Retrocedări frauduloase pentru stăpânii Pasteur. Acte de proprietate, instanțe și terenuri zburătoare

Ştefan Diaconu, 11 iunie 2015, Ora 10:01

  • print
  • |
retrocedari-frauduloase-pentru-stapanii-pasteur-acte-de-proprietate-instante-si-terenuri-zburatoare-46575-1.jpg

Mafia retrocedărilor din România nu s-a folosit, în cei 25 de ani, doar de metode "agresive", precum influența și preluarea unor terenuri și case ale căror proprietari reali nu mai trăiec sau nu le-au revendicat. În cele mai multe dintre cazuri, vizate au fost proprietățile unor oameni simpli, care și astăzi își caută dreptatea prin instanțe, iar terenurile lor au fost demult vândute și revândute.

Victime au fost și cumpărătorii de bună credință, care s-au bazat pe documente oficiale, emise de instituții ale statului, fără să știe că unele dintre aceste documente au fost obținute ilegal, cu complicitatea unor funcționari și, tocmai de aceea, pot fi anulate.

Un caz asemănător este și cel care are în rolurile principale pe cei care au cumpărat la un preț ridicol Institutul Pasteur, apoi au revendicat terenuri la care ar fi avut dreptul Institutul, dacă n-ar fi fost vândut. Nu trebuie neglijat "amănuntul" că, între timp, Instutul Pasteur a fost falimentat.

Sorin Stănescu, personajul care se află în spatele Privatizării Institutului Pasteur, a obținut o suprafață serioasă de teren pe raza comunei Chiajna. În complicitate cu funcționarii dein primărie, a "mutat" terenul mai la o parte, în București. Oamenii care trebuiau, de fapt, să primească aceste terenuri, au rămas cu buza umflată. Stănescu a vândut terenurile mai apoi, la un preț bun. După ceva timp, primarul din Chiajna a înțeles că lucrurile se complică și a deschis o acțiune în instanță, să anuleze certificatul de proprietate.
Ceea ce s-a și întâmplat.

Dar la adevărații proprietari, la cei care au cumpărat respectivele terenuri și la interesul statului român nu s-a mai gândit nimeni. ATAC a cerut Prefecturii Ilfov și ADS lamuriri cu privire la soarta acestor terenuri. Autoritățile, însă, se bâlbâie. Nu prea știu sau nu prea vor să spună cum stau lucrurile. Oficial, cercetează. Rezultatele acestor "săpături" ar trebui să ne fie comunicate în scurt timp. Dar nimeni nu pare să se grăbească.

Acte de proprietate, instanțe și terenuri zburătoare
După ce, printr-o privatizare cel puțin dubioasă, Sorin Stănescu a pus mâna pe Institutul Pasteur, a început să revendice terenuri peste terenuri, clădiri și alte bunuri ce ar fi aparținut Institutului sau la care ar fi av. ut dreptul, ca institut de cercetare de stat, chiar dacă devenise o simplă societate comercială. Agenția Domeniilor Statului, unde avea, conform declarațiilor sale, câteva persoane ce îi erau devotate, i-a oferit sute de hectare în concesiune, pe raza comunei Chiajna.

Unii dintre proprietarii de drept ale acestor terenuri au fost duși cu vorba că vor primi, la schimb, suprafețe în Capitală. În cele din urmă, Stănescu a primit certificat de proprietate pentru o suprafață de 107 hectare. Surprinzător, pentru oricine, actul de proprietate a fost emis de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar, pe baza cererii Primăriei Chiajna, dar „împroprietărirea" lui Stănescu s-a făcut în București, în sectoarele 5 și 6. Acesta a vândut, evident, terenurile. După un timp destul de îndelungat, tot Primăria Chiajna, prin primarul din Comună, a deschis acțiune judecătorească prin care a solicitat anularea actului de proprietate. Instanța a decis că acesta este nul.

Și fără pământ, și cu banii luați
În cele din urmă, ajungem la o serie de întrebări care par să fi rămas fără răspuns:
1. Dacă certificatul de proprietate emis pentru Pasteur a fost anulat în instanță înseamnă că și vânzările către terțe persoane ale acestor terenuri sunt nule. A fost sau nu recuperat terenul? Ori a rămas în posesia celor care au cumpărat de la Stănescu?
2. Există acțiuni în instanță pentru a se recupera sumele obținute, după cum a arătat justiția, fraudulos de către Stănescu?
3. Terenul recuperat a intrat în posesia Primăriei Chiajna, a Primăriei sectorului 6 ori a Agenției Domeniilor Statului?
4. Cei care au participat la toată această afacere au fost pedepsiți în vreun fel? Dacă da, cum?

Complet fraudulos

SN Institutul Pasteur SA nu a avut terenuri în proprietate pe teritoriul administrativ al localităţii Chiajna; pe cale de consecinţă, Comisia locală Chiajna nu avea dreptul să reconstituie dreptul de proprietate pentru societatea în cauză.

Mai mult, Primăria Chiajna reconstituie dreptul de proprietate pentru SN Institutul Pasteur SA, deşi nu a deţinut teren în acea localitate, pe teritoriul administrativ al municipiului Bucureşti.

În baza Protocolului de predare - preluare nr. 101012/07.10.2003 a fost emis pentru SN Institutul Pasteur SA, Titlul de Proprietate nr. 68401 din data de 05.02.2004 pentru o suprafaţă de 107,91 ha, teren situat în Bdul. Prelungirea Ghencea, sector VI, Bucureşti.

Prin încheierea ilegală a Actului adiţional nr. 3 la Contractul de concesiune nr. 66/13.12.2000, se urmărea nu numai ascunderea gravelor încălcări ale prevederilor contractuale stipulate în contractul respectiv, fapte soldate cu grave prejudicii cauzate statului român, dar şi trecerea în proprietatea SN Institutul Pasteur SA a suprafeţei de 107,91 ha, statul român fiind prejudiciat în acest fel cu peste 200 milioane euro.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:00
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou