Scurgerea de bani de la Dragnea către baroni, legiferată prin Ordonanță de Guvern

Cristian Blănuţă, 3 iunie 2014, Ora 07:28

  • print
  • |
scurgerea-de-bani-de-la-dragnea-catre-baroni-legiferata-prin-ordonanta-de-guvern-40723-1.jpg

Afaceriștii care i-au dat șpagă lui Horea Uioreanu au primit fonduri alocate prin OUG28/2013. Baronii de Constanța și Brăila, în topul încasărilor. Județul lui Ponta, printre primii beneficiari.

Scurgerea de bani către baronii locali, înfierată de președintele României, Traian Băsescu, a fost legiferată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 28/2013. Așa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei", în ediția de ieri, ancheta procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) care a condus la arestarea președintelui Consiliului Județean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, a scos la iveală că, prin ordine ale ministrului Liviu Dragnea, banii publici alocați de Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au ajuns la afaceriștii care au dat șpagă în schimbul lucrărilor.

Acest program a fost anunțat, cu mare tam-tam, de Liviu Dragnea,în luna ianuarie 2013. În ziua în care ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial, 22 aprilie, Horea Uioreanu bătuse, deja, palma cu omul de afaceri Vasile Pogăcean care, arată DNA, i-a dat, în acea lună, 40.000 de lei în avans.

Primii beneficiari: județele Gorj și Constanța
Interesant este că printre primele județe care au beneficiat, anul trecut, de sume mari de bani , în baza OG 28/2013, se numără județul Gorj, din care este premierul Victor Ponta, și Constanța, al baronului Nicușor Constantinescu. Datele oficiale publicate de MDRAP arată că, la prima alocare bugetară, în luna iulie, CJ Constanța a primit 1,9 milioane lei. În august, CJ Gorj a primit o sumă record: 4 milioane de lei. În septembrie, comuna natală a premierului, Runcu, a primit peste 40.000 de lei. CJ Constanța a mai primit, în luna octombrie, alte două finanțări, de 1,2 milioane și de 2,05 milioane de lei.

„Campion" la banii alocați de Liviu Dragnea este baronul din Brăila, Gheorghe Bunea, președintele de județ care a amenințat o jurnalistă cu bătaia. CJ Brăila a fost „gratulat", astfel: în septembrie - 2,05 milioane lei, în octombrie - 1,3 milioane lei, în noiembrie - 270.000 lei, în decembrie 1,093 milioane lei, iar în februarie 2014 cu 760.000 lei. Pe lista Ministerului Dezvoltării, numărul proiectelor care au beneficiat de bani prin OG 28 este de 1.077. Anul acesta, însă, deși președintele Traian Băsescu atrăgea atenția că suma alocată pentru PNDR este cu 33 la sută mai mare și nu mai era necesară aplicarea accizei de 7% la combustibil, pe site-ul MDRAP se arată că s-au alocat bani doar pentru 663 de proiecte, în lunile ianuarie și februarie.

Uioreanu lua bani în toaletă și îi vira în conturile mamei
Surse judiciare au dezvăluit, pentru EVZ, că Horea Uioreanu ar fi ascuns banii în conturile mamei lui, în vârstă de 81 de ani. Un om de afaceri din Cluj a declarat la DNA că i-ar fi dat șefului de județ 10.000 de lei, în toaleta Consiliului Judeţean. Banii au fost puși în contul matern de Răzvan Pop, cel care nota în agendă chiar şi ora la care erau predaţi banii.
Horea Uioreanu deține trei case de locuit în Cluj Napoca şi o casă de vacanţă la Mărişel, judeţul Cluj. Împreună cu fosta soție, deputatul PNL Elena Uioreanu, a declarat că are plasamente financiare de 286.000 de lei. Salariul anual al lui Uioreanu este de aproximativ 54.000 de lei.

Răzvan Pop strângea și nota șpăgile

Președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, colecta șpăgile de la oamenii de afaceri prin intermediul consilierilor lui. Unul este și finul său, Răzvan Pop (foto). DNA a stabilit că el l-a contactat pe omul de afaceri Vasile Pogăcean, a cărui firmă, Sinai Impex, a executat lucrări pentru rețele cu apă în mai multe comune din județul Cluj.

De la Pogăcean, Uioreanu a primit 114.500 lei dintr-un total de 623.944 lei. În funcție de încasări, Pogăcean trebuia să restituie 15 la sută din valoarea lor, iar șpăgile erau notate conștiincios de Răzvan Pop în agenda care a ajuns la DNA. Pop e cercetat și în cazul de corupție din jurul firmei de transport Fany SRL pentru că a primit mită 6.000 de lei.

Avocatul - colector Mihai Teaha
Avocatul Mihai Teaha (foto), alt consilier al lui Horea Uioreanu, este acuzat de DNA că i-ar fi propus acestuia ca „în cadrul cheltuielilor decontate din sumele neeligibile să fie alocată în plus suma de 101.449 lei", pentru modernizarea drumului turistic Răchițele-Ic-Popor. Banii trebuiau justificați fictiv, prin emiterea unor facturi către antreprenorul MBS Group de la Desk Impex SRL, firma afaceristului Gheorghe Băicoci, tatăl liberalului clujea Alin Băicoci. DNA susține că în data de 28 august 2012, CJ Cluj a plătit 12,3 milioane lei către MBS Group. Din acești bani, 101.449 lei au ajuns în conturile Desk Impex SRL, iar prin intermediul lui Teahaa și Pop, 33.675 lei în buzunarele lui Uioreanu.

Ioan Petran, consilier barosan
În timpul percheziției care a condus la re ținerea șefului CJ Cluj, în ma șina consilierului județean Ioan Petran (foto) a fost găsită o borsetă care conținea sute de mii de lei și zeci de mii de euro, susțin surse apropiate anchetei. Petran a fost consilierul personal al lui Uioreanu, fiind implicat la rândul lui în colectarea șpăgilor de la societatea UTI Facility Management SA,potrivit anchetatorilor.

DNA Cluj susține că Petran ar fi luat de la directorul UTI, Gabriel Davidescu, suma de 20.000 de euro, destinată lui Horea Uioreanu. În schimbul banilor, primiți pe 17 aprilie 2014, Uioreanu trebuia să găsească soluții pentru extinderea parcării de la Aeroportul Cluj Napoca, administrat de UTI.

Bani de la Ministerul Dezvoltării
Patronii firmelor Sinai Impex SRL și Napoca Construcții SA, Vasile Pogăcean (foto) și Ioan Bene, au fost arestați. Însă, în agenda consilierului Pop mai apar și numele altor societăți și patroni. DNA arată că, în 2013, urmare a demersurilor efectuate de Uioreanu, firma lui Pogăcean a primit 3.174.000 lei de la Ministerul Dezvoltării. Alți 1,4 milioane i-a primit în 2014.
La rândul lui, Ioan Bene a plătit, în mai multe tranșe, prin intermediul lui Pop, 278.000 de lei. Firma lui, Napoca Construcții SA a construit pista de aterizare/decolare de la Aeroportul Internațional Cluj Napoca. Banii au fost alocați de Ministerul Dezvoltării, iar Liviu Dragnea a fost prezent la inaugurare.

 

Sursa: www.evz.ro

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
21:14
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou