Elevă din Giurgiu, condamnată de instanță pentru un trucaj video

Anca Bratu, 29 octombrie 2022, Ora 12:13

  • print
  • |
eleva-din-giurgiu-condamnata-de-instanta-pentru-un-trucaj-video-46920-1.jpg

Elevă din Giurgiu, condamnată de instanță pentru un trucaj video

Primul proces din Romania cu tema „Deep Fake” a fost judecat la o instanță din județul Giurgiu. O elevă a fost obligată să achite o sumă importantă pentru că și-a bătut joc de un coleg de clasă.  

„Deepfake-urile” sunt fotografii sau videoclipuri trucate, în care o persoană dintr-o imagine sau un videoclip existent este înlocuită cu imaginea altcuiva.              „Deep Fake este un fenomen mai puțin cunoscut, dar prezent. Reprezintă modificarea unor poze sau clipuri video și adăugarea feței unei persoane ce este ținta unei defăimări, calomnieri, în scopul compromiterii acesteia. Cam asta s-a întâmplat în cazul de față, unde o minoră a modificat un clip explicit, adăugând fața unui coleg de clasă, clip ce l-a încărcat ulterior pe Youtube și l-a distribuit în clasă”, a precizat avocatul Adrian Cuculis.

„Solutia pe scurt: Admite în parte acţiunea formulată... Obligă pârâţii la plata sumei de 5000 de lei, cu titlu de daune morale (răspundere civilă delictuală a părintelui pentru fapta ilicită a minorului). Respinge în rest acţiunea. Admite în parte cererea reconvenţională formulată de pârâţii-reclamanţi. Obligă reclamanţii-pârâţi la plata sumei de 5.000 de lei către pârâţii-reclamanţi în calitate de reprezentanţi legali ai minorei, cu titlu de daune morale (răspundere civilă delictuală a părintelui pentru fapta ilicită a minorului). Respinge în rest cererea. Dispune compensarea cheltuielilor de judecată. Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la data comunicării. Cererea se va depune la Judecătoria Giurgiu”, se arată pe site-ul Judecătoriei Giurgiu.

Fenomenul deepfake

„Deepfake” reprezintă conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale, adică înregistrări video sau audio care arată și sună ca și cum ar fi reale, însă, de fapt, nu au existat.             Analiștii în securitate argumentează că acest este o combinație între termenii „deep learning”, o caracteristică a inteligenței artificiale, și „fake” (fals), iar tehnologia are la bază un concept numit Generative Adversarial Network (rețea generativă adversarială) ce poate fi folosit pentru a reproduce imagini video și sunet superficial-autentice pentru ochiul uman. Fenomenul a apărut în urmă cu doi ani pe rețeaua Reddit, în momentul în care un utilizator, cunoscut sub numele de „deepfakes”, a făcut astfel de video-uri trucate, folosindu-se de chipurile unor actori celebri.  În era tehnologiei, fenomenul deepfake poate fi arma cea mai puternică a dezinformării în timpul războiului şi nu numai, întrucât, folosind înregistrări ale unor lideri importanţi, poate distorsiona discursurile publice astfel încât să pară că anumiţi politicieni transmit ceva ce, în fapt, nu ar fi spus niciodată.

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
06:37
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou