Best Dental

DNA a extins urmărirea penală în cazul Elenei Udrea

Mălina Andrei, 9 aprilie 2015, Ora 10:48

  • print
  • |
dna-a-extins-urmarirea-penala-in-cazul-elenei-udrea-46267-1.jpg

Procurorii DNA au extins, miercuri, urmărirea penală pe numele fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, în dosarul Gala Bute, în care fostul ministru se află deja în arest preventiv, pentru acuzațiile de abuz în serviciu și luare de mită. Totodată, DNA a extins urmărirea penală și pe numele lui Tudor Breazu, administratorul firmei care se ocupa de terenurile Elenei Udrea de la Nana, acuzat și acesta de spălare de bani.

Procurorii DNA o suspectează pe Elena Udrea că a folosit banii primiţi drept şpagă în dosarul Gala Bute, prin intermediul lui Gheorghe Nastasia, în octombrie 2011, pentru campania electorală a PDL la alegerile locale din vara lui 2012.

"Procurorii suspectează în mod bizar că banii din deja celebra geantă a lui Nastasia ar fi fost duşi în campania electorală din 2012, la alegerile locale şi că s-ar fi folosit de aceşti bani de organizaţia PDL Bucureşti. Este cel puţin bizar să acuzi pe cineva printr-o singură declaraţie, cum este a lui Nastasia, că ar fi luat o geantă cu bani în octombrie 2011 ca să finanţeze o campanie electorală în 2012. Doamna Udrea a dat o declaraţie în care a demontat toate aceste presupuneri. A fost extinsă urmărirea penală pentru spălare de bani şi s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva ei", a declarat Marius Striblea, miercuri, după ce a fost prezent la DNA cu Elena Udrea timp de şase ore.

După încheierea audierilor, DNA a dat publicităţii un comunicat în care prezintă pe larg cele reţinute în sarcina Elenei Udrea şi a lui Tudor Breazu, urmărit şi el penal, tot pentru spălare de bani.

În ordonanța procurorilor se arată că în perioada 2010 - 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții, au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.

Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei.

La rândul său, Lungu Ștefan dădea banii primiți lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât și de Topoliceanu Ana Maria.

Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei.

O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferența a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria.

În cursul anului 2011, Udrea Elena Gabriela a cerut și a primit de la inculpatul Gardean Adrian, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.

Urmare acestei solicitări, în data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăți menționate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe în aceeași zi ministrului Udrea Elena Gabriela.

 

 

EDITORIAL

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

„Hexi Pharma” nu e un caz ci un fenomen ce caracterizează România

Ce se întâmplă azi în România nu sunt accidente și nici întâmplări banale. Este efectul disoluției autorității publice, prin politizarea și, implicit, mediocrizarea profesională a administrației publice. O administrație infestată de sistemul clientelar, servil, controlată politic până la cel mai m ...

ziare

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:16