Fotografia care zguduie lumea: au murit îmbrățișați!

Cristian Blănuţă, 8 mai 2013, Ora 21:14

  • print
  • |
fotografia-care-zguduie-lumea-au-murit-imbra-i-a-i-30642-1.gif

Un fotograf din Bangladesh a făcut o fotografie care te face să-ți treacă fiori prin tot corpul. El a surprins ultimul gest al unui cuplu, aflat în clădirea care s-a prăbușit în Savar, acela de a se îmbrățișa.

"Această imagine, deşi este profund tulburătoare, este obsedant de frumoasă. O îmbrăţişare în moarte, tandreţea sa se ridică deasupra ruinelor pentru a ne atinge acolo unde suntem cel mai vulnerabili", afirmă Shahidul Alam, un fotograf şi scriitor din Bangladesh.
"Am fost întrebat de multe ori despre fotografia cuplului care se îmbrăţişează după dezastru. Am căutat cu disperare, dar nu am găsit niciun indiciu despre ei. Nu ştiu cine sunt sau care era relaţia lor", a declarat pentru The Times Taslima Akhter, cel care a realizat fotografia.

"Am petrecut întreaga zi la locul în care s-a prăbuşit clădirea, urmărind cum muncitorii răniţi erau salvaţi dintre ruine. Îmi amintesc ochii înspăimântaţi ai rudelor - eram epuizat atât mental, cât şi fizic. În jurul orei 2.00, am găsit un cuplu care se îmbrăţişa în ruine. Părţile inferioare ale trupurilor lor erau îngropate în ciment. Sângele din ochii bărbatului curgea ca o lacrimă. Când am văzut cuplul, nu îmi venea să cred. M-am simţit de parcă i-aş fi cunoscut - îi simţeam foarte aproape de mine", povesteşte fotograful.
"De fiecare dată când privesc această fotografie mă simt stânjenit - mă obsedează. Este ca şi cum mi-ar spune, nu suntem un număr - nu doar mână de lucru ieftină şi vieţi ieftine. Suntem fiinţe umane ca voi. Viaţa noastră este preţioasă ca a voastră, iar visurile noastre sunt şi ele preţioase", adaugă Akhter.

Tragedia s-a petrecut pe 24 aprilie. Atunci, clădirea Rana Plaza s-a prăbușit, iar în interiorul ei se aflau nu mai puțin de 3.000 de muncitori în confecții. Peste 800 dintre aceștia au murit.

 

EDITORIAL

Afacerea „incineratorul”

Afacerea „incineratorul”

  Afacerea „incineratorul” este o poveste urâtă, în spatele căreia se află interese mari, oameni im­portanți și, mai ales, bani. Mulți bani, pe care personaje lipsite de scrupule vor să-i facă pe sănătatea și chiar viața giur­giuvenilor. Noi am plecat pe firul ei, plecând de la prima locație &ici ...

STIRI RECENTE

FACEBOOK

ARHIVA

NEWSLETTER

Introduceti emailul dvs. mai jos pentru a primi ultimele stiri de pe site-ul Ziarulatac.ro

A.B.A. ACCOUNTING
15:45
BREAKING NEWS:

„Atac la persoană” atacă din nou