CCR: Legea migrației primarilor, neconstituțională

Mălina Andrei, 17 decembrie 2014, Ora 15:29

  • print
  • |
ccr-legea-migratiei-primarilor-neconstitutionala-44834-1.jpg

Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că legea de aprobare a OUG 55/2014, cunoscută ca "Ordonanţa traseiştilor", pentru că a dat voie aleşilor locali să schimbe partidul, este neconstituţională.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a afirmat că legea se întoarce în Parlament, iar aleşii vor decide ce se va întâmpla în continuare cu OUG 55/2014 şi efectele acesteia.

Decizia Curţii Constituţionale este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea.

Deputaţii PNL arătau, în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, că OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie.

În sesizare s-a făcut referire și la o serie de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale privind interzicerea traseismului politic al aleşilor locali, dar şi la faptul că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a aprobat pe 9 decembrie proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 55/2014 referitoare la migrația aleșilor locali, fiind înregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 6 abţineri. OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:21
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou