Anchetă în cazul minorelor gravide de la DGASPC Giurgiu

Sorin Ovidiu Bălan, 29 octombrie 2022, Ora 12:59

  • print
  • |
ancheta-in-cazul-minorelor-gravide-de-la-dgaspc-giurgiu-46928-1.jpg

Se mişcă organele de anchetă din Bucureşti în cazul DGASPC Giurgiu

În conferinţa de presă pe care a ţinut-o imediat după apariţia primului număr al publicaţiei noastre, domnul Dumitru Beianu, preşedintele CJ Giurgiu a spus răspicat că ne va da în judecată. La DIICOT, la Parchetul General şi pe unde a o mai fi. Ba mai mult. Chiar a doua zi după conferinţă, domnul Beianu, însoţit de doi avocaţi a venit la Bucureşti şi a colindat pe la sediile instituţiilor menţionate.

Deocamdată însă, până să fim anunţaţi că am fost daţi în judecată, pentru că până acum nu am primit nicio înştiinţare la redacţie, materialele noastre au avut ecou la instituţiile centrale din Bucureşti. Mai exact, la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, condus de către doamna ministru Gabriela Firea. 

O comisie de specialişti s-a deplasat de la Bucureşti la Giurgiu. În urma inspecţiei,  s-a dat un comunicat oficial de presă, care se referă strict la cele relatate de noi că se petrec la DGASPC Giurgiu. Vi-l redăm integral: 

„În urma apariției în spațiul public a unor articole de presă care fac referire la abuzuri asupra copiilor aflați în protecția statului, în cadrul unei case de tip familial din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, transmitem următoarele:

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a solicitat de îndată un punct de vedere din partea conducerii instituției respective și a dispus un control la instituțiile din județul Giurgiu pentru a verifica faptele prezentate în mass-media.

Specialiștii ANPDCA au finalizat misiunea de control și redactează raportul. Rezultatele și concluziile acestui raport vor fi transmise, cu celeritate, către instituțiile competente, inclusiv organelor de cercetare penală, în vederea stabilirii de către acestea, daca este cazul, a răspunderii disciplinare, materiale, contravenţionale sau penale, potrivit competențelor ce le revin.

Menționăm că atat Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, cât și ANPDCA, au obligația legală de a verifica informațiile apărute în mass-media și de a transmite rezultatele controlului către instituțiile abilitate să cerceteze faptele.”

Aşadar, controlul este finalizat. Concluziile sunt clare. Mai trebuie doar ca ele să fie trecute într-un raport coerent şi date publicităţii. De asemenea, după caz, vor fi sesizate şi alte instituţii de forţă ale statului.

La care întrebări, rezultate în urma investigaţiilor noastre, credem că ar trebui să răspundă raportul, comisia de la Bucureşti având, evident, mult mai multe posibilităţi de investigare, decât am făcut-o noi, cu mijloacele jurnalistice:

În primul rând, ce caută domnul Dumitru Beianu, de gât cu două minore de la căsuţa din strada Şelari, la cârciumă. Dacă tot era aşa de milos şi voia să le facă o zi frumoasă, de ce nu le-a scos la o cofetărie, la un suc şi o prăjitură. De ce la cârciumă? Şi de când, pentru a face un minor, care nu mai e tocmai mic, fetele au şaisprezece ani, să mai uite de necazurile unui orfan, le iei de gât în atitudini mai mult decât familiare. Şi de ce numai pe cele două? Conform declaraţiilor altor copii din căsuţă, sau majori care au locuit acolo, numai cele două erau scoase în oraş de domnul Beianu.

De asemenea, de unde până unde, minora Alexandra, cea cu care este pozat Beianu ţinând-o de gât în cârciumă, este luată de maşina CJ de la căsuţă şi dusă la biroul acestuia, aşa cum arată fotografiile deja publicate de noi.

Cum se face că fix cele două fete pe care Beianu le scoate la cârciumă, Alexandra şi Elena, sunt gravide. Sau, mai exact, numai una mai este gravidă, Alexandra, pentru că aşa cum a declarat domnul Beianu în conferinţa de presă, Elena a pierdut sarcina.

Şi dacă tot vorbim de sarcină, trebuie să se stabilească exact în ce condiţii a pierdut-o Elena. Pentru că nu putea decât în două locuri. Fie în oraş, ieşită cu bilet de voie, aşa cum prevede regulamentul, timp de două ore, fie la căsuţă, unde trebuia să se afle în restul timpului. Oricum, în ambele cazuri, trebuia anunţată salvarea, iar onform declaraţiilor medicilor ginecologi, după un astfel de eveniment traumatizant, o fată de 16 ani trebuie să stea minimum două zile în spital. Ori, la Spitalul Judeţean, cel puţin din informaţiile noastre, Elena nu a fost internată nicio secundă. 

În luna iulie, mai exact la sfârşitul acestei luni, cele două fete au fost duse, cu o maşină particulară, ceea ce este împotriva regulamentului, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, la secţia Ginecologie, unde au stat aproximativ trei ore, după care aceeaşi maşină le-a dus înapoi la căsuţă. Însă, în registrul aşezământului, cele două nu figurează cum că ar fi ieşit în oraş. Iar Alexandra, întrebată de noi prin intermediul îngrijitorului din acea zi, nu a recunoscut că a fost la spital, deşi filmările cu cele două în unitatea sanitară sunt de netăgăduit.

De asemenea, trebuie lămurit cum de a ajuns domnul Gheorghe Paraschiv, actualul şef al DGASPC Giurgiu în această funcţie, concurând de unul singur pentru post. Asta în condiţiile în care există o înregistrare audio în care domnul Beianu, şeful CJ Giurgiu, spune clar că aceste concursuri sunt măsluite.

Mai trebuie să se stabilească şi în ce condiţii, ca să nu spunem de unde până unde, doamna Iulia Bălţat, funţionară la CJ Giurgiu şi care se ocupa de casele de copii, acum demisionară, a închiriat, conform declaraţiei ei, un apartament pentru un anume Cristi Miu, din comuna Stoieneşti, Giurgiu, care nu avea nicio legătură cu DGASPC şi, mai ales, din ce bani a fost plătită chiria acestui apartament. Şi de ce domnul Dumitru Beianu a vizitat acest apartament închiriat de subalterna sa, lucru recunoscut şi de aceasta, dar şi de domnul preşedinte în conferinţa de presă.

Informaţiile noastre spun că nu numai cele două fete, Alexandra şi Elena erau singurele gravide dintre minorele aflate în grija DGASPC Giurgiu. Ci patru. În afară de Alexandra şi Elena, care a pierdut sarcina, mai erau gravide Andreea V. şi Gabriela J., conform declaraţiei unuia dintre foştii locatari ai căsuţei.

Să aşteptăm, deci, concluziile controlului.

Sorin Ovidiu Bălan

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:59
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou