Tripleta penală care a dat un tun de zeci de milioane de euro

Cristian Blănuţă, 26 octombrie 2013, Ora 10:22

  • print
  • |
tripleta-penala-care-a-dat-un-tun-de-zeci-de-milioane-de-euro-35222-1.jpg

Cei trei afacerişti, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan, au urmărit preluarea controlului total asupra Petromservice cu banii sindicaliştilor. Luca a fost pus sub acuzare şi în dosarul Realitatea Media de la DNA, alături de deputatul-avocat Marius Manolache (PSD), scrie EvZ.

Liviu Luca a fost ieri "băiatul rău" în jurul căruia strâng laţul atât procurorii DNA, cât şi cei ai DIICOT. Activităţile prin care acesta a încălcat legea sunt investigate de procurorii celor două structuri. El a ignorat săptămâna trecută citaţia DNA, astfel că ieri a fost săltat de mascaţi şi dus în faţa procurorilor anticorupţie, unde şi-a aflat acuzaţiile de spălare de bani şi înşelăciune.

De la DNA, Liviu Luca s-a dus la DIICOT, unde a fost audiat sub acuzaţiile de iniţiere a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi spălare de bani.

În perioada 2005-2006, Liviu Luca împreună cu Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan au constituit un grup de crimă organizată la care au aderat membri din conducerea executivă a SC PSV Company SA (fostă Petromservice) şi membri ai Consiliului Director al Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom SA - Petrom.


Scopul iniţial era să stoarcă de bani Asociaţia Salariaţilor, pe care au reuşit să o prejudicieze cu suma totală de 41,2 milioane de lei, conform surselor EVZ. Utilizând sumele de bani ale Asociaţiei, cei trei au reuşit să diminueze participaţia acesteia la capitalul social al SC PSV Company SA de la 50% la 25%. Prejudiciul reprezintă diferenţa dintre valoarea de piaţă a societăţii înainte şi după majorarea de capital social.
Luca, Vîntu şi Ţurcan au dobândit controlul total în AGA de la PSV Company SA, majorând capitalul social nu cu bani proprii, ci cu cei delapidaţi din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor Petrom. Mai exact 12.808.332 euro pe care Luca i-a deturnat în acest scop, din totalul de 90 de milioane de lei, cât a traficat. Cei aproape 13 milioane de euro au fost reciclaţi prin folosirea firmelor off-shore Comac Ltd şi Stonecom LTD, ce erau controlate de Vîntu şi Ţurcan. Prin acestea, banii au ajuns apoi la o altă firmă cipriotă controlată de cei doi - Elbahold LTD, care a devenit acţionarul majoritar al PSV Company. Vîntu şi Ţurcan vor fi audiaţi, luni, la DIICOT.

Pe lângă Liviu Luca, procurorii DNA au mai pus ieri sub acuzare, în dosarul Realitatea Media, pe deputatul Marius Manolache (PSD), pe Oana Mihaela, cumnata lui Elan Schwartzenberg, pe administratorul special al Realitatea Media, Florin Bercea, şi mai multe societăţi comerciale.

Marius Manolache este finul lui Victor Ponta şi a fost coleg de avocatură, în acelaşi cabinet, cu premierul. Potrivit DNA, în calitate de avocat angajat de societatea Strategies Research Investments, Manolache ar fi semnat un contract de vânzare - cumpărare de acţiuni, contract ce conţine menţiuni nereale cu privire la data încheierii şi care, ulterior, a fost folosit de alte persoane pentru a justifica modul de dobândire de către această societate a acţiunilor Realitatea Media.


Manolache a negat toate acuzaţiile DNA. "Anul trecut, în martie, am încheiat un contract de asistenţă juridică cu domnul Cozmin Guşă. Era administrator la Strategies Research Investments. La un moment dat, Cozmin Guşă a fost plecat din localitate şi m-a mandatat pentru că firma sa urma să preia nişte acţiuni. M-am prezentat la asociat, am semnat, nu era de datoria mea să verific legalitatea contractului", a declarat deputatul PSD. Manolache a spus că nu vrea să aducă "prejudiciu de imagine nici unei persoane apropiate. Domnul Ponta nu are nici o legătură în acest dosar".


Săptămâna trecută, DNA a pus sub acuzare alte 12 persoane, printre care Fabian, fratele lui Elan Schwartzenberg, şi pe Maricel Păcuraru. Printre societăţile puse sub acuzare se află şi firma Strategies Research Investments SRL, ai cărei acţionari sunt Cozmin Guşă (50%) şi Maricel Păcuraru (50%). Societatea deţine 86,5% din acţiunile Realitatea Media.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:25
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou