Vicepreședintele Camerei Deputaților, Dan Motreanu, suspect de corupție. DNA îl acuză că a împărțit mita cu George scutaru

Ziarul Atac, 2 iulie 2015, Ora 11:31

  • print
  • |
vicepresedintele-camerei-deputatilor-dan-motreanu-suspect-de-coruptie-dna-il-acuza-ca-a-impartit-mita-cu-george-scutaru-46617-1.jpg

Deputatul PNL Dan Motreanu a fost pus sub urmărire penală după ce a fost audiat, joi dimineaţă, la DNA, în dosarul fostului consilier prezidenţial Dan Scutaru. Scutaru este acuzat de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.Vicepreședintele Camerei Deputaților, Dan Motreanu, s-a prezentat, joi dimineaţă, la Direcția Națională Anticorupție, fiind citat de procurori într-un dosar de corupție.

La ieşirea de la audieri, Motreanu a declarat că procurorii i-au adus la cunoştinţă calitatea de suspect.

"Procurorii mi-au adus la cunoştinţă calitatea de suspect. Urmează o altă audiere", a declarat Motreanu.

Totodată, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a declarat că va purta mai multe discuţii cu membrii PNL pentru a vedea dacă se impune sau nu să-şi dea demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului.

"O să discut cu conducerea partidului. Vedem după următoarea audiere și voi lua o decizie", a spus acesta.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală - denunțător în prezenta cauză - a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

"Din banii primiți, aproximativ 700.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid (inculpat în prezenta cauză) suma de 170.000 euro, iar suma de 250.000 euro i-a fost remisă lui Motreanu Dan Ștefan, ambele sume fiind date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate", se arată într-un comunicat DNA.

Procurorii mai precizează că "există date că proveniența și modul în care s-au obținut banii erau cunoscute exact de cei doi beneficiari ai sumelor de bani".

În dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane, mai spun procurorii DNA.

Potrivit unor surse judiciare, prim-vicepreședintele PNL a fost chemat la DNA în dosarul în care este urmărit penal George Scutaru, fost consilier prezidențial, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Dan Moteanu este la al treilea mandat de deputat, fiind membru al PNL din 1990.

La începutul lunii aprilie, George Scutaru a fost pus sub control judiciar, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, după ce ar fi primit 170.000 de euro, o parte din mita de un milion de euro primită de o persoană cu funcţie de conducere din administraţia locală.

Potrivit procurorilor DNA, în anul 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală, denunţătoare în cauză, a pretins şi primit aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, de la o persoană care i-a cerut să o ajute în demersurile de punere în posesie cu suprafeţe de teren din municipiul Buzău.

Din banii primiţi, conform unei înţelegeri anterioare, persoana denunţătoare i-ar fi dat lui Scutaru, la data faptelor deputat şi membru cu funcţie de conducere într-un partid, suma de 170.000 de euro, "provenienţa şi modul în care s-au obţinut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian", susţin procurorii.

"Suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru George-Adrian de la denunţător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008", au scris procurorii în ordonanţa prin care s-a dispus măsura controlului judiciar.

Potrivit unor surse judiciare, George Scutaru este cercetat într-un dosar în care este vizat Cristinel Bîgiu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău. Bîgiu este suspectat că, în perioada în care a fost prefect al judeţului Buzău, ar fi luat mită pentru a interveni la alte persoane cu funcţii de conducere în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unor terenuri din municipiul Buzău.

În acest dosar, fostul ministru al Internelor Cristian David este acuzat că în 2008 ar fi primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu.


În decembrie 2014, George Scutaru a fost numit de Klaus Iohannis în funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională.

În 6 martie, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională a lui George Scutaru, şeful statului spunând că acesta a demisionat din motive personale.

 

 

 

EDITORIAL

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi

Dacă Ciolacu va candida, oricine îl bate în turul doi  Liderul PSD, Marcel Ciolacu, e forțat să candideze la alegerile prezidențiale, însă   orice candidat îl va învinge în turul doi, asta pentru că românii se vor mobiliza anti-PSD. Comasarea alegerilor e vitală pentru PNL În ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
08:22
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou