Stenograme din dosarul lui Niculaie Bădălău! Fostul ministru al Economiei se bătea pe contracte cu peneliștii din Giurgiu

Florentina Șerbănescu, 30 ianuarie 2023, Ora 11:36

  • print
  • |
stenograme-din-dosarul-lui-niculaie-badalau-fostul-ministru-al-economiei-se-batea-pe-contracte-cu-peneli-tii-din-giurgiu-47361-1.jpg

Niculae Bădălău, fostul vicepreședinte al Curții de Conturi, a fost arestat preventiv pentru că ar fi încercat să mituiască un primar din Giurgiu, în schimbul unor contracte acordate firmelor familiei sale. În rechizitoriul întocmit de procurori se arată cum s-ar fi luptat Bădălău pentru contractele din bani publici din Giurgiu. 

Rechizitoriul lui Niculae Bădălău a arătat modul în care fostul ministru PSD al Econimiei s-ar fi luptat pentru a câștiga tot mai multe contracte din bani publici în județul Giurgiu. Procurorii care s-au ocupat de cazul fostului vicepreședinte al Curții de Conturi au spus că lucrările din bani publici au fost atribuite firmelor familiei lui Bădălău prin corupție.Finanțările din partea instituțiilor centrale ar fi fost obținute prin trafic de influență. Printre acestea se numără și Compania Națională de Investiții (CNI). Instituția a emis un punct de vedere în care precizează că toată activitatea realizată la nivelul CNI s-a desfășurat în conformitate cu legislația în vigoare. Persoanele implicate ar fi împărțit banii „ca o pradă". Din rechizitpriu reiese că cele trei persoane implicate chiar dacă par destul de familiare, se luptau pentru banii publici. Lui Niculae Bădălău, ceilalți doi îi spun Nicu sau Nae, Năică. Fostul social-democrat îl numește Grasu pe deputatul PNL (fost PSD) Alexandru Andrei și Tică pe Dumitru Beianu, șeful PNL al CJ Giurgiu.

Procurorii au arătat cum Bădălău i-ar fi cerut lui Dan Păsat,, primarul PNL din comuna Bucșani, județul Giurgiu, să atribuie contractul privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă unei firme care era controlată de ginerele său, Răzvan Marica. Contractul era în valoare de peste șapte milioane de lei. Fostul social-democrat i-ar fi promis lui Păsat că îi va obține finanțare pentru acest proiect de la CNI. Bădălău i-a explicat edilului că o controlează pe șefa instituției, Manuela Pătrășcoiu.

Dan Păsat a fost parlamentar PDL în urmă cu 10 ani. Politicianul a fost condamnat în acea perioadă pentru șantaj și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Primarul nu a vrut să devină recidivist și a decis să colaboreze cu procurorii. El a fost cel care a anunțat Poliția de faptele de corupție în care era implicatalături de Bădălău și a pus la dispoziția procurorilor mai multe înregistrări cu fostul social-democrat.

Stenogramele discuției dintre Bădălău și Dan Păsat

„BĂDĂLĂU NICULAE: Spuneai de TICĂ. L-am ajutat pe TICĂ (Dumitru Beianu zis Tică, șeful PNL al CJ Giurgiu - n.r).

PĂSAT DAN: Foarte bine.

BĂDĂLĂU NICULAE: L-am ajutat de nu știu câte ori.

PĂSAT DAN: Foarte bine! Să fii sănătos!

BĂDĂLĂU NICULAE: Pe GRASU (deputatul PNL de Giurgiu, Alexandru Andrei - n.r.). L-am scăpat: „Șefule!"

PĂSAT DAN: ...[râde]...

BĂDĂLĂU NICULAE: I-am luat sala de sport de la CNI, la OINACU, la FABIAN (Fabian Țîrcă - secretarul general al PNL Giurgiu și primar în comuna Oinacu - n.r.). Fii atent aici! Face licitație, se duce la MANUELA.

PĂSAT DAN: Da.

BĂDĂLĂU NICULAE: O chem pe MANUELA și îi spun: «Fă, mânca-mi-ai...dacă nu te calc în picioare, dacă nu îmi dai sala de sport.» «N-o fac eu. Am dat-o.» N-o fac că ...(neinteligibil) ...Dar să-l omor pe GRASU că mă enervase cu...

PĂSAT DAN: Da, știu, ce aveți voi.

BĂDĂLĂU NICULAE: ... o șmecherie. Vorbea urât. Iau sala de sport. Mamă! S-a dus la Parlament, s-a dus la mă-sa în cur, s-a dus la nu știu ce. «Cum, domnule, să ia sala un P.S.D.-ist?» Noi cu CIUCĂ, la 2 săptămâni... săptămânal aveam acolo, la 2 săptămâni aveam ședință de PNL. Și i-a zis lui CIUCĂ: «Domnul Prim, am luat și eu sala de sport din ...[neinteligibil]...» Eu îl știu pe ăsta de când eram ministru, el era... ă... șeful statului major și avem... că aveam fabricile alea de armament. «Am luat o sală...» Mă calcă ăsta în picioare. Nici nu-l știa pe GRASU.

PĂSAT DAN: Nu, păi n-aveai de unde...

BĂDĂLĂU NICULAE: Nici nu-l știa ...[neinteligibil]...

PĂSAT DAN: Slab rău.

BĂDĂLĂU NICULAE: Și îl prind pe... Fii atent! Și ca să îl enervez mai rău îl prind pe FABIAN (Fabian Țîrcă - secretarul general al PNL Giurgiu și primar în comuna Oinacu - n.r.) la nuntă la GHIDĂNAC (Marin Ghidănac - primarul PNL din comuna Roata de jos, județul Giurgiu - n.r.).

Au venit toți. Acolo, a făcut la fiică-mea (fiica lui Niculae Bădălău, Sabina Marica-Bădălău, deține domeniul Monato din Bolintin, cu salon de evenimente. Potrivit presei, ar fi investit 4 milioane de euro în restaurant, doar un candelabru ar fi costat 100.000 de euro - n.r.).

A venit și DAN MOTREANU (liderul organizației PNL Giurgiu - n.r.) și ăștia și zic: "Bă FABIANE, fii atent aici, că îți bag și dispensarul." Are un dispensar de un miliard și ceva. Ce ...[cuvânt obscen]... mea o face el acolo, nu știu. Zic: "Îți bag și dispensarul, dar îți dau licitația la tine", că la astea mai micuțe le dă licitațiile la comune, CNI -ul acum, ca să nu mai...că sunt ei... au multe... "dar mi-l dai mie." Eu știind că FABIAN, finul lui ăsta ...[neinteligibil]...

PĂSAT DAN: Da, e finu-său.

BĂDĂLĂU NICULAE: DANE, n-am apucat să mă duc până la un scaun încolo, că a și venit GRASU (deputatul PNL de Giurgiu, Alexandru Andrei - n.r.) după mine: "Băi, ești nebun, ce ...[cuvânt obscen]... mea ai ...[neinteligibil]...dispensarul lu' ăsta?"...[râde]... "Du-te, mă, dracu' de aici cu dispensarul tău!"

La vreo 4 zile mă sună: «Hai cu mine la MANUELA la CNI, să-mi dea dispensarul». Zic: uite, mă, îmi băgai un băț în cur. Fir-ați ai dracu!

PĂSAT DAN: NICULE, ne ajutăm. Tu vorbește la CNI pentru primărie și aia și eu..."

Ce spune Grasu

Deputatul PNL de Giurgiu și primvicepreședinte al PNL Giurgiu, Alexandru Andrei, a negat că ar fi purtat discuții cu Niculae Bădălău. Fostul ministru al Economiei îi spune lui Andrei „Grasu". Liberalul a declarat că nu a mai vorbit cu Bădălău de mai bine de patru ani și că a decis să plece din PSD din cauza lui. Andrei a subliniat că nu a fost de acord cu modul de abordare al lui Bădălău. În ceea ce privește apelativul „Grau", deputatul a spus că nu este porecla lui, dar fostul ministru se referea la el când îl folosea.

Alexandru Andrei are mai multe contracte cu primăriile din județul Giurgiu prin firmele Euro Invest SRL și Ignifire Expert Giurgiu. Soția sa, Mădălina Adeluța Andrei, este acționar la aceste companii. Femeia este avocat și are contracte de asistență juridică cu toate primăriile din județ, chiar și cu Consiliul Județean care este condus de liberalul Dumitru Beianu zis Tică. Manuela Irina Pătrășcoiu este director general al Companiei Naționale de Investiții din 2013. Ea a înlocuit-p pe Ana Maria Topoliceanu, prietena Elenei Udrea. Topliceanu a fost cea care a denunțat-o la DNA pe fostul ministru al Turismului. Înainte de a fi șeful CNI, Pătrășcoiu a fost directorul conomic al instituției.

Cui i-a dat mită Bădălău

Procurorii îl acuză pe Bădălău că i-a dat primarului din Bucșani, Dan Păsat, un procent de 7% din contractul pentru lucrările de alimentare cu apă. Este vorba de aproximativ 170.000 de euro. Firma care s-a ocupat de acest contract a fost cea a lui Alexandru Marica, ginerele lui Bădălău. Samby Impex i-a dat primarului din Bucșani 35.000 de euro pe data de 25 noiembrie 2022. Suma a reprezetat o parte din comisionul de 7%. Cu câteva zile înainte fostul ministru l-a sunat pe Dan Păsat.

"BĂDĂLĂU NICULAE: Alo!

PĂSAT DAN: Da, NĂICĂ!

BĂDĂLĂU NICULAE: Alo! Salut, dom' primar! Auzi, DANE?!

PĂSAT DAN: Să trăiți, dom' președinte!

BĂDĂLĂU NICULAE: Scoți mâine ceva pește, tată?

PĂSAT DAN: Ă...Da. Da. Ce vrei? Caras?

BĂDĂLĂU NICULAE: Vreo 5 kile de caras. Trec pe la tine? Ești acasă?

PĂSAT DAN: Ă...Da. Eu știu...pe la...Când poți să treci tu?

BĂDĂLĂU NICULAE: Pe la cât ești tu.

PĂSAT DAN: Păi vino dimineațăcă după aia mai avem treabă și ...e sâmbătă. Pe la 10."

La întâlnirea de pe 19 noiembrie 2022 cei doi au căzut de acord asupra afacerii. Discuția a fost înregistrată de primar care deja începuse să colaboreze cu procurorii. Dan Păsat avea în casa lui aparatură tehnică de interceptare.

"BĂDĂLĂU NICULAE: DANE...

PĂSAT DAN: Dă 7 % din lucrare și la aia veche și la asta acuma și la aia nouă. Asta spuneți voi. Am înțeles.

BĂDĂLĂU NICULAE: ...(mișcă capul sus-jos cu un gest care semnifică aprobarea )....

PĂSAT DAN: O (pe Elena Matache - directoarea tehnică de la Samby Impex - n.r.) trimiți cu plicul și văd eu ce fac. Am înțeles. Gata. E închis", este stenograma discuției dintre Bădălău și Păsat din 19 noiembrie 2022.

Momentul flagrantului

Matache Elena a fost cea care s-a întâlnit cu Dan Păsat pentru a-i înmâna banii. Femeia a scos un plic de culoare bej din geanta sa și i l-a dat primarului, potrivit G4media.

„PĂSAT DAN: Cât am aici, ELENA?

MATACHE ELENA: 35.

PĂSAT DAN: 35...

MATACHE ELENA: Mai trebuie încă atât.

PĂSAT DAN: 350 de milioane?

MATACHE ELENA: Da.

PĂSAT DAN: Și mai...îmi trimiteți...

MATACHE ELENA: Și mai trebuie încă atât. Da? Zilele astea.

PĂSAT DAN: Bine. Eu am vorbit 7% din lucrare. Acuma...

MATACHE ELENA: Da, da. Din ultima...

PĂSAT DAN: ...faceți voi socotelile.

MATACHE ELENA: Da. Din ultima situația încă mai trebuie.

PĂSAT DAN: Deci, el i-a zis ca să/mi dai ăștia 35 acum și îmi mai trimiți...

MATACHE ELENA: Da. Da. Păi...

PĂSAT DAN: Când?

MATACHE ELENA: Zilele astea.

PĂSAT DAN: Bine. Hai!"

 

 

 

 

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
23:07
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou