Sârbu şi Ponta - păpuşile sau păpuşarii baronilor PSD?

Ziarul Atac, 11 august 2014, Ora 00:01

  • print
  • |
sarbu-si-ponta-papusile-sau-papusarii-baronilor-psd-42435-1.jpg

Guvernul condus de premierul Victor Ponta pierde, pe zi ce trece, voturi din bazinele electorale stăpânite de baronii locali.

 

Cercetarea şi arestarea acestora lasă descoperit PSD-ul, prin neimplicarea lor în alegerile prezidenţiale.

 

În guvernele Boc, baronii, indiferent de culoarea lor politică, au săvârşit infracţiunile pentru care, acum, sunt cercetaţi şi arestaţi. Oare, la vremea respectivă autorităţile competente nu au ştiut de săvârşirea acestor infracţiuni? Sau nu au fost lăsate să îşi facă treaba? Prima variantă cade, deoarece în rechizitoriile baronilor, procurorii scriu foarte clar că este vorba de săvârşirea mai multor acte materiale, la unii în perioada 2007-2013.

 

Din prezentarea acestor fapte şi perioade reiese că cei cu putere de decizie au fost informaţi şi nu au permis rezolvarea respectivelor cauze. Există în legislaţie un articol în care se face vorbire despre munca de prevenire a săvârşirii de infracţiuni. Din ce motiv, când ai probe clare ca el, măria-sa baronul, a călcat pe bec, nu îl cercetezi şi laşi să mai treacă câţiva ani, să mai săvârşească şi alte infracţiuni? Pot fi două motive. Primul - tu, procuror, vrei să faci un dosar beton, ca instanţa să nu dea NUP, să nu te faci de ruşine în faţa colegilor, în mod special în fata şefilor, la bilanţul de sfârşit de an. Profesional este OK, dar mai puţin MORAL. Al doilea motiv poate fi blocarea acelui dosar pe scara erarhică şi folosirea acestuia doar atunci când tu, factor de decizie la cel mai înalt nivel, hotărăşti că este timpul ca acel dosar să fie pus pe rol pentru a servi anumitor interese, care nu sunt, în mod sigur, legale. Acest aspect este cel mai grav în societatea în care trăim. Exemple concrete de baroni cercetaţi, chiar şi arestaţi, avem o mulţime.

Mogulii de România
În afară de aceşti baroni, România a avut parte şi de moguli. Şi încă mai are. S-a vorbit, nu de mult, de existenţa mogulilor. În acest moment, cei mai importanţi au dispărut: Patriciu, Vîntu, Voiculescu. Dar o ţară fără moguli nu poate exista, în opinia unora. A lui Ponta, de exemplu. În timp, l-a creat pe Sebiastian Ghiţă: tânăr, ambiţios, prieten cu serviciile, unul dintre cei mai mari abonați la banul public. Acum, Ghiţă joacă pe cai mari. Se gândeşte, oare, că nu peste mult timp va avea o soartă asemănătoare cu a celorlalţi moguli? Se gândeau Vîntu sau Voiculescu că vor ajunge vreodată la puşcărie? Nu cred. Se bazau pe munţii de bani pe care îi administrau după bunul plac, dar mai ales pe relaţiile la cel mai înalt nivel POLITIC. Şi, totuşi, au ajuns la puşcărie. Premierul Ponta, împreună cu socrul său, Ilie Sârbu, au creat un cerc foarte restrâns, de a cărui aprobare depinde orice se hotărăște în țara asta. Problema lui Dan Voiculescu a pornit de la un teren care, conform probelor administrate în dosar, a fost subevaluat. Grav, prejudiciu de 60 milioane de euro! Autorităţile au călcat acceleraţia pe ultima sută de metri, pentru a judeca şi condamna autorii.

Prejudiciu 60 de milioane de euro - 50 de ani de puşcărie
Sună bine pentru cetăţeanul de rând. În cazul Voiculescu s-a făcut dreptate. Ziarul ATAC scrie, cu probe, despre cazul institutului Pasteur, aproape tras la xerox cu cazul ICA. Ambele au fost instituţii de cercetare, ambele au fost privatizate în același fel. Pământul Institutului Pasteur a fost vândut, este drept, nu către Voiculescu, cu 2 euro metrul pătrat. Da, aşa este, cu doar 2 euro. Oare, în acest caz se poate numi subevaluare? În cazul Voiculescu s-a putut. La scurt timp, acest pământ al Institutului Pasteur a fost vândut cu preţuri cuprinse între 250 şi 300 euro. Se poate numi subevaluare şi nu numai? Cu siguranţă, DA, numai că cel care a semnat la vremea respectivă - Corneliu Popa - îl avea ca şef pe ILIE SÂRBU, socrul lui Ponta, la vremea respectva ministru agriculturii.
Cine este Corneliu Popa ?

Corneliu Popa, mâna dreaptă a lui ILIE Sârbu,
Condamnat la 8 ani în dosarul ICA- Dan Voiculescu, pentru privatizare frauduloasa prin subevaluarea activelor.
Condamnat la 10 ani in dosarul privatizarii Sere Codlea pentru privatizare frauduloasa prin subevaluarea activelor, dosar inceput in anul 2007, in prezent trimis la rejudecare.


În mai 2013, Popa a mai primit o condamnare la zece ani de închisoare în cazul privatizării societăților SC Sere Codlea și Orser Oradea. Prejudiciul adus statului a fost calculat în aceste cazuri la cinci milioane de euro. Corneliu Popa a fost unul dintre cei mai apropiați oameni ai senatorului PSD Ilie Sârbu. Prietenia lor este mai veche, încă de la mijlocul anilor '90. Pe atunci, Sârbu era director la firma Fangmaier, iar Popa era angajatul său. Plecat la București în anul 2001 pe post de ministru al Agriculturii, Sârbu l-a adus lângă el și pe Popa, pe care l-a numit director al ADS, instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. De altfel, condamnările pe care Popa le strânge pe bandă rulantă vizează fapte petrecute în perioada în care era subalternul lui Sârbu la șefia ADS.

De curând, Curtea de Apel Oradea a dat verdictul în procesul jafului care a falimentat serele orădene. Dosarul a fost finalizat de procurorii DNA Oradea în 2007, având-o în rolul principal pe olteanca Lili Maria Schutz, acuzată de o fraudă de 13 milioane euro, cu complicitatea partenerului de afaceri Ion Dascălu şi a doi şefi din Agenţia Domeniilor Statului - fostul director general Corneliu Popa şi şeful Direcţiei Urmărire Contracte, Mihai Ciobanu.
În loc să pronunţe un verdict, magistraţii Curţii au dispus însă ca procesul să se rejudece la Tribunalul Bihor! Deocamdată, motivul nu a fost făcut public, dar, cel mai probabil, au încercat să scape de un cartof fierbinte, aruncându-l în ograda instanţei unde a început procesul şi unde acesta a şi fost compromis. Tărăgănat ani de zile prin amânări, dosarul nu a apucat să fie soluţionat definitiv înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Penal, ceea ce face acum că protagoniştii să scape de răspunderea penală, deoarece infracţiunile de care au fost acuzaţi s-au prescris!

Olteanca deşteaptă
Afacerea a început în 2002, când, în urma unei licitaţii cu dedicaţie, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) vindea serele unei obscure firme din Dolj, Worldser Ţuglui. În actele contabile, Orser valora 7,6 milioane lei, dar a fost "măritată" cu numai 800.000 lei, plătibili eşalonat pe 6 ani, chiar dacă alţi competitori au oferit de patru ori mai mult. Cum a motivat ADS? Că mai mult decât preţul conta promisiunea Worldser de a învesti două milioane de euro pentru retehnologizare.
De fapt, a contat numai faptul că patroana societăţii doljene avea proptele. Maria Lili Schutz era un personaj binecunoscut în sudul ţării, fiind consilier judeţean în Gorj, şefă peste filiala judeţeană a PSD, prietenă cu şeful ADS din acea vreme, Corneliu Popa, şi se fălea cu amiciţia ce o lega de Mircea Geoană, de Ion Iliescu, de Adrian Năstase şi mai ales de soţia fostului premier, despre care se spunea că-i este chiar verişoară.


Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost demis ca urmare a descoperirii unor nereguli în activitatea instituţiei, se arăta într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Motivul: Corpul de Control al ministrului constatat neîndeplinirea atribuţiilor de control şi supraveghere ale Consiliului de Administraţie al ADS. Printre neregulile constatate de Corpul de Control al ministrului se numărau neurmărirea şi neîncasarea arendelor şi redevenţelor pentru unele suprafeţe deţinute de ADS. De asemenea, ADS nu a respectat prevederile privind achiziţiile publice şi a încasat garanţii de bună execuţie a contractelor mai mici decât valoarea minimă legală.

Cine e în spatele tunului de la Pasteur?
Pentru că a fost beneficiarul unei "privatizări" prin care a obținut un institut al statului român la un preț de 75 de ori mai mic (conform rechizitoriului întocmit de procurori), Dan Voiculescu a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare.
Institutul Pasteur a fost "privatizat" prin aceeași metodă. Terenurile Pasteurului s-au vândut, aproape imediat, cu prețuri de 100-150 de ori mai mari. Suprafețele sunt mai mari. Prejudiciul adus statului este mai mare.
La "comanda" ADS era același Popa.

Cu toate acestea, peste afacerea Pasteur se așterne un strat gros de tăcere. Justiția nu judecă cu dublă măsură. Asta înseamnă că ori procesul lui Voiculescu a fost unul politic, ori lipsa procesului Pasteur are o explicație politică. Probele și bunul simț spun că a doua variantă este cea corectă.
Pe cine protejează DNA?

 

EDITORIAL

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi  Liderul PSD, Marcel Ciolacu, e forțat să candideze la alegerile prezidențiale, însă   orice candidat îl va învinge în turul doi, asta pentru că românii se vor mobiliza anti-PSD. Comasarea alegerilor e vitală pentru PNL În ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
11:25
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou