Parlamentul blochează ANCHETA DNA în Dosarul MICROSOFT, unde sunt acuzați 9 foști miniștri

Cristian Blănuţă, 30 septembrie 2014, Ora 10:44

  • print
  • |
parlamentul-blocheaza-ancheta-dna-in-dosarul-microsoft-unde-sunt-acuzati-9-fosti-ministri-43653-1.jpg

Majoritatea parlamentară este hotărâtă să blocheze ancheta în Dosarul Microsoft, chiar la debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.

Nu ar fi prima oară când PSD îşi apără oamenii pentru care se cere urmărirea penală, de data aceasta fiind vorba, în principal, de senatorii Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, cunoscut sub numele de Micky Şpagă. Senatorii au decis să intre în vacanţă, astfel încât să nu mai poată discuta cererea de ridicare a imunităţii parlamentare a celor doi. În acelaşi timp, deşi au trecut mai multe zile de la solicitarea DNA, procurorul general nu a trimis către Parlament solicitarea de încuviinţare a anchetării celor în cauză, aşa cum prevede Constituţia.

Dosarul Microsoft, a cărei anchetă aşa cum declara fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu, și a fost demarată în SUA, ar putea fi blocat înaintea alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care o parte dintre cei nouă foşti miniştri acuzaţi de abuz în serviciu şi corupţie nu pot fi urmăriţi penal decât cu aprobarea Camerei din care fac parte.

Senatul a decis luni să intre în vacanţă parlamentară până pe 16 noiembrie, când va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Cel mai probabil, deputaţii vor lua o decizie similară, pe motiv că vor lucra în circumscripţiile electorale. Există o cutumă a Parlamentului potrivit căreia deputaţii şi senatorii pleacă în teritoriu pe perioada campaniei. Totuşi, decizia de a intra în vacanţă are implicaţii mult mai mari în noile circumstanţe. Ecaterina Andronescu (care a mai avut probleme cu justiţia din cauza unor acuzaţii de incompatibilitate, câştigând procesul cu ANI) şi Şerban Mihăilescu (care a fost condamnat în primă fază în dosarul Armelor de vânătoare) sunt doi dintre cei nouă foşti miniştri pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale. La Camera Deputaţilor, procurorii anticorupţie au cerut ridicare imunităţii pentru Valerian Vreme.

 
Pe lângă decizia senatorilor, cei vizaţi de DNA mai primesc o mână de ajutor şi din partea procurorului general, care nu a trimis încă spre Parlament solicitarea de începere a urmării penale. Potrivit procedurii, acesta trebuie să înştiinţeze Parlamentul, după care solicitarea este trimisă spre analiză comisiilor juridice şi abia apoi este programat votul în plen.

„Este o glumă. Îmi dau foc în piaţa publică dacă cineva îmi pune în cârcă asemenea lucruri. Niciodată nu mi-am pus problema că voi ajunge într-o astfel de situaţie. Mi se pare îngrozitor de mult, mi se pare de neacceptat într-o ţară normală să acuzi un om care nu a luat un ban", spunea zilele trecute Ecaterina Andronescu despre cererea DNA. Andronescu poate răsufla uşurată în condiţiile în care ancheta nu poate începe, iar senatorii s-au declarat deja solidari cu ea.

"Suntem solidari cu doamna senator de Bucureşti, Ecaterina Andronescu, colega noastră. Dincolo de incontestabilele calităţi şi realizări profesionale, doamna profesor Andronescu a avut mereu o conduită verticală. Asupra sa nu a planat niciodată vreo suspiciune de fapte de corupţie. Ştiu că doamna Andronescu a fost profund marcată de informaţiile care au 'erupt' săptămâna trecută, dar trece cu demnitate peste această situaţie", afirma luni purtătorul de cuvânt al grupului senatorilor PSD, Gabriela Firea.

Discutarea în Parlament a acestui subiect l-ar putea pune într-o situaţie dificilă pe candidatul PSD la preşedinţie, Victor Ponta, chiar dacă acesta ar ieşi să-şi îndemne parlamentarii să se pronunţe pentru ridicarea imunităţii parlamentare. Un vot de susţinere a Ecaterinei Andronescu şi a celorlalţi l-ar obliga să dea din nou explicaţii legate de modul în care PSD îşi apără corupţii şi asta în plină campanie electorală.

Iohannis şi Blaga dau asigurări că ACL ar vota "pentru"
De cealaltă parte a baricadei, prezidenţiabilul ACL Klaus Iohannis şi liderul PDL Vasile Blaga speculează momentul şi dau asigurări că parlamentarii alianţei vor vota pentru ridicarea imunităţii atunci când se va ajunge la votul din Parlament. PNL nu are însă un record bun la capitolul ridicarea imunităţii, în trecut aflându-se de multe ori de aceeaşi parte a baricadei cu social-democraţii. De altfel, au fost numeroase cazuri în care a funcţionat un fel de solidaritate transpartinică.

"Noi vom vota clar pentru încuviințarea începerii demersului de verificare din partea procurorilor. Am spus acest lucru încă de la început când am devenit președintele PNL și le-am spus colegilor noi - trebuie să avem această putere să spunem 'da, dacă este o bănuială vă rugăm să verificați'", a spus Iohannis, luni, la Adevărul Live.

Pe fondul acestor evenimente şi al campaniei electorale, un alt candidat la preşedinţie, fostul ministru al justiţiei Monica Macovei, a cerut organizarea unui referendum, odată cu alegerile prezidenţiale, în care românii să se pronunţe asupra eliminării imunităţii atât pentru parlamentari, cât şi pentru preşedinte.

Vineri, DNA a cerut începerea urmăririi penale pentru nouă foşti miniştri în dosarul licenţelor Microsoft. Este vorba despre: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Petru Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Nicolae Tănăsescu.

Sursa: evz.ro

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
14:27
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou