Victor Piţurcă în afacerea cu măşti de protecţie - Dezvăluirile făcute de procurorii DNA

Ştefan Diaconu, 31 ianuarie 2023, Ora 20:59

  • print
  • |
victor-piturca-in-afacerea-cu-masti-de-protectie-dezvaluirile-facute-de-procurorii-dna-47378-1.jpg

Victor Piţurcă în afacerea cu măşti de protecţie - Dezvăluirile făcute de procurorii DNA

Fostul antrenor Victor Piţurcă, reţinut iniţial de DNA şi pus în libertate, în dosarul achiziţiilor de măşti neconforme în pandemie, a fost, conform anchetatorilor, persoana care a finanţat iniţial operaţiunea în urma căreia Ministerul Apărării Naţionale a fost păgubit. Piţurcă neagă orice implicare, afirmând, maţri, după audieri că nu are „nicio treabă cu această afacere”.

În Ordonanţa de reţinere emisă marţi după amiază de procurorii DNA care instrumentează dosarul măştilor neconforme livrate Ministerului Apărării rocurorii descriu care a fost aportul fiecăruia dintre suspecţi la afacerea prin care autorităţile române au fost păgubite.

Astfel, antrenorul Victor Piţurcă, ar fi finanţat, conform anchetatorilor, operaţiunea de import, de la achitarea furnizorilor până la transport şi consiliere juridică.

Victor Piţurcă ar fi asigurat din fonduri proprii finanţarea operaţiunii - achitarea furnizorilor, transportului mărfurilor, consiliere juridică şi a altor servicii aferente introducerii în România a mărfurilor - se arată în documentele DNA.

Victor Piţurcă a fost pus în libertate marţi, după ce a fost audiat în două rânduri la DNA în cursul zilei. La ieşirea din arest, fostul selecţioner a declarat: ”Nu am nicio treabă cu această afacere”.

Fiul fostului fotbalist, Alexandru Victorio Piţurcă, a avut rol de intermediar, mediind legătura între finanţatorul real, tatăl său, interpunând S.C. PAV GREEN ENERGY S.R.L, al cărei unic asociat era.

În dosar apar şi alte persoane, care s-au ocupat de logistică, relaţia cu furnizorul şi care l-au ajutat pe şeful Romarm să primească mita.

Procurorii afirmă că şeful Romarm Gabriel Ţuţu a organizat întreaga operaţiune comercială fiind cel care a identificat clientul - M.Ap.N., a asigurat transportul aerian şi canalul de comunicare între client - furnizor - finanţator,precum şi mportul bunurilor din China prin S.C. INTERARMS IMPEX S.R.L.Dosarul măştilor neconforme în care sunt cercetaţi selecţionerul Victor Piţurcă, fiul acestuia, Alexandru Victorio, dar şi directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu, a pornit încă din vara anului 2020, fiind înregistrat iniţial la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Pe măsură ce ancheta a avansat, din ea au fost disjunse şi alte dosare, se arată în documentele procurorilor DNA.

„Cauza iniţială a fost înregistrată la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti sub nr. .../P/2020, care prin ordonanţa cu acelaşi număr din data de 05 .06.2020 şi-a declinat competenţa în favoarea D.N.A. - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, având în vedere calitatea de ofiţer activ în cadrul M.Ap.N. deţinută de colonel C. C. P., farmacist in cadrul UM 0... Bucureşti, dosarul fiind înregistrat sub nr. .../P/2020. Prin ordonanţa nr. .../P/2020 din 19.06.2020 a D.N.A. - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari s-a dispus începerea urmăririi penale ,,in rem" cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297, alin. I C.p. rap. la art. 13 din Legea nr. 78/2000, în forma autoratului şi complicităţii”, se arată în documentele DNA.

În 29 octombrie 2020, urmărirea penală a fost extinsă şi pentru infracţiunea de evaziune fiscală. În 10 februarie 2021, urmărirea penală a fost extinsă vizând infracţiuni de folosire in orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, favorizarea făptuitorului şi accesul ilegal la un sistem informatic.

În aceeaşi lună, februarie 2021, urmărirea penală a fost extinsă la infracţiuni de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare şi luare de mită, procurorii autosesizându-se cu privire la aceste fapte.

În data de 13.04.2022 s-a dispus disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar la nivelul Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de coruptie săvârşite de militari din cadrul DNA cu privire la infracţiuni de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, luare de mită , dare de mită.

Pe de altă parte, la data de 09.07.2020 a fost înregistrat la D.N.A. - Secţia de combatere a corupţiei, sub un denunţ formulat de o persoană cu identitate protejată, cu privire la faptul că directorul general al CN Romarm SA a primit foloase necuvenite în scopul achiziţionării, în condiţii păgubitoare pentru statul român, a unor utilaje / linii de producţie de măşti de protecţie respiratorie.

În aceeaşi lună a fost dispusă urmărire penală in rem în dosar. În august 2022 din dosarul de abuz în servicu în care era cercetat Ţuţu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la faptele vizând achiziţia lotului de măşti de protecţie respiratorie produse în Vietnam şi livrate către (...).

 

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
05:40
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou