RADU MAZĂRE, ARESTAT PREVENTIV PENTRU 30 DE ZILE

Mălina Andrei, 2 aprilie 2015, Ora 16:32

  • print
  • |
radu-mazare-arestat-preventiv-pentru-30-de-zile-46203-1.jpg

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis arestarea pentru 30 de zile a edilului Constanței, Radu Mazăre în dosarul în care este acuzat că şi-a favorizat firma de casă la licitaţiile din Constanţa, dar şi că a luat mită 2 milioane de euro pentru construcţia unui mall.

Miercuri s-a judecat contestația DNA cu privire la refuzul judecătorului de drepturi și libertăți de a emite mandat de arestare preventivă în cazul său, contestația admisă de magistrații Înaltei Curți.

Radu Mazare s-a prezentat, miercuri dimineaţă, în faţa unui complet de la ICCJ, după ce pe 18 martie s-a respins cererea DNA de arestare preventivă a primarului din Constanța. Radu Mazăre a ieşit din sala de judecată în jurul orei 14.20, după ce şedinţa începuse la ora 9.00. Primarul le-a prezentat judecătorilor mai multe documente, pe care le-a adus într-o geantă la instanţă.

"Parchetul nu a venit cu nimic nou. Au spus doar, la un moment dat, că televiziunea SOTI Neptun nu avea audienţă şi nu avea de ce să facă acele contracte de publicitate. Puţin mai încolo au spus că avea audienţă şi îmi susţinea interesele electorale. Deci nu am înţeles. O oră m-a acuzat procurorul. Doamna procuror are o plăcere... Dar nu a avut nici argumente, nici probe", a spus Radu Mazăre la ieşirea de la ICCJ.

Radu Mazăre a venit la curtea supremă cu o geantă plină de documente. "Am documente, altele decat cele depuse acum doua sapatamani, cand instanta a intrebat si DNA a spus ca nu are probe. Spre exemplu, am documente din care rezulta ca tarifele la prestatiile din Constanta sunt sensibil mai mici decat in multe alte orase din Romania. La maturat manual, in Constanta, pe 1000 m, costa 8,8 lei, la Buzau 10,25, iar la Focsani 19 lei. Asta apropo de prejudiciul creat. Mai am documente cu licitatia de la gunoi. Tarifele de dupa licitatia din 2007 sunt mai mici decat inainte, cand firma facuse licitatie in 1998", a declarat Radu Mazăre.

Primarul Constanţei a mai spus, că nu îl cunoaşte personal pe omul de afaceri Paszkany Arpad, care spune că Radu Mazăre a cerut un milion de euro pentru construirea unui mall.

"Aceste asa-zise denunturi sunt facute dupa perchezitii. Nu anterior. Domnul Paszkany nu spune ca am cerut eu, nu l-am cunoscut, nu m-am intalnit cu el, nu am avut legaturi cu reprezentanti ai sai. Faptul ca se face o campanie cand construiesti un mall, este o practica de marketing. Cand construiesti un mall trebuie sa te duci cu contracte cu cei care inchiriaza. Nu poti inchiria, daca oamenii nu stiu ca se deschide", a explicat Radu Mazăre, adăugând că are emoţii înainte de şedinţa de judecată, dar că speră să aibă parte de judecatori "care au răbdare, ca aceia de acum două săptămâni sau de anul trecut".

Potrivit DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat și primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.

"Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât și prin intermediul celuilalt inculpat. În perioada 2008-2014, Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și instituția publică condusă de Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei - cca 335 milioane de euro", precizează DNA.

Anterior, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost reţinut de procurorii DNA, pentru luare de mită (trei infracțiuni), abuz în serviciu şi conflict de interese (două infracțiuni). Acesta a fost audiat de procurori mai multe ore, într-un dosar în care este implicat şi partenerul său de afaceri, Sorin Strutinsky, deja arestat preventiv. Mazăre a fost scos din sediul DNA cu cătușe la mâini și dus în arestul Poliției Capitalei.

La ieșire, întrebat pentru ce a fost reținut, Radu Mazăre a spus că pentru contracte la o televiziune la care el nu mai este acționar.

 

 

EDITORIAL

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta

Atac la prostie si incompetenta De ce acest titlu de ziar, care, la o apreciere superficială, ar putea lăsa impresia că încalcă deontologia profesională. Deontologia jurnalistică. Nu ai voie să ataci persoane. Nimic  însă mai fals. Dimpotrivă! Publicaţia  relanseze presa adevărată, presa de informaţie şi atitudine, p ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
07:41
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou