timp după ce împotriva lui a fost începută urmărirea penală. Unităţile bancare prejudiciate au depus la DNA adeverinţele pe care le-au primit. S-a constatat astfel că salariile false ajungeau până la 4.000 de lei.


Persoana identifica terenul sau locuinţa pe care voia să o achiziţioneze şi vedea exact care era preţul. Cu aceste informaţii se ducea la bancă, unde menţiona că este un cadru al Jandarmeriei, cu salariu "sigur şi consistent", dar fără a spune exact ce leafă avea. Acolo cerea funcţionarului bancar să-i facă o simulare cu privire la cuantumul veniturilor pentru care s-ar acorda un credit pentru cumpărarea bunului respectiv.
După simulare, funcţionarul îi spunea persoanei în cauză ce venit ar trebui să aibă. Odată obţinută această informaţie, jandarmul mergea la unitate şi cerea adeverinţă de salariu. Conform surselor EVZ, discuţiile legate de falsificarea adeverinţelor se purtau cu factorii de decizie. Aceştia, în funcţie de anumite interese personale şi de "simpatii", dădeau ordin lucrătorilor din compartimentul financiar să completeze adeverinţele cu venitul "majorat".


Ulterior, documentele astfel falsificate erau semnate de şeful compartimentului financiar, dar şi de comandantul unităţii sau de persoana care îi ţinea locul la comandă. Sursele noastre spun că riscul în care au fost puse băncile este foarte ridicat, în condiţiile în care există câteva sute de asemenea adeverinţe, iar creditele nu sunt deloc mici

Anchetatorii au intrat pe fir după ce au început să verifice plângerea depusă de o femeie, fosta amantă a jandarmului Liviu Valentin Rusu, care are şi el o vilă cumpărată cu credit la bancă.


Femeia l-a acuzat că, atunci când a rupt relaţia, ar fi sechestrat-o, ar fi ameninţat-o şi ar fi şantajat-o. Mergând pe firul acestei anchete, din aproape în aproape, procurorii DNA au descoperit grozăviile care s-au petrecut la IJJ Alba sub nasul şi cu acordul căpeteniilor. 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:46
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou