Bode: Nu este scandal politic. Am o relație bună cu Emil Boc

Ştefan Diaconu, 23 octombrie 2022, Ora 13:58

  • print
  • |
bode-nu-este-scandal-politic-am-o-relatie-buna-cu-emil-boc-46907-1.jpg

Bode, despre anchetare de către DNA a șefului IPJ Cluj: „Nu este scandal politic. Am o relație bună cu Emil Boc”

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a afirmat, în legătură cu faptul că DNA i-a reţinut pe Ioan Mircea Rus, fost şef al IPJ Cluj, că nu are nicio legătură cu vreun război politic pe care l-ar avea cu Emil Boc. Fostul șef al Poliției Cluj, Mircea Rus, este cercetat sub control judiciar pentru abuz în serviciu, după ce joi, 20 octombrie, el a fost reținut timp de 24 de ore de procurorii DNA. Încă de la începutul lunii, Mircea Rus, cunoscut ca fiind apropiat de conducerea PNL Cluj, a fost eliberat din funcția de șef al Poliției Cluj.   Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat într-o conferință de presă organizată, la final de săptămână, la Arad, că este exclusă implicarea politică în ceea ce privește dosarul șefului Poliției Cluj. 

„Este exclus să amestecăm aceste lucruri, să ducem aceste lucruri în zona politică. În primul rând că nu se amestecă zona politică cu tot ce înseamnă funcţionarea Poliţiei Române. În al doilea rând, nu există niciun scandal, dimpotrivă, am o relaţie foarte bună cu organizaţia Cluj, cu domnul preşedinte Daniel Buda, cu domnul primar Emil Boc, cu preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe şi cu toţi liderii de la Cluj. Deci este o mare mizerie şi o mare minciună pe care o dezmint aici în faţa dumneavoastră”, a spus Bode. Lucian Bode susține că știa despre problemele de la Cluj: Bode a susținut că avea informații cu privire la problemele fostului şef al IPJ Cluj acesta fiind motivul pentru care Rus a fost schimbat din funcţie la începutul lunii.

„Este un proces penal care îşi va urma cursul şi în funcţie de decizia instanţei, evident că şi noi vom lua măsurile care se impun. Pe datele pe care noi le-am avut în interiorul ministerului, prin structurile noastre, luasem deja măsura punerii la dispoziţie şi schimbării din funcţie a fostului şef al IPJ Cluj, având elemente concrete în luarea acestei decizii”, a explicat ministrul.Din păcate, spune Bode, sunt şi alţi poliţişti acuzaţi de abuz în serviciu şi nu numai. „Eu am spus de fiecare dată că avem două instituţii, Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Protecţie Internă, pe care trebuie să le activăm ca anticorpi pentru tot ceea ce înseamnă sistem nefuncţional şi pe alocuri putred în Ministerul Afacerilor Interne”, a precizat ministrul.

Lucian Bode a susținut că este mult mai simplu să cheltuim puţin pe prevenire decât să suportăm consecinţele combaterii. 

Dosar „subțire”?

Motivul pentru care există suspiciuni cu privire la implicarea politică în dosarul lui Mircea Rus ține și de faptul că dosarul este, cel puțin, din ce s-a comunicat până acum destul de „subțire”. În plus, solicitarea DNA de judecare a lui Rus în arest preventiv a fost respinsă, vineri, de instanțele clujene, astfel că el va fi judecat sub control judiciar.  

Potrivit procurorilor, „în perioada mai - iunie 2021, suspectul Rus Mircea Ion, în calitatea de șef al IPJ Cluj, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea suspectului Marton Elek la conducerea Poliției Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obținerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial, constând în drepturile salariale aferente funcției pentru care a fost împuternicit, cât și nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcție de conducere.”În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare și de împuternicire în funcție, cunoscând caracterul nelegal al acestora. Astfel, Ion Mircea Rus, comisar șef de poliție, la data faptei, Șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. 

Șef al poliției Dej, acuzat că s-ar fi pontat ilegal și și-ar fi înjurat subalternii

Potrivit DNA, în dosar au mai fost reținuți:

- Sorin Daniel Graur, comisar șef de poliție, adjunct al Șefului Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

- Ioana Paula Bob, comisar șef de poliție, șefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

- Elek Marton, comisar șef de poliție, Șef al Poliției Municipiului Dej cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, purtare abuzivă, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În ceea ce privește acuzațiile aduse lui Elek Marton, DNA arată:

„În intervalul iunie - septembrie 2022, suspectul Marton Elek, în calitate de șef al Poliției Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofițerului de serviciu din subordine, să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă și duminică, cu motivația că ar fi fost planificat de serviciu „din partea conducerii”, în condițiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă”. Consecințele acestor demersuri, spun procurorii, ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliție urmată de obținerea de către Marton a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate), scrie în comunicatul DNA.

Totodata, procurorii susțin că, în intervalul august 2020 - septembrie 2022, Elek Marton, în calitatea menționată mai sus, în repetate rânduri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a adresat „expresii jignitoare“ lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej și din cadrul Secției Rurală de Poliție Dej.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
20:30
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou