Un GRUP ORGANIZAT format din demnitari, aleși locali și oameni cu bani AU PREJUDICIAT STATUL cu sume incredibile

Ştefan Diaconu, 10 martie 2014, Ora 00:01

  • print
  • |
un-grup-organizat-format-din-demnitari-alesi-locali-si-oameni-cu-bani-au-prejudiciat-statul-cu-sume-incredibile-38751-1.jpg

În atenția DIICOT!

Autoritățile știu, dar tac

Poate pentru mulți pare ciudat că insistăm să dezvăluim fapte care s-au petrecut cu ani în urmă. Așa cum am explicat și în alte rânduri, ne facem datoria de jurnaliști și încercăm să convingem autoritățile să-și facă datoria. Este clar că reprezentanții instituțiilor statului cunosc toate aceste fapte, dar din interese obscure preferă să închidă ochii. Materialele apărute în media în anii trecuți fac dovada acestui lucru.

Vă prezentăm prima parte dintr-un material apărut în urmă cu câțiva ani, realizat de Agenția de Investigații Media. Reacția autorităților a fost aceeași: nulă.

Cristian Poteraș, Elena Udrea, Sorin Stănescu, Mioara Mantale. Sunt doar câteva dintre persoanele publice ale căror nume au fost asociate, într-un fel sau altul, unei afaceri care a adus statului român prejudicii enorme, de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro: devalizarea patrimoniului Institutului Pasteur.

Privatizarea acestui simbol al cercetării românești a fost, după cum spunea un ministru al Agriculturii din acea perioadă, un tun imobiliar de proporții. Terenurile pe care le deținea institutul au fost vândute și revândute, au dispărut din acte și au reapărut în alte acte, au fost schimbate, plimbate, retrocedate și împărțite de diferite instituții, multe dintre ele fără absolut nicio competență, cu scopul evident de a li se pierde urma.

Contractul de concesiune nr. 66/13.12.2000

Situaţia reală a terenului agricol care se afla în administrarea SN Institutului Naţional Pasteur SA este prezentată în Situaţia Fondului Funciar la data de 01.06.1993.

Se observă faptul că SN Institutului Naţional Pasteur SA exploata un teren agricol în suprafaţă totală de 572 ha, din care în Bucureşti o suprafaţă totală de 353 ha:
- Biobaza Boja = 336 ha
- Giuleşti = 17 ha

În Contractul de vânzare - cumpărare de acţiuni nr. 60/30.10.2000, sunt stipulate la Art. 7.7.3, următoarele : „Suprafaţa de 498,5 ha teren agricol, din care 481,5 ha teren arabil şi 17 ha păşune naturală, aflate în folosinţa SN Institutul Pasteur SA va face obiectul unui contract de concesiune, conform opţiunii Cumpărătorului, încheiat între Agenţia Domeniilor Statului şi SN Institutul Pasteur SA prin negociere directă, conform prevederilor HG nr. 450/1999".

Obiectul Contractului de concesiune nr. 66/13.12.2000 l-a constituit terenul în suprafaţă de 449,08 ha, situat în localitatea Bulbucata, jud. Giurgiu, respectiv Prelungirea Ghencea, nr. 78, sector 6, Bucureşti.

Existenţa suprafeţei de 498,5 ha teren agricol deţinută de SN Institutul Pasteur SA este confirmată de Protocolul de predare - preluare încheiat cu ADS.

Se constată cu uşurinţă faptul că din suprafaţa de 498,5 ha teren agricol a fost concesionată suprafaţa totală de de 449,08 ha, MAI PUŢIN CU 49,42 HA.

Există un singur document de predare - preluare al terenurilor care a fost luat în consideraţie de către ADS : Procesul verbal de al terenurilor nr. 27431/06.07.2001, prin care s-a predat suprafaţa de 53,28 ha teren arabil situat în Bucureşti, Biobaza Boja.

În temeiul Procesului verbal de predare - preluare al terenurilor nr. 27431/06.07.2001, a fost încheiat Actul adiţional nr. 1/21.11.2001. Până în prezent, nu au mai fost încheiate acte adiţionale la Contractul de concesiune nr. 66/13.12.2000.

S-a solicitat diminuarea suprafeţei concesionată în baza Protocolului de predare - preluare al terenurilor nr. 108012/07.10.2003 pentru o suprafaţă de 188.91 ha din care teren arabil 167,91 ha, pe teritoriul administrativ Bucureşti.

În baza protocolului amintit mai sus, a fost emis Titlul de proprietate nr. 68.401/05.02.2004 pentru suprafaţa de 107,91 ha pe teritoriul administrativ Bucureşti, în favoarea SNI Pasteur.

Observaţii

1. Suprafaţa de teren arabil ce trebuia retrocedată era cu 36,12 ha mai mare decât cea existentă.

SNI Pasteur a solicitat, şi a obţinut, Comisiei locale Chiajna reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren situat în Bucureşti, fapt complet ilegal.

Luând în calcul o valoare minimă de 200 EURO/mp, rezultă un prejudiciu estimat minim de aproximativ 378 milioane EURO.

în Contractul de concesiune nr. 66/13.12.2000 nu apar următoarele suprafeţe:

Baloteşti = 5 ha
Domneşti = 13,3 ha,
suprafeţe care apar în Procesul Verbal de inventariere a terenurilor conform Ordinului MAAP nr. 150/10.04.2002 şi a Ordinului MAAP nr. 106710.04.2002.

Solicitări multiple pentru aceleaşi suprafeţe de teren

SN Institutul Pasteur SA a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de 547438,51 ha = 54,8 ha, din care:
-sector 6 = 190116,47 mp
-sector 5 = 357322,04 mp

Observaţii

1 .Documentele datate înainte de 1945 se referă la terenuri situate în Giuleşti - Sârbi.
2. Potrivit Contractului de concesiune nr. 66/2000, în Giuleşti - Sârbi nu exista teren cu destinaţie agricolă, care putea constitui obiectul reconstituirii dreptului de proprietate.
3. SN Institutul Pasteur SA a solicitat şi obţinut reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri cu destinaţie agricolă situate la Biobaza Boja, fiind emis Titlul de proprietate nr. 68401/05.02.2004, pentru o suprafaţă de 107,91 ha.
Acestea sunt doar câteva dintre ilegalitățile întâlnite la privatizarea Institutului Pasteur, De ajuns pentru anularea contractului și tragerea la răspundere a autorilor. Dar asta, într-un stat de drept.

O ţeapă de 26 de milioane de euro

O «afacere» de peste 26 de milioane de euro, a fost pusă la cale de grupul primarului Cristian Poteraş prin intermediul proprietarilor Institutului Naţional Pasteur. Iată, pe scurt, cum s-au derulat lucrurile. În toamna anului 2005, Institutul Pasteur solicita Primăriei Sectorului 6 reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren de aproape 70 de hectare, pe care îl deţinea din perioada interbelică.

Cum vechiul amplasament, situat undeva în zona barajului Lacul Morii, nu mai era disponibil, cei de la Pasteur solicită, în compensare, un teren echivalent în zona Bulevardului Ghencea. Nu conta faptul că cea mai mare parte a acestui teren se afla, nu pe raza Sectorului 6, ci pe cea a Sectorului 5. De asemenea, trebuie precizat că, la Cartea Funciară şi chiar în actele de Cadastru ale Primăriei Sectorului 6, gestionate de şefa Oficiului, Cristina Popescu, terenul din zona respectivă figura ca fiind al Ministerului Apărării Naţionale.

Ceea ce nu-l împiedica pe primarul Cristian Poteraş să emită, la 25 iulie 2006, în calitate de preşedinte al Subcomisiei locale de fond funciar a Sectorului 6 o adresă către Prefectura Bucureşti, condusă la acea dată de Mioara Mantale, prin care propune atribuirea, în sectorul 6, a suprafeţei de 19 hectare, Institutului Pasteur. Deşi, din cei nouă membri ai subcomisiei, doar Cristian Poteraş şi alţi doi membri au semnat adresa (conform legii, ar fi trebuit să o semneze majoritatea membrilor), documentul a fost luat drept valabil de Prefectură. Ca urmare, la 17.11.2006, sub semnătura subprefectului Cristina - Ecaterina Coruț, Institutul Naţional Pasteur este înştiinţat că a primit în proprietate terenul respectiv.

Dar IN Pasteur a constituit doar o primă etapă a acestei afaceri, din care s-a ales doar cu o parte din bani, pentru că au fost și alți beneficiari. Astfel, după ce şi-a întabulat, cu acte în regulă, cele 19 ha, în aprilie 2007, Institutul Pasteur a vândut 14 ha firmei Sten Consulting, cu 16 milioane de euro. Alte 2,4 hectare au fost vândute firmei Highstown România SRL (reţineţi acest nume), cu 2,8 milioane de euro. După doar şapte zile, firma Highstown România SRL a vândut acest teren, tot firmei Sten, dar cu 7,5 milioane de euro.

Alte două parcele, însumând circa 2,7 hectare din terenul obţinut de "Pasteur" au ajuns la societatea Al-Tel Communications SRL, al cărei administrator este Lucian Viorel Grecu. Institutul Pasteur a "donat" acest teren firmei lui Lucian Grecu prin "contract de dare în plată", autentificat la data de 1 august 2007, în scopul stingerii unei datorii de 10.377.826 RON, faţă de Al-Tel Communications SRL, create prin neplata unui "contract de prestări servicii", încheiat la 29.01.2007. De notat că, la acea dată, firma lui Lucian Grecu avea un singur angajat!
Dar, iată şi alte încrengături între aceste persoane care jonglează cu milioane de euro.

Acţionarul majoritar al firmei Highstown este un off-shore, iar reprezentanţii firmei, care au şi negociat în numele Institutului Pasteur contractul cu Sten, sunt soţii Narcisa şi Bogdan Georgescu, unii dintre prietenii apropiaţi ai Elenei Udrea şi ai lui Dorin Cocoș. De menţionat că Bogdan Georgescu a fost director la RA-APPS, şef al Administraţiei Pieţelor din Sectorul 6, patron al bufetului din sediul PDL etc.

Narcisa Georgescu, apropiată nu numai unor membri PDL ci şi unor lideri ai PSD, a fost şefa Direcţiei Sanitar Veterinare - Bucureşti şi este cunoscută ca una dintre cele mai bogate "funcţionare" din România. Apoi, împuternicita pentru semnarea contractului cu Sten, a fost avocata constănţeană Silvia Cotan, o altă prietenă notorie a Elenei Udrea. Să mai notăm că Dorin Cocoș a fost asociat, prin SC Trei Cocoşi Complex Internaţional SRL şi SC Dalli Exim SRL, cu Institutul Naţional Pasteur, în firma Pieţe Grup SA.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:08
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou