Președintele CJ Buzău, reținut pentru 24 de ore pentru luare de mită

Mălina Andrei, 7 decembrie 2014, Ora 11:58

  • print
  • |
presedintele-cj-buzau-retinut-pentru-24-de-ore-pentru-luare-de-mita-44696-1.jpg

Şeful Consiliului Judeţean Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, a fost reţinut de DNA şi află duminică dacă va fi arestat. El este acuzat că a luat mită pentru atribuirea unui contract şi a fost prins in flagrant de procurori când primea o tranşă din bani.

Finul său, Florin-Mădălin Colgiu, a fost reţinut pentru complicitate.

Şeful CJ Buzău, Marian Cristinel Bîgiu neagă faptul că ar fi luat vreun leu, dar procurorii DNA spun însă altceva şi îl acuză de luare de mită în formă continuă.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014, Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul Consiliului Judeţean să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400 mii lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.

Urma ca după întocmirea acestor proiecte şi aprobarea plăţilor de către Bîgiu Marian Cristinel, directorul respectiv să remită, sub formă de mită, preşedintelui Consiliului Judeţean, jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200 mii lei. Banii respectivi directorul urma să-i recupereze de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţii celor trei proiecte susmenţionate.

În acest sens, în jurul datei de 20.12.2013, directorul respectiv i-a remis lui Bîgiu Marian Cristinel, prin intermediul finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, suma de aproximativ 70 mii lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130 mii lei + TVA, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma susmenţionată de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu Marian Cristinel l-a însărcinat pe acelaşi director să demareze procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu Marian Cristinel să-i fie remisă, ulterior, cu titlu de mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50 mii lei.

La data de 04.12.2014, Bîgiu Marian Cristinel i-a solicitat, în mod expres, aceluiaşi director, să-i remită până cel mai târziu la data de 08.12.2014, suma convenită de 50 mii lei, indicându-i ca intermediar ce urma să primească banii în numele preşedintelui Consiliului Judeţean, o persoană de încredere a acestuia.

În data de 06.12.2014, directorul i-a remis intermediarului indicat de Bîgiu Marian Cristinel o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să o remită lui Bîgiu Marian Cristinel.

Tot la data de 06.12.2014, intermediarul i-a şi remis acestuia, în parcarea din faţa blocului unde îşi are domiciliul Bîgiu Marian Cristinel, suma de 50 mii lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director. Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar.

În aceeaşi zi, 6.12.2014, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu Florin-Mădălin care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv, spune DNA.

Şeful Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel marian Bîgiu, ar fi fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie, în timp ce lua mită 50.000 de euro.

Banii urmau să fie daţi de către un om de afaceri pentru a câştiga contracte cu instituţia pe care Bîgiu o conduce.

La locuinţa lui Bîgiu, dar şi la sediul Consiliului Judeţean, oamenii legii au căutat documente care ar putea susţine dosarul. Şeful Consiliului Judeţean Buzău ar putea fi reţinut de procurori în această seară.

Fost membru al PNL, Bîgiu a trecut la PSD în septembrie 2014, beneficiind de efectele ordonanţei care a dat liber la traseism politic.

 

 

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
10:32
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou