BREAKING NEWS: Kovesi: 2014, un an al recordurilor pentru DNA. Am avut cei mai mulţi demnitari investigaţi. Numărul celor trimişi în judecată s-a dublat

Mălina Andrei, 24 februarie 2015, Ora 11:11

  • print
  • |
kovesi-2014-un-an-al-recordurilor-pentru-dna-am-avut-cei-mai-multi-demnitari-investigati-numarul-celor-trimisi-in-judecata-s-a-dublat-45728-1.jpg BREAKING NEWS

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a prezentat bilanțul DNA pe 2014. Aceasta a subliniat că acest an a fost unul al recordurilor pentru DNA. Anul cu cele mai multe dosare înregistrate și soluționate, cele mai multe rechizitorii și condamnări, precum și cei mai mulți demnitari de rang înalt investigați.

"Am să încep cu câteva elemente definitorii pentru 2014, an în care s-a remarcat o creștere semnificativă a eficienței în combaterea corupției și s-au înregistrat o serie de premiere de la înființarea DNA: cele mai multe dosare penale înregistrate, cele mai multe dosare de soluționat, cele mai multe dosare soluționate, cele mai multe rechizitorii, cele mai multe condamnări în dosarele instrumentate, cei mai mulți demnitari de rang înalt investigați", a afirmat Kovesi, la prezentarea bilanțului DNA pe 2014.

Ea a precizat că activitatea Direcției în 2014 poate fi caracterizată prin eficiență sporită în combaterea corupției, investigarea unor dosare complexe și printr-un grad înalt de diversitate a cazuisticii penale iar fundamentul acestei evoluții pozitive l-a constituit efortul substanțial și consecvent al angajaților DNA.

"Cei 86 de procurori care au desfășurat activități de urmărire penală în cursul anului 2014 au avut de soluționat peste 9.100 de cauze, cel mai mare număr de dosare de la înființarea DNA. În medie, un procuror a efectuat urmărire penală în aproape 105 cauze, un volum impresionant având în vedere complexitatea dosarelor care intră în competența Direcției. Numărul rechizitoriilor a crescut semnificativ în anul 2014, fiind întocmite 317 rechizitorii, ceea ce arată preocuparea procurorilor pentru soluționarea cu precădere a cauzelor cu finalitate judiciară. Datele statistice confirmă eficiența activității DNA, precum și faptul că resursele investigative sunt canalizate către cauzele cu finalitate judiciară", a susținut procurorul-șef.

Potrivit lui Kovesi, peste 1.100 de inculpați au fost trimiși în judecată în 2014 iar numărul persoanelor juridice trimise în judecată s-a dublat.

"În anul 2014 a fost urmărită exercitarea eficientă a competențelor procurorului în faza de judecată. Activitatea judiciară a fost desfășurată de 28 de procurori, care au participat în ședințele de judecată la peste 10.200 cauze penale. În anul 2014, peste 1.130 inculpați au fost condamnați definitiv, soluțiile pronunțate de instanțe confirmând caracterul obiectiv și profesionist al cauzelor instrumentate de DNA. Pe de altă parte, procentul de achitări s-a menținut ca și în anii anteriori la 9%, sub media europeană, dar trebuie continuată preocuparea pentru creșterea standardelor de calitate", a arătat procurorul șef al DNA.

Președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, dar și generalul SRI Florian Coldea se află, marți, printre invitații la ceremonia privind bilanțul de activitate a Direcției Naționale Anticorupție.

Preşedintele a scris pe Facebook că în faţa conducerii DNA va sublinia din nou importanţa depăşirii situaţiilor în care parlamentarii se opun anchetării colegilor. Mesajul a fost postat chiar la ora la care Udrea îşi începea discursul în Parlament.

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
18:24
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou