Sărăcia şi disperarea transformă mii de români în cobai

Dan Alexandru, 12 aprilie 2014, Ora 10:17

  • print
  • |
saracia-si-disperarea-transforma-mii-de-romani-in-cobai-39411-1.png

Sărăcia şi disperarea transformă mii de români în cobai. Oamenii îşi pun viaţa în pericol şi sunt de acord să fie testate pe ei medicamente noi cu efecte secundare necunoscute. România este preferata companiilor farmaceutice, care fac anual 300 de experimente, pentru că subiecţii acceptă bani puţini şi îşi asumă riscurile imediat. Profitul firmelor de cercetare nu e deloc mic. Este o piaţă care le aduce aproape 200 de milioane de euro anual.

Sute de români acceptă să devină subiect de experiment pentru industria farmaceutică. Studiile clinice sunt mai ieftine decât în Occident, spun specialiștii. Iar pentru voluntari, experimentele au devenit singura şansă de a avea acces la medicamente de ultimă generație și de a primi o îngrijire adecvată.

„Românul speră. El speră să intre mai devreme într-un tratament modern", spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în România se desfăşoară în prezent aproape 300 de astfel de cercetări. Se investesc in jur de 200 de milioane de euro anual în domeniu, numai în România. Astfel, pentru mulţi doctori, studiile clinice au devenit un mod în care îşi rotunjesc veniturile.

„Este, în opinia mea, una dintre puţinile activităţi medicale care este demn şi corect recompensată şi practic ne pune pe picior de egalitate cu colegii noştri din străinătate", spune medicul Nicoleta Mândrescu.

În ultimii ani, mai multe scandaluri au pus la îndoială modul în care unele experimente s-au desfăşurat în România. În anul 2009, Corneliu Nedelcu, un om de afaceri din Iași, a fost inclus într-un studiu clinic, fără să-şi fi dat acordul. Bărbatul şi-a pierdut complet vederea la unul dintre ochi, după ce un medic oftalmolog i-a injectat o substanță folosită pentru tratarea cancerului.

„Ni se spunea, cu foarte mare tam-tam, că ce reuşită bună a fost şi să aşteptăm să vedem îmbunătăţirile. Singurul lucru pe care l-am văzut a fost lipsa banilor din economiile mele. (...) Iar rezultatul ştiinţific al doamnei doctor: pierderea vederii pe ochiul drept", spune Corneliu Nedelcu.

Pentru medicii care s-au specializat în studii clinice în România, astfel de scandaluri nu sunt altceva decât „accidente", care strică imaginea domeniului.

De multe ori boala îi împinge pe români să accepte să testeze medicamente pe propria lor piele. Din cauza lipsei de medicamentelor de ultimă generaţie, un studiu clinic poate însemna o şansă la viaţă.

„Mi-a fost teamă. Doar că era singura mea şansă ca să trăiesc!", spune Milica Ghindoc, fost pacient într-un studiu clinic.

Duminică, de la ora 22.30, aflați care pot fi riscurile, dar și beneficiile testărilor de medicamente pe oameni, dintr-un reportaj marca „Din|Interior".

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
02:21
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou