CSM dă lovitura UDMR-ului: Justiția se face în limba română!

Cristian Blănuţă, 11 septembrie 2014, Ora 13:45

  • print
  • |
csm-da-lovitura-udmr-ului-justitia-se-face-in-limba-romana-43215-1.jpg

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat, joi, cu privire la proiectul de autonomie al UDMR, susținând că prin intrarea în vigoare a proiectului ar fi încălcată Constituția României.

În acest sens, CSM cere respectarea Constituției cu noul proiect, potrivit B1TV.

"Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii", se arată în comunicatul CSM.

Totodată, Consiliul expune câteva texte constituționale ce riscă să fie încălcate prin intrarea în viagoare a proiectului UDMR:

"În ceea ce priveşte înfăptuirea justiţiei în România, reamintim textele constituţionale, după cum urmează:
Art. 124 - Înfăptuirea justiţiei
(1) Justiţia se înfăptuieşte în numele legii.
(2) Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.
(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii

Art. 125 - Statutul judecătorilor
(1) Judecătorii numiţi de Preşedintele României sunt inamovibili, în condiţiile legii.
(2) Propunerile de numire, precum şi promovarea, transferarea şi sancţionarea judecătorilor sunt de competenţa Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii sale organice.

Art. 128 - Folosirea limbii materne şi a interpretului în justiţie 
(1) Procedura judiciară se desfăşoară în limba română.
(2) Cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor de judecată, în condiţiile legii organice.
(3) Modalităţile de exercitare a dreptului prevăzut la alineatul (2), inclusiv prin folosirea de interpreţi sau traduceri, se vor stabili astfel încât să nu împiedice buna administrare a justiţiei şi să nu implice cheltuieli suplimentare pentru cei interesaţi"

"Lansarea, prin orice mijloc de comunicare în masă, de către vectori de imagine - indiferent dacă sunt analişti, jurnalişti, politicieni - în spaţiul public, a unor teme ce exced cadrului constituţional în materia înfăptuirii justiţiei în România, reprezintă un potenţial de afectare a independenţei şi prestigiului acesteia şi o agresiune la principiile statului de drept", arată Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit proiectului de lege, Ținutul Secuiesc va avea propriul guvern, propriul parlament şi propriul preşedinte.

Documentul propune o formă radicală de autonomie teritorială pe criterii etnice, cu limba maghiară recunoscută oficial alături de cea română, cu simboluri și cu instituții proprii. Prevederile însumate transformă practic, regiunea în stat.

Ținutul Secuiesc va fi o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul statului român, cel puţin asta vor liderii UDMR care au scris proiectul de autonomie teritorială. Un document care va intra în dezbatere publică în această toamnă. Potrivit acestui proiect asumat de UDMR, din Tinutul Secuiesc vor face parte judetele Covasna, Harghita și Mureș. Atât regiunea, cât și județele componente vor avea steaguri și steme proprii. Regiunea autonomă va avea propriul guvern, propriul parlament şi propriul preşedinte.

Astfel, noul teritoriu fi condus - pe post de legislativ - de un Consiliul regional compus din 77 de membri aleși prin vot universal și direct pe teritoriul Ținutului Secuiesc. Aleşii vor putea emite acte normative regionale care vor fi publicate în buletinul oficial al regiunii în limba română și în limba maghiară. Ele vor intra în vigoare la 7 zile de la publicare.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
17:10
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou