Spionii din ADS, obsesia vicelui Todiraş

Ştefan Diaconu, 7 aprilie 2014, Ora 00:00

  • print
  • |
spionii-din-ads-obsesia-vicelui-todiras-39273-1.jpg

După apariţia în numărul trecut al materialului despre vicele ADS, Ioan Todiraş, acesta a declanşat o adevărată vânătoare de spioni în interiorul instituţiei.

Motivul? Todiraş tine să ştie neapărat totul despre sursele noastre din preajma sa. A început să o bănuiască chiar şi pe mâna sa dreaptă, Elena Rotaru. S-a plimbat cu ziarul prin toate birourile, chestionând subalternii cu privire la cele apărute.

Ce nu a înţeles domnia sa este faptul că acei oameni care povestesc despre ilegalităţile săvârşite de anumiţi funcţionari ADS sunt oameni de bine, corecţi, care vor să îşi facă doar treaba pentru care sunt plătiţi. Vor să poată merge acasă, la familie, să poată dormi liniştiţi alături de cei dragi, fără teama că dimineaţă, la prima oră, intră mascaţii peste ei.

Pe acei oameni de bine din interiorul ADS-ului îi respect şi îi felicit pentru curajul de care dau dovadă, ştiind că vicele Todiraş este o rotiţă într-un mecanism, care acum, în ceasul al 12-lea, încearcă să mai salveze câte ceva, dacă se mai poate, în sprijinul uneia dintre cele mai mari reţele implicată în afacerea secolului din România. În acea reţea au fost implicaţi, printre alţii, şi ofiţeri ai serviciilor de informaţii.

În prezent, aceştia, alături de Puiu Popoviciu şi vicele Todiraş, aşteaptă ca judecătorul să stabilească dacă sunt vinovaţi de faptele de corupţie şi nu numai. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi şi condamnaţi, oare cum va reacţiona conducerea partidului pe care cu mare cinste şi onoare o reprezintă vicele Todiraş? Va spune din nou că preşedintele Traian Băsescu este vinovat, aceştia fiind victimele unui proces politic?

Agramat cu acte-n regulă

Dar, până la urmă, cine este acest Ioan Todiraș, funcționar public cu apucături securistice?

Vom prezenta, în acest număr, doar partea „oficială", vizibilă pentru oricine, din care cititorii noștri își pot face singuri o părere despre acest personaj. Am văzut că personajul a ocupat, de-a lungul timpului, o serie de posturi de răspundere și bine plătite, în instituții extrem de importante ale statului: AVAS, Curtea de Conturi sau ADS. Normal, i-am căutat declarațiile de avere, să vedem cam ce-a agonisit în acești ani, din banii câștigați de la stat și plătiți de noi, toți. Prima impresie a fost una extrem de neplăcută: scrisul pare al unui elev nu prea silitor din ciclul primar, iar greșelile abundă. Nici măcar numele propriei soții nu-l cunoaște.

Aceasta se numește când Anna, când Ana sau Ana-Maria. Terenul deținut este „agicol", iar autoturismul propriu este fabricat de „Wolsvagan". Să nu mai spunem că unul din terenurile sale are suprafața de... ½. Scris cu mânuța proprie, deci nu are nici măcar scuza că a bătut aiurea în tastatură. Mulți vor spune că astea sunt doar răutăți de ziariști, așa că trecem mai departe. Falsul în acte publice este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea.

Și cum altfel se pot numi declarațiile pe proprie răspundere date în declarațiile de avere, care se contrazic flagrant, de la o lună la alta?
Exemplu:

Declarație de avere din 11.01.2008. Todiraș declară că a vândut un teren agricol, lui Radu Aurel. Vânzarea s-a făcut în 2007 și s-a realizat contra sumei de 130.000 de euro.

Câteva luni mai târziu, în altă declarație de avere, completată pe 09.06.2008, datele se schimbă complet. Aceeași vânzare s-a făcut în 2005, iar suma este de 120.000.

Am crezut că a fost o greșeală, așa că am căutat următoarea declarație de avere oficială, să ne lămurim. Surpriză! În declarația din 19.02.2009, vânzarea era situată în timp tot în anul 2005, dar suma era... 60.000 de euro.

Este evident că dacă vânzarea ar fi avut loc în 2005, nu avea ce să caute în declarațiile lui Todiraș din 2008 și 2009. Este la fel de clar că valorile bâlbâite ar fi trebuit să trezească atenția autorităților competente și autosesizarea acestora.

Mai vedem, din aceste declarații, că și-a angajat ambii fii la Direcţia Generală de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Sectorului 1, acolo unde a fost viceprimar. Probabil că nu are nicio legătură cu traficul de influență.

Acesta este unul dintre oamenii numiți să gestioneze avuția națională a României. Comentariile sunt de prisos.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
19:49
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou