Sorin Stănescu, "NAȘUL" Institutului Pasteur, este și „NAȘUL” primarilor Sectorului 6

Ştefan Diaconu, 23 decembrie 2013, Ora 00:01

  • print
  • |
sorin-stanescu-nasul-institutului-pasteur-este-si-nasul-primarilor-sectorului-6-36864-1.jpg

În atenția DNA!

Institutul Pasteur, perla cercetării românești, a fost „privatizat", apoi prăduit și, în cele din urmă, aruncat în faliment de către un personaj controversat al mediului de afaceri dâmbovițean: Sorin Paul Stănescu. Teoretic, după acest ultim act nimic nu mai poate urma. Ei bine, nimic mai fals. Resturile fostului Institut Pasteur sunt, în continuare, de interes pentru Stănescu și apropiații săi. Tunul imobiliar dat pentru a pune mâna pe terenurile, extrem de valoroase, ce aparțineau Institutului nu a ajuns, încă, la capăt.

Surprinzător, pentru cei mai mulți, este faptul că autoritățile nu intervin absolut deloc pentru a opri jaful. Dimpotrivă, susțin oamenii ce locuiesc în aceste zone, participă la acest jaf și totul se desfășoară sub oblăduirea lor. Există și o explicație a acestor lucruri strigătoare la cer: o legătură directă între Sorin Paul Stănescu și edilii în a căror „curte" se petrec toate aceste abuzuri.

Hoție ca în codru

Așa cum vă dezvăluiam și în numărul trecut, „ponturile" le primim chiar de la oameni revoltați, care trăiesc în zonă și care nu pot înțelege cum se pot întâmpla toate aceste lucruri. Este vorba despre furtul de lemn de pe terenurile ce aparțin Institutului Pasteur, situate pe raza Sectorului 6, chiar sub ochii îngăduitori ai polițiștilor locali, aflați în subordinea primăriei de sector.

Echipa ATAC a răspuns acestor apeluri, s-a întâlnit cu acești cetățeni și a înregistrat ce se întâmplă pe acest teren. Ei bine, se întâmplă două lucruri: copacii sunt taiați și furați, iar terenul se transformă, încet, dar sigur, într-o adevărată groapă de gunoi. Chiar în timp ce ne făceam documentarea la fața locului, două mașini, cu numerele de înmatriculare B-30-FWK, respectiv B-37-NJN, descărcau pământ și gunoi.

O explicație ar fi aceea că prin faliment, vor fi vândute puținele active care nu au fost înstrăinate, între timp. Iar aceste terenuri se află exact în această situație. Ce se întâmplă acum în zonă nu poate avea alt efect decât micșorarea, aparentă, a valorii lor. O pădurice prăduită și plină de gunoaie nu este prea atrăgătoare pentru un eventual dezvoltator. Astfel, se va ajunge în situația în care tot Stănescu, direct sau prin interpuși, va putea achiziționa și ce a mai rămas, la un preț infim. Terenul, situat în Capitală, eliberat și pregătit pentru anumite proiecte rezidențiale, va costa, evident, o sumă cu multe zerouri.

Cum, însă, de autoritățile închid ochii cu obstinație, ba chiar supervizează, spun oamenii, toate astea? Foarte simplu.

Sorin Paul Stănescu este în relații foarte bune cu actualul primar al Sectorului 6, Rareș Mănescu. O demonstrează și fotografii de la anumite evenimente particulare, la care au fost surprinși împreună. Printre acestea, nunta dintre Georgescu Bogdan (fost șef al Piețelor din Sectorul 6 și fost șef al RA APPS) și Georgescu Narcisa (fosta șefă a Direcției Sanitar Veterinare - București), cununați de Sorin Stănescu. Cei doi soți, aflați în relații bune și cu Elena Udrea, au fost puntea de legătură între Stănescu și Dorin Cocoș. Dorin Cocoș a fost asociat, prin SC Trei Cocoși Complex Internațional și SC Dalli Exim SRL, cu Institutul Național Pasteur, în firma Piețe Grup SA.

Să nu uităm, însă, că Elena Udrea era și protectoarea, pe linie de partid, a fostului primar de la 6, Cristian Poteraș. Și acesta, surpriză!, era bun prieten cu Stănescu.

Și astfel, lucrurile se leagă. Spre surprinderea noastră, în fiecare instituție unde avea interese, Stănescu și-a făcut prieteni buni. Cei mai mulți, aflați și pe statul său de plată. Nu este de mirare că distrugerea Institutului Pasteur rămâne, în continuare, un subiect tabu pentru instituțiile statului și pentru clasa politică, indiferent de coloratură.

Așa se explică și faptul că polițiștii locali, aflați în subordinea primarului, nu intervin când se încalcă legea pe proprietatea Institutului Pasteur. Cum s-ar spune, când banii dictează regulile, interesele de partid trec pe locul doi.

Remember

Și pentru că tot am răscolit prin cazuri care se întind pe mulți ani, reamintim câteva dintre afacerile derulate între Stănescu și Poteraș, pe vremea când acesta ocupa fotoliul de primar. Materialul, publicat în paginile ATAC în urmă cu un an și jumătate, a rămas fără ecou, chiar dacă actuala putere promitea, pe atunci, că va face dreptate și va restabili domnia legii. Se pare că ceva s-a întâmplat, între timp.

La sfârșitul anului 2005, proprietarul Institutului Național Pasteur - privatizat în condiții mai mult decât dubioase pe ultima sută de metri a ministeriatului lui Ioan Avram Mureșan (actual pușcăriaș) - solicită Primăriei Sectorului 6 reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren de aproximativ 70 hectare, deținut din perioada interbelică în zona Barajul Lacul Morii și confiscat de comuniști. Cum terenul deținut anterior nu mai era disponibil, proprietarul Pasteur a cerut, în compensare, retrocedarea unui teren echivalent în Bulevardul Ghencea. Pe 25 iulie 2006, Cristian Poteraș, în calitate de președinte al subcomisiei locale de fond funciar a Sectorului 6, a semnat o adresă către Prefectura Capitalei, condusă atunci de Mioara Mantale, prin care a propus atribuirea unui teren de 19 ha către Institutul Pasteur.

Deși trebuia semnată de majoritatea celor nouă membri ai subcomisiei, adresa a fost semnată doar de primarul Poteraș și de doi complici de-ai săi. Prefectura a acceptat-o așa cum a fost transmisă și a și aprobat-o fără crâcnire, semn că Mioara Mantale era și ea în aceeași gașcă a mafiei imobiliare.

Astfel, în noiembrie 2006 Comisia Municipiului București pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar a validat decizia Subcomisiei conduse de Poteraș și a decis emiterea unui titlu de proprietate, pe numele Institutului Pasteur, pentru terenul de 19 hectare din Ghencea. Pe 17.11.2006, Institutul Pasteur era informat de către Prefectură, sub semnătura subprefectului Cristina Coruț, că i s-a atribuit terenul din B-dul Ghencea.

Ceea ce este pe cât de interesant, pe atât de penal, este faptul că terenul atribuit se afla, în cea mai mare parte, în sectorul 5, condus de Marian Vanghelie, și nu în sectorul condus de Cristian Poteraș. Altfel spus, primarul Poteraș a reconstituit dreptul de proprietate în alt sector, inducând în eroare și comisia centrală. Poteraș a știut acest „amănunt" cum, la fel, a știut și că terenul nu era liber, ci aparținea unei alte instituții a statului, anume Ministerul Apărării Naționale. Cu toate acestea, pe principiul de la alba-neagra, Poteraș a acționat extrem de rapid convingându-i să tacă, sau îndepărtându-i din lanțul retrocedării, pe cei care cârteau.

Este cazul inginerului Cristinel Parache care, la întocmirea documentației topografice solicitate de institut, a refuzat s-o semneze pentru că terenul se afla în sectorul 5 și nu în sectorul 6, doar o singură suprafață, de 1,17 ha (Sola A79) fiind în sectorul 6, celelalte 5 sole fiind în sectorul 5. Culmea, și Sola A79 aparținea tot MApN. Până la urmă s-a găsit un expert, Vasile Pascariu, care a semnat că terenul se află în sectorul 6, extinzând, la ordin, conform reprezentanților firmei care avea să fie țepuită, sectorul 6 cu aproape 18 hectare de teren furat de pe „moșia" lui Vanghelie. Nimeni n-a mai verificat, ulterior, topografia locului, pentru că terenul avea să fie vândut rapid, cei împroprietăriți știind că retrocedarea avea să fie atacată în instanță.

Astfel, s-a știut de la început că terenul atribuit în B-dul Ghencea aparținea Ministerului Apărării Naționale, fapt confirmat chiar de șefa oficiului de Cadastru din Primăria Sectorului 6, Cristina Popescu, co-inculpată alături de Poteraș în dosarul retrocedărilor ilegale trimis anul trecut în instanță de către DNA. Conform dezvăluirilor de presă, Cristina Popescu, a susținut că ar fi eliberat adresa către prefectură la presiunile directe ale primarului Poteraș și ale soților Bogdan și Narcisa Georgescu, el - fost șef al Piețelor din sectorul 6, fost șef la RA-APPS și deținător al bufetului din sediul PDL, iar ea - fostă șefă la Direcția Sanitar-Veterinară, prietenă a Elenei Udrea. Culmea tupeului, același Poteraș a propus apoi prefecturii să acorde institutului privat Pasteur alte 36 de hectare situate tot în sectorul 5.

Vânzare pe repede-înainte

După retrocedarea ilegală a terenului din Ghencea, coordonată direct de primarul Cristian Poteraș, a urmat vânzarea lui rapidă. S-a găsit astfel o societate interesată să cumpere terenul, Sten Consulting SRL. Astfel, în 26 aprilie 2007, Institutul Pasteur condus de directorul Sorin Stănescu a vândut 13,87 hectare firmei Sten Consulting, cu 15,9 milioane de euro. Motivul cumpărării terenului a fost ridicarea unui complex rezidențial și au fost purtate mai multe discuții între reprezentantul Pasteur, Sorin Stănescu, și patronul firmei Sten Consulting, Eugen Stănculescu, pentru cumpărarea unei alte suprafețe de teren, de 2,54 ha, ce asigura ieșirea la stradă.

Cu sau fără știrea patronului Institutului Pasteur, directorul Stănescu a refuzat să vândă direct acea suprafață de teren, el vânzând-o societății finilor săi, Highstown, cu 2,8 milioane euro, pe 14 decembrie 2007. O săptămână mai târziu, 20 decembrie 2007, societatea Highstown Romania SRL, a Georgeștilor (via un offshore, Highstown SA din Tortola, Insulele Virgine Britanice), l-a revândut către Sten Consulting cu 7,45 milioane euro.

În afacere a fost plasat, cum altfel, și reprezentantul familiei Poteraș, că trebuia să-și primească și el partea, un anume Lucian Viorel Grecu, verișorul primar al soției lui Poteraș despre care presa scria că atunci când a început urmărirea penală a primarului de la șase, individul s-ar fi evaporat peste ocean, în SUA. Același individ a fost plasat în numeroase alte afaceri ilegale ale lui Poteraș, inclusiv în cea aflată pe rolul instanței, ca intermediar-colector băgat la înaintare. Insti¬tutul Pasteur i-a dat lui Lucian Grecu, vărul soției lui Poteraș, și reprezentant al firmei Al-Tel Communications SRL, alte două loturi de teren în suprafață de 2,7 ha.

Terenurile preluate de firma administrată de Grecu ar fi fost date de institut cu titlul de „contract de dare în plată" autentificat la 1 august 2007, în schimbul unei datorii mai vechi, de 10,3 milioane de lei, ce reprezenta comisionul neachitat pentru intermedierea vânzării unui alt teren, sau, altfel spus, „un contract de prestări servicii" încheiat în 29.01.2007. Că e vorba de o șpagă mascată nici nu mai încape îndoială, câtă vreme un teren mai mic decât acesta a fost revândut rapid cu o sumă de peste 3 ori mai mare decât suma datorată (2,4 milioane euro) firmei lui Grecu.

Ulterior derulării acestei afaceri imobiliare, Ministerul Apărării Naționale, proprietarul de drept al terenului atribuit ilegal la inițiativa și cu semnătura primarului-interlop Cristian Poteraș, a acționat în instanță toate părțile implicate în escrocheria imobiliară, solicitând pe bună dreptate anularea titlului de proprietate al Institutului Pasteur, precum și contractele ulterioare de vânzare-cumpărare a loturilor de teren din Bulevardul Ghencea.

Presa a dezvăluit și faptul că dincolo de relația dintre Elena Udrea (protectoarea pe linie de partid a lui Cristian Poteraș) și soții Georgescu Bogdan (fost șef al Piețelor din Sectorul 6 și fost șef al RA APPS) și Georgescu Narcisa (fosta șefă a Direcției Sanitar Veterinare - București), există și o relație a lui Dorin Cocoș cu Institutul Național Pasteur (împroprietăritul din această afacere).

Jaful din păduricea de pe terenul Institutului Pasteur: copacii sunt tăiați și furați. Încet-încet, terenul se transformă într-o groapă de gunoi - VIDEO



 


 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
13:27
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou