JILAVA si Nelu Iordache

Constantin Georgescu, 21 septembrie 2022, Ora 15:33

  • print
  • |
jilava-si-nelu-iordache-46823-1.jpg

Nelu Iordache torna din puscarie. 

Aflat in penitenciarul Jilava, omul de afaceri Nelu Iordache incearca sa vina cat mai repede acasa. Legal, acesta poate face mai multe DENUNTURI si AUTODENUNTURI pentru a si atinge scopul. Prima ,, VICTIMA '' a fost Silviu Constantin Gheorghe, primarul orasului OTOPENI..Surse din jurul lui NELU IORDACHE au dezvaluit ca viitoarea ,, VICTIMA " va fi un baron local din GIURGIU, care sa indestulat cu suma de 800.000 lei din diverse lucrari ..Oare cine sa fie ???

Primarului orașului Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, și  directorul executiv al instituției Constantin Vlad, ambii acuzați de fapte de mare corupție privind derularea unui contract cu compania afaceristului Nelu Iordache, Romstrade.

Din culisele cazului

Surse judiciare apropiate de mega-ancheta în care au fost deja reținuți primarul orașului Otopeni și un director din primărie scot la iveală dedesubturile afacerii judiciare încercate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat și el în acest dosar.

Concret, proiectul la care firma afaceristului s-a „abonat„ avea o valoare totală de 1,1 miliarde de lei noi fără TVA, respectiv aproximativ 1,5 miliarde cu tot cu taxa pe valoare adăugată  și cuprindea 4 Faze.

Faza I de lucrări – Cartier Ferme, Faza II de lucrări - Cartier Expo Țiriac, Faza III de lucrări - Cartier Odăi și Faza IV de lucrări - Cartier Otopeni Vest.

În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Orașului Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetați în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

- 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat.

Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.

- 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.

În demersurile lor, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale.

Sursele judiciare citate arată că Faza I, respectiv în cartierul Ferme, a proiectului orășenesc nu este finalizată nici în ziua de astăzi de către compania Romstrade, în contextul în care data finală de finalizare a întregului proiect ar fi trebuit să fie la finalul anului 2014.

Sursele citate invocă faptul că în zonă nu s-ar fi efectuat aproape nicio lucrare de canalizare, apă sau reparație majoră de drumuri așa cum indicau termenii contractului iar acest lucru a fost „acoperit„ cu documente nereale de către angajații primăriei Otopeni.

Nelu Iordache cap de afiș

Surse judiciare consultate  afirmă că unul dintre cei trei oameni de afaceri ar fi Nelu Iordache iar societatea implicată ar fi Romstrade.

Alături de acesta sunt vizați de DNA și oamenii de afaceri locali George Cristian Ciucă, administratorul Romstrade și Elena Robitu Elena, care deține o firma consultanță.

„Nelu a fost cel care a inițiat mecanismul infracțional și a efectuat prima abordare pe linie pretins infracționala. Apoi a urmat la conducerea Romstrade Ciucă”, care arată că „acest contract a fost obținut urmare unei licitații, pentru că era foarte mare iar în acest caz s-a înscris doar Romstrade”.

Mecanism de corupere

„Eximbank nu accepta decontarea unor facturi de avans, motiv pentru care primarul orașului Otopeni împreună cu Nelu Iordache au convenit ca Nelu Iordache să emită facturi pentru procurare materiale.

Facturile erau decontate de Eximbank. Ele s-au tot emis pana in 2014, moment la care primarul si funcționarii au realizat că Nelu nu ar fi cumpărat nimic din materialele invocate si nici nu ar fi executat vreo lucrare din mega-contract”, mai susțin sursele citate.

„Atunci funcționarii au inventat o situație fictiva de lucrări , respectiv organizare de șantier, pentru a justifica avansul primit. Mai precis au întocmit acte nereale pentru a masca lipsa lucrărilor”, se mai arată în dosarul de la DNA potrivit surselor arătate.

Dosarul

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale  pentru :

GHEORGHE CONSTANTIN SILVIU, primar al orașului Otopeni, județul Ilfov Otopeni și ordonator principal de credite, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

VLAD CONSTANTIN, la data faptei director executiv în cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov și persoană desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, se arată într-un comunicat.

De asemenea, a mai fost dispusă efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

ȘTEFAN BOGDAN IONEL, la data faptei de inspector la Compartimentul Investiții și Achiziții Publice din cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Patru persoane fizice (un diriginte de șantier și trei oameni de afaceri), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:02
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou