Sifonarea banilor la CJ Giurgiu

Sorin Ovidiu Bălan, 20 noiembrie 2022, Ora 19:10

  • print
  • |
sifonarea-banilor-la-cj-giurgiu-46985-1.jpg

 

Sifonarea banilor la CJ Giurgiu

Contracte în alb şi o firmă  care cârştigă un contract fabulos

Nu există o Românie educată, fără cultură. Şi nu există cultură, fără investiţii în centrele de cultură. Bunăoară, la Giurgiu, la Teatrul Tudor Vianu, acest principiu este respectat cu sfinţenie. Chiar acum, la sfârşit de an, a venit Moş Crăciun, mai încărcat ca niciodată. Generozitatea Consiliului Judeţean a depăşit orice aşteptări. Şi este foarte bine că se investeşte în teatru. Mai ales atunci când beneficiarii culturii sunt cetăţenii urbei, iar beneficiarii banilor investiţi, sunt mai marii judeţului.

Pentru ca Teatrul Tudor Vianu să poată juca piesele pe care le are în program, este nevoie nu numai de actori, ci şi de decoruri. Decoruri pe care nu prea avea unde să le depoziteze, aşa că investiţia în cultură, înseamnă şi un depozit corespunzător pentru decoruri.

Şi cum în teatru nu prea este loc de depozitare, direcţiunea instituţiei de cultură a pus ochii pe o clădire aflată în apropiere. Un fost punct termic, acum dezafectat. Dar şi foarte părăginit. Pentru a se ridica la standardele culturale de a adăposti decorurile teatrului, trebuia renovat. Din temelii aproape, pentru că aşa cum îl înfăţişează fotografiile noastre, este periculos să rezemi biucicleta de el, că se dărâmă. De altfel, chiar în expertiza care descrie obiectivul ce trebuie reabilitat şi transformat din centrală termică în depozit de decoruri, scrie, printre altele, că acoperişul este distrus în proporţie de 80 la sută. Cum ar veni, nu prea mai are acoperiş.

Pentru că iarna este aproape şi Moş Crăciun vine iarna, conducerea Teatrului Tudor Vianu s-a decis să nu scape banii făcuţi cadou de CJ şi s-a apucat de treabă. Decorurile trebuiau adăpostite până vine zăpada. Aşa că nu şi-au mai pierdut timpul cu organizarea unei licitaţii. Ci s-a încredinţat direct reabilitarea, unei firme din Giurgiu, ca să rămână banii în judeţ, la cine trebuie, cum ar veni. 

În anuţul pentru începerea lucrărilor se specifică:

„Lucrări de reparaţii la obiectivul de investiţii „Schimbare de destinaţie din punct termic în spaţiu depozitare. 

Ofertant, firma ELISAN. 

Data publicării pentru depunerea ofertelor, 13.10.2020. Ora 11,10. Data atribuirii, 14.10.2020, ora 11,44, adică fix a doua zi. Valoarea estimată este de: 486.198,14 ron, adică 98.388,81 euro.

Grabă mare. Atât de mare încât au uitat complet de faptul că fosta centrală termică, mai exact cea mai rămas din ea, este proprietatea Primăriei Giurgiu. Aşa că nu prea avea cum investi în ea Consiliul Judeţean Giurgiu, deoarece nu-i aparţinea. Dar să nu ne împiedicăm de un asemenea amănunt, atunci când este vorba de cultură şi de graba de a nu pierde cadoul de la Moş Crăciun. Un cadou, doar în acest caz, pentru că în teatru, aşa cum veţi vedea, s-au mai investiti sume la fel de mari, de 62.388,81 euro.

Tot graba a făcut, ca să fie semnat în alb contractul de atribuire a acestor lucrări. Contract pe care vi-l prezentăm în facsimil şi care poartă semnăturile doamnei Oana Maria Dragne, managerul teatrului, doamnei Daniela Drăgan, contabil şef şi a domnului Lucian Mizdrescu, responsabil achiziţii publice. Semnături care sunt întărite şi de ştampila instituţiei, care tronează peste ele. Ce nu se specifică în contract ? Cine este beneficiarul banilor. Asta urmând a se completa ulterior. După cum se vede, contractul nu are nici dată, nici număr de înregistrare. Practic, este un  cec în alb dat firmei Elisan.

Cine este Elisan SRL ?

Nimeni altul decat UTICA GHEORGHE, patronul firmei,  apropiat al deputatului  de GIURGIU, ANDREI ALEXANDRU, care , dupa spusele cunoscatorilor locali, inca controleaza, APROAPE TOT CE MISCA IN JUDET. Spun INCA, pentru ca in ultima vreme, conducerea centrala a PNL-ului sa distantat de actiunile acestuia, iar numirea la conducerea teatrului TUDOR VIANU, face parte din planul pus la cale de DUMITRU BEIANU, presedintele CJ GIURGIU si deputatul ANDREI. Rolul presedintelui fiind acela de a numii la conducerea institutiilor locale, doar buni executantii. Ca a reusit presedintele cu juna de la teatru mai mult, este discutabil....Vizitele junei OANA la ferma lui Beianu din localitatea BALANU din vara acestui an, nu au lasat indiferenti localnicii, acestia povestind ce sa intamplat acolo, vineri, 12 august dupa lasarea seri...

 

Are sediul în Giurgiu, pe 2021 are cifra de afaceri de 5 615 436 ron. Profit net 38 807.  Datorii 935.617 ron. Active imobilizate: 850 155. Active circulante 1 573 877. Capitaluri proprii 693 806. Angajaţi, 36.

Cum de apare numele ei la o zi după anunţ, pe un contract în alb, semnat şi parafat de către conducerea beneficiarului, adică Teatrul Tudor Vianu, lăsăm organele de stat să afle. Şi cam la ce prevederi din Codul Penal se incadrează aceste fapte.

 

Sorin Ovidiu Bălan.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
00:11
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou