Ticăloşie poloneză la Rm. Vâlcea (II)

Ziarul Atac, 5 iunie 2011, Ora 21:37

  • print
  • |
ticalosie-poloneza-la-rm-valcea-ii-1.jpg

Printr-o campanie de presă deşănţată, amendată de CNA drept publicitate înşelătoare, Petro Carbon Chem încearcă să dea o gravă lovitură economiei naţionale a României. Acţionarul minoritar la combinatul vâlcean Oltchim SA, deţinând doar 12,9% din capitalul social, are pretenţia de a i se încredinţa destinele societăţii, în scopuri murdare. Anume: diminuarea capacităţii de producţie şi orientarea acesteia spre produse de nişă, spre a nu mai face concurenţă combinatului polonez Rokita - aparţinând aceluiaşi afacerist, Waldemar Preussner - având un profil similar de activitate. Un alt scop al polonezilor este acela de a defăima combinatul, perturbându-i activitatea, astfel încât să devină acţionari majoritari pe cât mai puţini bani.

De patru ani, PCC depune eforturi disperate pentru a împiedica relansarea producţiei Oltchim Rm. Vâlcea şi Arpechim Piteşti, precum şi dezvoltarea economică a celor două combinate. Polonezii hărţuiesc conducerea combinatului vâlcean şi Statul român prin tot felul de acţiuni în justiţie, plângeri la Comisia Europeană şi scrisori de intenţie, care nu au la bază niciun fundament de natură economică. Nesimţirea a mers până acolo unde PCC a cerut ca Bruxelles-ul să amendeze Oltchim (al cărui acţionar minoritar este) cu 14 milioane de euro pentru poluarea atmosferei planetare.


Cum vor polonezii să anihileze producţia Oltchim

Dacă ar controla combinatul, producţia ar fi orientată spre piaţa de nişă a OXO-alcoolilor, poliolilor speciali şi izocianaţilor, produse care nu fac concurenţă combinatului Rokita. Cum ar fi: soda caustică, clorul, acidul clorhidic, propenoxidul sau poliolii.
În iulie 2009, administratorul PCC, Wojciesch Zaremba (fost ofiţer al poliţiei politice poloneze), înaintează o scrisoare de intenţie primului-ministru, ministerelor Economiei şi Finanţelor, în care îşi exprimă disponibilitatea de a cumpăra combinatul vâlcean, devoalându-şi planurile ascunse.

"Achiziţia societăţii Oltchim SA ar putea însemna pentru PCC accesul la pieţele emergente din regiunea Europei Centrale şi de Est, precum şi din întreaga regiune Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, ce poate fi deservită prin porturile la Marea Neagră".

"Cu toate acestea, planul detaliat pentru dezvoltarea şi restructurarea societăţii poate fi prezentat de PCC numai după realizarea unei analize-diagnostic completă şi în momentul iniţierii procedurii de privatizare, deoarece în momentul de faţă nu avem acces la informaţiile vitale cu privire la societate".


Videanu le-a dat minoritarilor cu tifla

La o lună diferenţă, polonezii revin pe aceleaşi adrese, solicitând expres statului "demararea procedurii de privatizare a Oltchim, în conformitate cu cadrul legislativ român şi european în timpul scurt rămas la dispoziţie, având în vedere situaţia dificilă a Oltchim SA şi nevoia urgentă de restructurare". În urma acestor insistenţe, ministrul Adriean Videanu le răspunde polonezilor, informându-i cu privire la intenţiile statului. Se are în vedere "achiziţionarea petrochimiei de la Arpechim şi majorarea capitalului social, prin conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de stat". Alte aprecieri ale lui Videanu adresate PCC:

- (...) am constatat că în afară de declaraţii de opoziţie privind strategia Oltchim nu aţi adus niciun argument, nu aţi ridicat nicio problemă concretă şi nici nu aţi prezentat soluţii alternative.

- Argumentele care au stat la baza strategiei Guvernului pentru redresarea Oltchim au fost fundamentate pe studii şi analize economice efectuate de consultanţi recunoscuţi pe plan intern şi internaţional.

- Cu toate că acţiunile şi faptele reprezentanţilor PCC şi ale avocaţilor împuterniciţi de dvs. demonstrează contrariul intereselor şi asigurărilor menţionate pentru supravieţuirea şi dezvoltarea Oltchim, vă apreciem dorinţa de colaborare.

- De altfel, plângerile formulate de dvs. sunt apreciate de avocaţi ca demonstraţie a abordării agresive pentru preluarea Oltchim la o valoare cât mai mică.


Sătui de tertipurile PCC

În toate adunările generale ale societăţii, Zaremba formulează conducerii tot felul de cereri şi întrebări, reclamând efectuarea de analize şi studii, astfel încât să blocheze activitatea şi dezvoltarea combinatului. "Nimeni dintre ceilalţi acţionari nu a dorit să mai cunoască aceste întrebări, fiind toată lumea sătulă de circul întreţinut de PCC; acţionarii s-au săturat de acţiunile de distrugere a Oltchim, pe care le coordonează acest acţionar", ne-a declarat directorul general Constantin Roibu.

În ciuda ostilităţii acţionarului minoritar, la care ne-am referit până aici, petrochimia de la Arpechim a fost cumpărată cu 26,3 milioane de euro, sumă ce va fi plătită eşalonat până în 2013, cu o dobândă de 6,5%. În modernizarea instalaţiilor au mai fost investite alte sume importante. Moment în care nici nu mai poate fi vorba despre privatizarea combinatului, înainte ca valoarea acestuia să ajungă la un minimum de bun simţ de 200 de milioane de euro.


NALăcomii dincolo şi dincoace de graniţă

În faţa atitudinii ostile a polonezilor, conducerea Oltchim şi ceilalţi acţionari intenţionează să contracareze acţiunile PCC în instanţă, pentru abuz de minoritate, reclamând prejudicii de 115 milioane de euro în sarcina acestora. Mai exact, potrivit art. 1361 din Legea nr. 31/1990, abuzul de minoritate constă în acţiunile repetate ale unui acţionar care atacă fără argumente solide hotărârile AGA, ori refuză să voteze modificări ale actelor constitutive, în scopul de a hărţui sistematic şi nejustificat organele de conducere ale societăţii.

Interesant este că Oltchim n-a stârnit până acum doar lăcomia greu de imaginat a polonezilor. De combinat s-au mai interesat în trecut companii precum Lukoil, Exall Resources-Canada, Rompetrol, BorsodChem-Ungaria sau Socar-Azerbaidjan. Chiar şi şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, s-a interesat de privatizarea Oltchim, în noiembrie anul trecut, dorind să afle de ce combinatul nu e vândut mai repede, acum când cotaţia acestuia pe bursă este extrem de proastă şi poate fi înstrăinat pe nimic.

Totodată, cel mai important producător de PVC din Polonia, combinatul ZA Anwil, a cumpărat recent combinatul de la Spolana-Cehia, care se situează printre primii trei mari producători de PVC din Europa Centrală şi de Est, alături de BorsodChem şi Oltchim. Cum şi combinatul vâlcean a achiziţionat Arpechim, a devenit singurul producător important din zonă care dispune de un sistem integrat, asigurându-şi singur materie primă ieftină. Ceea ce va duce la o supremaţie pe această piaţă în scurt timp, spre disperarea competitorilor şi intereselor de tot felul al acestora.


Dan Coste

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:54
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou