SCANDALOS! Șef de cabinet la GUVERN, angajat cu diplomă falsă

Ziarul Atac, 12 iunie 2014, Ora 13:19

  • print
  • |
scandalos-sef-de-cabinet-la-guvern-angajat-cu-diploma-falsa-40946-1.jpg

Daniel Pavel a fost angajat ca șef de cabinet al fostului secretar de stat Victor Socaciu cu o diplomă „furată" de la un celebru avocat. Timp de aproape un an, el a reprezentat interesele revoluționarilor în Parlamentul României și a semnat acte în numele instituției.

Descoperire uimitoare la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR), instituție subordonată Guvernului României. Daniel Pavel, fostul șef de cabinet al lui Victor Socaciu, cel care a condus SSPR până în aprilie, anul acesta, a fost angajat la cabinetul demnitarului, în baza unei copii xerox după o diplomă falsă de absolvent al Facultății de Drept. Mai mult decât atât, acesta a reprezentat, în calitate oficială, interesele revoluționarilor în Parlamentul României și a semnat acte în numele SSPR.

Povestea falsului jurist din Guvernul României a fost ascunsă de ochii lumii luni bune. O solicitare a „Evenimentul zilei", transmisă de pe vremea în care SSPR era condus de Victor Socaciu, înainte să plece consul la Montreal, în Canada, a rămas fără răspuns până în ziua de astăzi. Totuși, Adrian Sanda, noul secretar de stat și conducător al instituției, care și-a schimbat denumirea în „Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor din rezistența anticomunistă și a revoluționarilor", ne-a transmis că o sesizare referitoare la falsul comis de Daniel Pavel a fost înaintată Parchetului Sectorului 1, în luna martie, anul acesta.

A semnat singur „Conform cu originalul"
Tărășenia a ieșit la iveală la sfârșitul anului trecut, odată cu descoperirea diplomei „dubioase", atașată la dosarul de angajare al lui Daniel Pavel. Pentru a ne lămuri cum a fost posibil acest lucru, ne-am deplasat la sediul SSPR. În biroul secretarului de stat Adrian Sanda am aflat că șefii din SSPR au cerut, în toamna anului trecut, funcționarilor care au dus, la angajare, copii după diplome, să aducă originalele sau să le legalizeze. În această situație, Daniel Pavel a semnat, singur, pe copia xerox și a scris: „Conform cu originalul".

„Este o semnătură fără ștampilă, fără nimic", a constatat, în prezența noastră, și șeful SSPR. În această situație, conducerea SSPR a cerut, la sfârșitul anului trecut, un răspuns Universității București. Printr- o adresă transmisă Guvernului României, intrată în posesia „Evenimentul zilei", Universitatea București arată că „domnul Pavel H. Daniel nu a susținut examenul de licență în sesiunea iunie 1992", așa cum indica diploma „fabricată".

Avocat și soț de judecătoare la ÎCCJ
Mergând pe firul acestei ilegalități am aflat că Daniel Pavel și-a însușit o diplomă pe care sunt scrise seria, numărul și anul de înregistrare al celei obținute, în mod real, de un celebru avocat: Mihai Bogasiu. Acesta este soțul Elenei Gabriela Bogasiu, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În răspunsul dat de Universitatea București Guvernului României se arată: „În registrul de eliberare a actelor de studii, aflat în arhiva Biroului Acte de Studii, la poziția 754 figurează domnul Bogasiu Al. Mihai, absolvent al Universității din București, Facultatea de Drept, promoția 1991. Prin urmare, diploma de licență seria J nr.744, eliberată de Universitatea din București, nu aparține domnului Pavel H. Daniel".

Despre faptul că altcineva s-ar fi folosit de datele de pe diploma sa de licență, avocatul Mihai Bogasiu habar nu avea, atunci când i-am solicitat un punct de vedere. Angelica Enache, managing partner la „Bogasiu și Asociații", de altfel una dintre cele mai vechi case de avocatură din România, de după 1989, ne-a transmis: „Nu am fost înștiințați despre existența unei astfel de situații de către organele abilitate și niciunul dintre avocații societății noastre nu a cunoscut/ nu cunoaște vreo persoană cu numele Pavel Daniel.".

Reprezentantul casei de avocatură ne-a solicitat, chiar, diploma falsificată „astfel încât să putem uza și noi de căile legale". Reprezentanții SSPR ne-au spus, însă, că ancheta este în desfășurare și nu ne pot furniza o copie a documentului falsificat.

A fost șef zece luni și a cîștigat 22.000 de lei
Daniel Pavel a fost angajat în funcția de Director Cabinet Demnitar de către Victor Socaciu, în luna ianuarie 2013, atunci când interpretul de muzică folk și fost deputat PSD a fost numit de către premierul Victor Ponta în funcția de secretar de stat al SSPR. Din datele existente la dosarul aflat la SSPR reiese că Daniel Pavel a fost angajat ca șef de cabinet, pe 14 ianuarie 2013. Pe 19 februarie, conform unui document oficial al Parlamentului României, Daniel Pavel, Victor Socaciu și Liviu Băcană se aflau în fața Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 pentru Constituirea Subcomisiei de lucru a CPRD 1989.

De la data angajării, spun oficiali din SSPR, Daniel Pavel a semnat mai multe adrese către instituții ale statului. Unii dintre reprezentanții asociațiilor de revoluționari susțin că Pavel a semnat, alături de Victor Socaciu, documente prin care au înaintat instanțelor dosare ale revoluționarilor. Acest lucru este negat, însă, de actuala conducere a SSPR. Fostul ocupant al cabinetului de demnitar de la SSPR și-a înaintat demisia pe data de 7 noiembrie, în timp ce, spun cei de la SSPR, se verifica situația diplomei sale de absolvire a Facultății de Drept. Întrebat de această demisie, Pavel ne-a declarat că au fost la mijloc „probleme interne din SSPR". În schimb, oficialii SSPR ne-au precizat că descoperirea falsului a fost adevăratul motiv care l-a determinat să demisioneze. Cert este că Victor Socaciu, cel care l-a angajat în ianuarie, i-a acceptat demisia și a emis ordinul de eliberare din funcție.

Avere nedeclarată
Pe declarațiile de avere și de interese aflate pe site-ul SSPR, Daniel Pavel figurează cu un apartament și un autoturism. În schimb, pe cele ale soției sale, Elena-Any Pavel, consilier în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, se arată că cei doi au două apartamente iar, de anul trecut, și două mașini. Tot din declarațiile de avere ale soției aflăm că, până în anul 2011, Daniel Pavel a încasat o indemnizație de revoluționar, în valoare de peste 1.700 de lei pe lună și au împreună un credit de 13.000 de lei la bancă. Venitul lui Daniel Pavel, încasat în anul în care a fost director la cabinet de demnitar, a fost de 22.000 de lei.

Daniel Pavel: „Am diplomă"
Fostul șef de cabinet al lui Victor Socaciu, Daniel Pavel, susține că are diplomă „cu acte în regulă" și că a absolvit Facultatea de Drept, în anul 1992. „Nu am absolvit în sesiunea din iunie, ci în cea din octombrie. Cineva a cerut, deliberat, altă serie, ceva greșit acolo, pentru ca cei de la Universitate să dea răspunsul acela", susține Pavel. În replică, reprezentanți ai conducerii SSPR spun că au verificat registrele la Universitatea București și Pavel „nu figurează ca licențiat al Universității București". Pavel ne-a declarat că a fost audiat de procurori, dar că cercetările nu s-au finalizat. El pune acest conflict pe seama unor „răzbunări personale".

Daniel Pavel este unul dintre revoluţionarii care au intrat, în decembrie 1989, în sediul fostului Comitet Central al Partidului Comunist Român (CC al PCR), actualul sediu al Minsiterului Afacerilor Interne. Este cunoscut şi apreciat, totodată, de mulţi dintre revoluţionari. Fotografia sa, surprinsă alături de alţi revoluţionari, în Cabinetul 1, al fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu, a fost publicată în celebra publicaţie franceză "Paris Match" şi a făcut înconjurul lumii.

Adrian Sanda: "Îi luăm banii înapoi"
Secretarul de stat Adrian Sanda ne-a declarat că aşteaptă finalizarea anchetei declanşată în urma sesizării făcute, în martie, anul acesta, de SSPR. Atunci a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Daniel Pavel este cercetat de fals şi uz de fals."În funcţie de probe, poate fi acuzat şi de abuz de încredere şi de abuz în serviciu", susţin oficiali din conducerea SSPR. Adrian Sanda a mai precizat, însă, că, după finalizarea anchetei, va putea decide recuperarea salariilor încasate de Pavel, în perioada în care a fost angajat ca direcor. "Dacă ancheta va dovdi că este vinovat va trebui să îi cerem banii înapoi", a subliniat Sanda

„Inventariem toate documentele cu regim special"
Schimbarea de la vârful SSPR s-a făcut pe 7 aprilie, anul acesta, prin Decizii ale primului ministru. În aceeaşi zi, Victor Socaciu a fost eliberat din funcţie, iar Adrian Sanda a fost numit secretar de stat la SSPR. Prin Hotărâre de Guvern, tot pe 7 aprilie, Socaciu a fost numit Consul al României la Montreal.

Întrebat ce măsuri a luat în cazul spinoasei probleme a certificatelor de revoluţionari şi a drepturilor ce decurg ca urmare a recunoaşterii meritelor celor care au luptat la Revoluţia din Decembrie 1989, Sanda ne-a declarat:"Sunt multe de făcut dar, în primul rând, am decis inventarierea tuturor documentelor cu regim special. Nu s-a făcut aceasta până acum iar consecinţele se văd în disputele care au loc pe această temă". Prin această măsure, susţine şeful SSPR, vor fi verificate toate actele emise, de-a lungul timpului, precum certificatele de revoluţionar sau mătcile care dovedesc emiterea lor.

Noul secretariat de stat va gestiona drepturile tuturor luptătorilor anticomunişti

Secretarul de stat a mai spus şi că, printr-o Hotărâre de Guvern, s-a decis schimbarea denumiri SSPR. Pe 21 martie, Guvernul anunţa că noua denumire va fi: „Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989". Însă, spune Adrian Sanda, denumirea a fost amendată în Camera Deputaţilor iar acum, în Senat, s-a stabilit ca noua titulatură să fie: „Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor din rezistența anticomunistă și a revoluționarilor".

Practic, susţine secretarul de stat, instituţia din subordinea Guvernului va gestiona atât drepturile ce le revin luptătorilor anti-comunişti din 1945 şi până în 1989, dar şi pe cele ale revoluţionarilor care au luptat, în acel an în care a căzut regimul Ceuşescu. „Luptătorii anticomunişti aveau unele beneficii, stabilite prin lege, dar nu aveau un organism care să le gestioneze, să le ofere unele drepturi, un sprijin, un ajutor", motivează Adrian Sanda apariţia noului Secretariat.

Sursa: www.evz.ro

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:55
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou