Gheorghe Ștefan, mutat în arest la domiciliu

Mălina Andrei, 7 aprilie 2015, Ora 16:04

  • print
  • |
gheorghe-stefan-mutat-in-arest-la-domiciliu-46248-1.jpg

Fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ştefan, ar putea fi mutat în arest la domiciliu în dosarul Microsoft, potrivit deciziei luate de magistrații Înaltei Curți. Decizia nu este definitivă, iar procurorii DNA pot face recurs.

În dosarul Microsoft, Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată alături de oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu.

Potrivit avocatului său, Gheorghe Ștefan a recunoscut infracțiunea de trafic de influență, motiv care a ajutat la înlocuirea măsurii preventive.

„Sunt foarte fericită că s-a admis această cerere, nu știu dacă va face DNA contestație, ca urmare, așteptăm cele 48 de ore să vedem dacă face contestație. Consider că nu s-ar impune să facă această contestație pentru că măsura arestului la domiciliu oferă protecție și este o măsură puțin mai blândă. Spun eu că nu afectează pe nimeni și dat fiind faptul că ne aflăm în Săptămâna Mare înainte de Învierea Domnului zic eu că este benefic pentru Gheorghe Ștefan care este în arest de 5 luni și jumătate și care este stresat și avea frustrarea că numai el a rămas în arest în acest dosar Microsoft. Sunt schimbări în comportamentul procesual al domnului Gheorghe Ștefan (..) Cred că nu colaborarea are vreo legătură, este vorba despre comportamentul său", a declarat avocatul lui Gheorghe Ștefan.

Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată în data de 24 martie, în dosarul Microsoft. Alături de acesta, în faţa judecătorilor vor ajunge şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul ministru Gabriel Sandu.

Procurorii au reținut că în perioada 2004 - 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunțătoare) suma de 7,65 milioane USD în anul 2004, și respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului României și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora - Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Cocoș Dorin - persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft. Sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care aparține inculpatului Dumitru Nicolae, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. Din contul Running Total Group Ltd., sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele inculpatului, nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani,a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora.

În anul 2009, în baza înțelegerii prealabile cu Gheorghe Ștefan și Sandu Gabriel, Dorin Cocoș a pretins de la aceleași două persoane denunțătoare suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ștefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern - între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători, adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoș Dorin a primit de la la denunțători suma de 9.000.000 USD .
În anul 2009, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), Sandu Gabriel a pretins și a primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari. Suma de 2.196.035 euro a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei ESSIM PARTNERS Ltd. pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive.
În anul 2009, perioadă în care exercita funcția de primar al mun. Piatra Neamț și vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, Gheorghe Ștefan, în baza înțelegerii prealabile cu Dorin Cocoș, a pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD, aparținând unei persoane din cercul relațional al inculpatului Gheorghe Ștefan și care a acceptat tranzacționarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ștefan.

În cauză procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aflate în proprietatea lui Dumitru Nicolae, Cocoș Dorin, Gheorghe Ștefan.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:33
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou