Scandal monstru în cartierul rezidențial al lui Relu Fenechiu

Cristian Blănuţă, 24 septembrie 2013, Ora 09:05

  • print
  • |
scandal-monstru-in-cartierul-reziden-ial-al-lui-relu-fenechiu-34408-1.jpg

Ieşenii care şi-au cumpărat locuinţe în cartierul construit de Fene Grup SA, firma şefului PNL Iaşi, susţin că sunt monitorizaţi prin camere de supraveghere în propriile case şi că le sunt încărcate facturile la utilităţi pentru a acoperi cheltuielile lui Fenechiu.

Deputatul Relu Fenechiu este acuzat de vecinii săi că-i "torturează psihic" şi că nu-i lasă să trăiască în condiţii normale. El ar fi dispus înfiinţarea unei asociaţii de locatari, fără acordul lor, motiv pentru care oamenii au ajuns săptămâna trecută în faţa magistraţilor de la Judecătoria Iaşi pentru a cere desfiinţarea ei, scrie Evenimentul Zilei. Mulţi dintre ei au datorii de 100 - 150 de milioane de lei vechi către asociaţia respectivă şi au casele sub sechestru. Concret, oamenii şi-au achitat utilităţile, însă au refuzat să plătească cheltuielile asociaţiei în care intră: salariile angajaţilo, iluminatul stradal, apa şi altele.

Scandalul a pornit de la înfiinţarea unei asociaţii de locatari în cartierul "I.C. Brătianu", construit de firma Fene Grup SA, care aparţine lui Relu Fenechiu şi fratelui său Lucian. În perioada 2006/2007, ieşenii care au vrut să se mute de la apartament la casă au încheiat un contract cu Fene Grup pentru achiziţionarea unor parcele de teren în zona Bucium şi pentru ridicarea caselor. Oamenii şi-au vândut apartamentele, au contractat credite şi s-au mutat la casele construite în cartierul "I.C. Brătianu".

"Am stabilit încă de la început să ne achităm în particular toate datoriile la utilităţi. Să încheiem contracte individuale cu furnizorii, fără să mai avem administrator care să ne oblige la alte cheltuieli şi să facă liste de plată cu numele nostru", a declarat Liviu Vladimir Sălăgeanu, unul dintre locuitorii din cartierul lui Fenechiu. După ce oamenii s-au mutat în cartier, în anul 2009, Fene Grup a dispus înfiinţarea unei asociaţii de locatari. Pe data de 1 aprilie 2009, Judecătoria a emis sentinţa de înfiinţare a asociaţiei.
Preşedintele asociaţiei este Bogdan Damian, directorul firmei Fene Grup, omul de bază a lui Fenechiu. Vicepreşedinte este Lucian Fenechiu, administratorul Fene Grup. Reamintim că fraţii Fenechiu au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul".


"Asociaţia trebuia înfiinţată cu majoritate de voturi, nu doar pentru că aşa a vrut domnul Fenechiu. Eu nu vreau să fac parte din aceas tă aso ciaţie, ca de altfel majoritatea celor care locuiesc acolo. Nu avem proprietate comună, ca să o administrăm prin intermediul unei asociaţii", a declarat un alt locuitor al cartierului rezi den ţial.
Cei incriminaţi nu au putut fi contactaţi, dar avocatul lor a declarat că "asociaţia este legală" şi că "oamenii trebuie să-şi plătească datoriile".

În momentul în care au fost încheiate contractele, reprezentanţii firmei Fene Grup le-au spus oamenilor că reţeaua de utilităţi va fi predată Primăriei Iaşi, însă n-au făcut acest lucru nici până în ziua de astăzi. Oamenii se plâng că au ajuns în situaţia în care, prin intermediul acestei asociaţii de proprietari, să plătească sume imense pentru cheltuieli nerealizate de ei.
"De când s-a înfiinţat această asociaţie, noi suntem obligaţi să achităm cu toţii datoriile asociaţiei către furnizori. Nu este vorba de datoriile noastre, ci de datoriile asociaţiei. Acolo, în cartier, este şantier de când ne-am mutat. Păi noi suntem nevoiţi să plătim curentul electric, apa şi tot ce se consumă la acel şantier. Asociaţia s-a înfiinţat ca să scadă costurile pentru lucrările de construcţii din zonă, nu sunt pentru noi", a precizat Ioan Drobotă, un alt locatar al cartierului.
"Suntem ameninţaţi că ni se taie apa, că vom fi lăsaţi pe întuneric. Nu putem trăi liniştiţi în casele noastre, pe care am dat bani grei. Acum sunt puse sub sechestru. Noi vrem să plătim doar ce avem de plată către furnizori, nu să băgam banii în buzunarul lui Fenechiu", a declarat Elena Ionescu.


"Am stat 30 de ani la apartament şi mi-am dorit foarte mult să mă mut la casă. Am venit de mai multe ori de la muncă şi am găsit robinetele deschise la apa care se foloseşte la şantier. Am mers la Asociaţie să reclam că nu-i normal să plătesc eu acea apă. Ei mi-au zis că se va împărţi la toţi locatarii, că aşa este corect. Eu nu pot să iau mâncarea de la gura copiilor mei ca să achit ceea ce eu nu consum. Nu vreau să las copiilor mei doar datorii şi necazuri pentru că aşa vrea domnul Fenechiu", a declarat Cornelia Sălăgeanu în sala de judecată.
"Suntem înşelaţi, păcăliţi ca ultimii fraieri. Dacă Justiţia nu ne face dreptate, voi intra în greva foamei. Nu se poate să mori cu dreptatea în mână în ţara asta doar pentru că aşa vrea Fenechiu. Trăim ca într-o cazarmă. Suntem terorizaţi în fiecare zi. Vă rog să înţelegeţi că viaţa noastră este în pericol", a precizat Costel Codreanu în faţa instanţei de judecată

"Am luat acel teren şi casa pentru a locui în condiţii civilizate, nu pentru a sta subjugat. Ne urmăreşte tot timpul prin camerele de supraveghere, chiar şi în casele noastre. Vreau să fiu liberă în casa mea. Trăiesc sechestrată în acest cartier. La intrare suntem controlaţi de paznic cu lanterna, ca la Miliţie, şi ne pune să dovedim că locuim acolo. Trăim o dramă de nedescris pentru că am făcut credite mari la bănci ca să trăim liberi şi, de fapt, suntem maltrataţi şi umiliţi în ultimul hal", se plânge Cătălina Codreanu, una dintre locatare.
Ca în orice cartier rezidenţial, la intrare a fost instalată o barieră şi camere de luat vederi. Însă oamenii sunt deranjaţi: "Rudele noastre nu sunt lăsate să intre, le sunt percheziţionate maşinile. Eu nu vreau ca părinţii mei să fie ţinuţi la poartă şi controlaţi la buletine. Asta o face Poliţia. Nu-i normal să monteze camere de supraveghere să vadă ce facem noi în curtea noastră", a mai precizat un alt locatar. Oamenii susţin că bariera nu a fost pusă pentru protecţia lor, ci pentru a păzi materialele de construcţie aflate în şantierul deschis încă din 2006 de Fene Grup.


"Dacă era bariera pusă pentru noi, ne dădeau o telecomandă, ceva, s-o putem deschide. E pusă tot pentru paza lui Fenechiu", mai spun locatarii. În cartierul respectiv au case şi unii inculpaţii din dosarul "Transformatorul", precum şi Fenechiu.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:47
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou