Sorin Paul Stănescu atentează la sănătatea românilor?

Constantin Georgescu, 17 iunie 2013, Ora 00:00

  • print
  • |
sorin-paul-stanescu-atenteaza-la-sanatatea-romanilor-31702-1.jpg

Așa cum am promis în numerele trecute, vom completa astăzi, cu alte câteva nume piramida prietenilor lui Sorin Paul Stănescu.

Și, pentru că am fost acuzați că ducem o campanie de presă împotriva acestui personaj, ținem să precizăm, încă de la început că este, într-adevăr, o campanie de presă, dar care nu-l vizează pe Stănescu, ci un sistem al statului român, care permite abuzuri din partea unor grupuri de interese.

În ceea ce-l priveşte pe Sorin Paul Stănescu, personajul strategic care a „înghiţit" Institutul Pasteur, reuşeşte să câştige, constant, în mai multe domenii. De cele mai multe ori, presa a scris că „boomu-rile" sale ridică serioase semne de întrebare şi că statul român pierde sume considerabile din afacerile pe care le face cu acesta. De multe ori, au fost arătaţi cu degetul funcţionari, magistraţi sau alt fel de angajaţi ai statului, care, din motive necunoscute, au iniţiat acţiuni în defavoarea statului, dar au adus beneficii, în final, lui Sorin Paul Stănescu.

Demersul ziarului ATAC nu are ca scop o acțiune îndreptată asupra acestuia, ci încearcă să suplinească lipsa de reacție a autorităților (in)competente. Ba chiar să le facă treaba. Este, de fapt, un experiment de presă. Am pornit de la un caz aparent simplu, un diferend comercial dintre SC Vitifam SRL, din județul Ialomița, și o firmă din Capitală, SC A&S International 2000 SRL. Era vorba despre o suprafață mare de teren. Întâmplător, sau poate nu, cea de-a doua firmă era controlată de omul de afaceri la care ne referim, cunoscut opiniei publice din scandalul legat de Institutul Pasteur. Nu-i de mirare că am urmărit, cu atenție, speța respectivă. În cele din urmă, povestea s-a repetat.

Statul a pierdut, din nou.
Am observat că și alți colegi din presă au tras semnale de alarmă. Observăm că în fiecare săptămână apar elemente noi, care arată că se aplică o schemă care este de fiecare dată câștigătoare, iar noi, toți ceilalți, pierdem, o dată cu statul român. Poate că așa se fac marile averi. Poate că toate aceste sume se împart. Un lucru este cert: opinia publică trebuie să cunoască toate aceste lucruri, cu atât mai mult cu cât putem vorbi despre un fenomen.

Istoria se repetă

Colegii de la cotidianul.ro ne anunță că se pregătește un nou tun. În spatele unei noi afaceri din seria descrisă îl regăsim pe același Sorin Paul Stănescu. De această dată, încearcă să elimine o lege care-i încurcă ploile. Că acest lucru ar putea fi considerat un atentat la sănătatea noastră, atuturor, contează mai puțin, susțin colegii noștri. Ne alăturăm și noi semnalului lor de alarmă și redăm materialul cotidianul.ro cu titlul „Şefii Colegiului Medicilor Veterinari atentează la sănătatea populaţiei". Poate, până la urmă, cineva ne va lua în seamă.

<<Conducerea Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVR) pune în pericol sănătatea românilor prin blocarea în instanţă a Ordinului 41 din 3 mai 2012 al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), act normativ care reglementează şi controlează strict circulaţia medicamentelor de uz veterinar şi în primul rând a antibioticelor. Preşedintele CMVRO, conf. univ. dr. Viorel Andronie, alături de primvicepreşedintele dr. Liviu Harbuz, de vicepreşedinţii prof. univ. dr. Alin Bîrţoiu, conf. univ. dr. Adrian Oros şi de secretarul Colegiului - conf. univ. dr. Mihai Daneş, servesc astfel interesele comerciale uriaşe ale producătorilor şi distribuitorilor de medicamente de uz veterinar, care îl au în frunte pe afaceristul Sorin Paul Stănescu, cel care a preluat în mod fraudulos Institutul Pasteur, producătorul naţional de medicamente veterinare, şi Farmavet, cel mai mare distribuitor de medicamente de uz veterinar.

Practic, Sorin Paul Stănescu şi partenerii săi vor ca medicamentele de uz veterinar şi în special antibioticele să poată fi comercializate necontrolat, fără avizul medicilor veterinari, chiar dacă aceasta are drept efect creşterea rezistenţei infecţiilor la antibiotice şi, implicit, creşterea alarmantă a deceselor în rândul populaţiei, şi în special a copiilor!

Ordinul 41/3 mai 2012 controlează folosirea antibioticelor la animale

Practic, conducerea CMVRO a cerut în instanţă anularea Ordinului nr. 41 din 3 mai 2012 al preşedintelui ANSVSA, „pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de organizare şi funcţionare a unităţilor farmaceutice veterinare, condiţiile de comercializare a produselor medicinale veterinare şi a altor produse pentru animalele de companie, în magazinele pentru comercializarea animalelor de companie şi/sau a hranei pentru acestea, condiţiile de funcţionare a mijloacelor de transport din domeniul farmaceutic veterinar, precum şi autorizarea sanitar-veterinară a unităţilor, activităţilor şi a mijloacelor de transport din domeniul farmaceutic veterinar", publicat în Monitorul Oficial nr. 295 din 4 mai 2012.
Conform specialiştilor consultaţi de cotidianul.ro, acest ordin este un act normativ esenţial pentru reglementarea circulaţiei medicamentului de uz veterinar în România.

Astfel, în primul rând, Ordinul 41 limitează deţinerea farmaciilor veterinare numai de către medicii veterinari, situaţie care ani de zile nu a fost reglementată, astfel că până la apariţia lui, toată ţara era împânzită de puncte farmaceutice şi farmacii care aparţineau oricui numai medicului veterinar nu.
În al doilea rând, prevederile actului normativ pe care conducerea Colegiului Medicilor Veterinari din România vrea să-l anuleze oferă doar medicului veterinar de liberă practică posibilitatea să utilizeze antibioticele şi antiparazitarele injectabile şi orale pentru animalele de la care se pot obţine alimente, aşa cum este şi normal, de altfel, mai ales că este vorba de o situaţie prevăzută şi reglementată strict în toată legislaţia europeană, datorită pericolului deosebit şi pe termen lung pentru sănătatea oamenilor pe care îl reprezintă reziduurile de la aceste medicamente în alimente, atunci când sunt utilizate necontrolat.

În al treilea rând, Ordinul 41/2012 al preşedintelui ANSVSA instituie obligativitatea ca medicamentele destinate fermelor să circule numai pe baza prescripţiei de la medicul veterinar contractual, oferind astfel posibilitatea medicului veterinar practician să controleze tratamentele dintr-o fermă şi să răspundă efectiv de circulaţia acestor medicamente. Aceste obiective nu convin afaceriştilor din domeniu, mai ales că este vorba de o piaţă de sute de milioane de euro.

Mai mult, spun specialiştii, este foarte surprinzătoare şi extrem de ciudată această decizie a conducerii CMVR - care ar trebui să aibă un minim mandat din partea celor care plătesc cotizaţii pentru a putea fi membru în Colegiu - de a hotărî, cu de la sine putere, să atace un Ordin care, practic, dă posibilitatea medicului veterinar de liberă practică să fie singurul utilizator al acestui medicament şi să nu mai fie în concurenţă inegală cu toţi neaveniţii din sistem care practică meseria ilegal, cu cât CMVR este o organizaţie profesională care, cel puţin teroretic, aparţine medicilor veterinari, îi reprezintă şi, nu în ultimul rând, trebuie să apere interesele profesionale ale acestora!

Dispreţ criminal faţă de avertizările Comisiei Europene

Dar ceea ce este extrem de grav, dincolo de afectarea intereselor breslei, este faptul că Viorel Andronie, Liviu Harbuz, Mihai Deneş şi ceilalţi membri ai grupării organizate din fruntea CMVR, prin acţiunea de suspendare a Ordinului 41/2012 în instanţă trec, cu dispreţ criminal, peste toate semnalele, avertizările şi recomandările făcute de Federaţia Medicilor Veterinari din Europa (FVE) şi de Comisia Europeană, de a interpune total medicul veterinar pe traseul dintre producător sau distribuitor de produse medicale veterinare şi proprietar în ceea ce priveşte antibioticele şi antiparazitarele!

Astfel, Ordinul 41 din 3 mai 2012 duce la un control foarte strict al acestor medicamente în sectorul zootehnic, în vederea garantării unor alimente sigure pentru consumatorii români şi ceilalţi consumatori din UE, aduce o sporire a prestigiului profesional meritat al medicului veterinar şi, în al treilea rând, generează un câştig semnificativ pentru medicii veterinari de liberă practică care utilizează aceste medicamente, aşa cum toţi ceilalţi medici veterinari din ţările membre UE îl au.

"Presiune în euro" pe Andronie şi Harbuz?

Mai mulţi medici veterinari au declarat pentru cotidianul.ro, că acţiunea demarată de Andronie şi de ceilalţi membri ai conducerii CMVR, medicul veterinar este aruncat într-o luptă inegală şi fără sorţi de izbândă cu samsarii de medicamente fără pregătire în domeniu dar cu mijloace financiare uriaşe, care, pentru a-şi maximiza cât mai mult profiturile, nu au nevoie de cabinete veterinare dotate, înregistrate şi autorizate conform prevederilor legale în vigoare.

Practic, spun medicii veterinari, prin acest demers conducerea CMVR urmăreşte, cu orice preţ, un singur scop: favorizarea vădită a producătorilor şi distribuitorilor de medicamente veterinare, al căror interes este de a vinde oricât, oricum, oricui şi oriunde, în detrimentul medicilor veterinari de liberă practică din România, care se văd, astfel, în imposibilitatea de a-şi exercita profesia, în special în mediul rural, acolo unde efectivele de animale şi păsări au scăzut, în condiţiile în care tarifele aferente Programului Strategic nu s-au mai schimbat de trei ani, iar medicul veterinar, conform tuturor statisticilor, efectuează tratamente la doar cel mult 30 la sută din efectivele de animale. Mai mult, toate aceste lucruri sunt arhicunoscute şi de preşedintele CMVR, Viorel Andronie (PDL), şi de primvicepreşedintele Colegiului, Liviu Harbuz (PSD), astfel încât decizia conducerii CMVR poate duce cu gândul la o presiune foarte mare din partea producătorilor şi distribuitorilor de medicamente de uz veterinar, fără a se putea comensura însă şi "cifra în euro" la care ar putea ajunge această presiune!

Ex-preşedintele Roatiş-Cheţan a emis ordinul şi a fost demis

Astfel, spre exemplu, prof. dr. Valer Teuşdea, director executiv al Asociaţiei Naţionale a Fabricanţilor de Produse de Uz Veterinar (ANFPUV), asociaţie creată şi dirijată de afaceristul Paul Stănescu, patronul institutului Pasteur şi al Farmavet, se "angaja" să îndeplinească obiectivele stăpânului său: "continuarea presiunii asupra conducerii ANSVSA şi a Direcţiei de Coordonare a Institutelor Naţionale de referinţă, a laboratoarelor sanitare veterinare judeţene şi farmacovigilenţă pentru facilitarea condiţiilor de înregistrare/reînregistrare a produselor medicinale veterinare prin măsuri organizatorice."

De altfel, unul dintre reprezentanţii direcţi ai lui Paul Stănescu în CMVR este conf. univ. dr. Mihai Daneş, secretarul CMVR şi angajatul patronului Farmavet. Conform unor surse din piaţă, Daneş şi alţi câţiva „guru" ai învăţământului medical veterinar românesc ar fi exercitat presiuni extraordinare asupra autorului şi semnatarului Ordinului nr. 41/2012, fostul preşedinte al ANSVSA, dr. Radu Roatiş-Cheţan, presiuni care au variat de la sume mari de bani oferite pentru a nu emite ordinul respectiv şi până la ameninţări cu demiterea din funcţie. În mai 2012, noul premier Victor Ponta l-a demis din funcţia de preşedinte al ANSVSA pe dr.Roatiş-Cheţan! Dar Ordinul era deja aplicabil, aşa încât gruparea organizată din fruntea CMVR a atacat în instanţă Ordinul 41 din 4 mai 2012 care apără sănătatea românilor dar lezează interesele uriaşe ale rechinilor din industria şi comerţul cu medicamente de uz veterinar. Astfel, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti s-a format dosarul nr. 9566/2/2012, în care reclamant este CMVR iar pârât este ANSVSA.

Mai mult, prin războiul dus de Andronie, Harbuz, Daneş şi ceilalţi membrii ai grupării organizate din fruntea CMVR împotriva Ordinului 41/2012 al preşedintelui ANSVA, gaşca din fruntea breslei medicilor veterinari se pune în slujba producătorilor şi distribuitorilor de medicamente de uz veterinar, în general, şi de antibiotice şi antiparazitare, în special, în dispreţ total faţă de sănătatea consumatorilor din România şi din restul Uniunii Europene!

Experţii OMS trag un disperat semnal de alarmă

În timp ce conducerea iresponsabilă a Colegiului Medicilor Veterinari din România slugăreşte interesele venale ale producătorilor de medicamente, experţii în sănătate publică la nivel mondial trag un adevărat semnal de alarmă: creşterea rezistenţei infecţiilor la antibiotice a devenit un fenomen extrem de grav, la nivel global!

La începutul acestui an, Sally Davies, secretar de stat în ministerul britanic al Sănătăţii, declara că infecţiile cu bacterii nu mai răspund tratamentelor cu antibioticele existente. Potrivit oficialului britanic, citat de BBC News, această rezistenţă la antibiotice ar putea transforma o simplă intervenţie chirurgicală într-un pericol de moarte, din cauza infecţiilor!

Pe de altă parte, dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România, atenţionează că "rezistenţa la antibiotice este o problemă globală crescândă pentru sănătatea publică".

El a avertizat că această creştere a uzului antibiotice se face pe de o parte pentru că se recomandă antibiotice abuziv, dar şi prin consumul de carne, care şi acesta duce la o creştere importantă a cantităţii de antibiotice, pentru că animalele sunt tratate cu acestea şi, în plus, se mai folosesc şi ca generator de creştere, deşi acest lucru este deja interzis în Uniunea Europeană.

"Din păcate, infecţiile au devenit din ce în ce mai rezistente la antibiotice din cauza abuzului de antibiotice la om şi la animale", a declarat reprezentantul OMS pentru România. Aşadar, la apariţia rezistenţei la antibiotice a contribuit utilizarea iraţională a acestora, calitatea proastă a medicamentelor şi utilizarea antibioticelor în creşterea animalelor."

Dr. Victor Olsavszky s-a referit la consumul de antibiotice din carne, spunând că pe locul întâi se află carnea de pui, urmată de cea de porc, de vită şi pe ultimul loc cea de oaie. Specialiştii recomandă ca antibioticele să fie folosite doar prin prescriere şi nu prin automedicaţie, şi la oameni dar şi la animale>>.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
22:12
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou