Sentințe CCR în cazurile Daniel Morar și Ordonanța lui Ponta

Cristian Blănuţă, 16 septembrie 2014, Ora 08:09

  • print
  • |
sentinte-ccr-in-cazurile-daniel-morar-si-ordonanta-lui-ponta-43326-1.jpg

Curtea Constituțională a României (CCR) are astăzi în ședință publică două cazuri foarte importante.

Cazul lui Daniel Morar, fost procuror-șef al DNA, care a ajuns acum judecător constituțional și a cărui prezență acolo este contestată de Asociația Magistraților din România (AMR).

Un alt caz este plângerea făcută de președintele PNL Klaus Iohannis care cere anularea Ordonanței de Urgență prin care Guvernul Ponta a decis modificarea Legii de organizare a alegerilor prezidențiale.

1. Cazul Daniel Morar

Curtea Constitutionala a Romaniei va judeca, in 16 septembrie, o exceptie de neconstitutionalitate de care atarna soarta lui Daniel Morar.

AMR a cerut in instanta anularea Decretului prezidential privind numirea fostului sef DNA Daniel Morar in functia de judecator al Curtii Constitutionale. AMR sustine ca "Daniel Marius Morar nu indeplineste conditia de legalitate a inaltei competente profesionale. Sunt astfel de notorietate publica trei cazuri in care domnia sa, ca procuror, a incalcat grav normele juridice internationale conventionale".

Dosarul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti. Traian Basescu si Administratia Prezidentiala sunt parti in proces.

In replica, Administratia Prezidentiala a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate in care reclama faptul ca numirile de judecatori CCR facute de Parlament nu sunt atacabile, in timp ce Decretele prezidentiale pot fi invalidate de instante.

2. Cazul OUG-ului care modifică Legea de organizare a alegerilor prezidențiale
Președintele PNL Klaus Iohannis a cerut în contencios administrativ anularea OUG-ului de modificare a Legii alegerilor prezidenţiale (Excepţia de neconst. a disp.art.1 pct.2, pct.7, pct.10 și pct.15 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.45/2014 privind modificarea și completarea Legii nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României.

Dacă excepţia este acceptată, efectul cel mai vizibil va fi că primul tur va fi in ultima saptamana din noiembrie iar turul al II-lea peste doua saptamani, adica se amana cu o luna alegerile.

Fiind ședință publică și cele două puncte fiind pe ultimele două locuri ar putea exista și posibilitatea ca deliberările să fie amânate cu o săptămână. Posibil ca tot în așteptarea deciziei CCR privind data alegerilor să își fi amânat și premierul Victor Ponta depunerea candidaturii oficiale la Biroul Electoral Central.

Sursa: stiripesurse.ro

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
12:13
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou